​Ще одна смерть від ботулізму: чому в Україні досі немає сироватки, яка лікує?

Спалах ботулізму у столиці підняв стару проблему: в Україні досі немає сироватки від цієї смертельної хвороби. Незареєстровану російську чи польську родичі пацієнтів змушені купувати нелегально.

​Ще одна смерть від ботулізму: чому в Україні досі немає сироватки, яка лікує?

У Києві четверо людей тяжко отруїлися в’яленою рибою. Купували закуску у великому мережевому супермаркеті. Троє чоловіків зараз в інфекційній лікарні, а от четвертого врятувати медики не змогли. У всіх пацієнтів страшний діагноз – ботулізм. Врятуватися від смертельної недуги майже немає шансу.

50-річний броварчанин В'ячеслав в інфекційному відділені Олександрівської лікарні вже другий тиждень. До такого стану його довела лише одна в'ялена рибина з супермаркету.

«В Броварському мегамаркеті купив таранку, і на другий день мені стало дуже погано. Дуже сильна слабкість, в очах почало мерехтіти. На другий день викликали швидку допомогу. Думали інфаркт або що», - розповідає В’ячеслав Андріященко.

Чоловік купив дві тараньки, однак одна рибина здалась йому несвіжою, він її викинув, а іншу з’їв. З такими ж симптомами до цієї з лікарні кілька днів тому привезли ще трьох чоловіків. Одного з них – 41-річного киянина – врятувати не вдалось.

Михайло Гриньов, заступник головного лікаря Олександрівської лікарні, пояснює: хворий звернувся занадто пізно. Летальний випадок трапився у неділю вранці.

У всіх чотирьох пацієнтів діагностували інфекційну хворобу ботулізм. Спочатку це схоже на отруєння, а далі з'являються характерні для цієї недуги симптоми.

«Це м'язова слабкість, порушення зору, сухість в роті, неможливість самостійно пересуватися. Не можливість робити глибокий вдох. Не можливість робити ковтання», - пояснює лікар-інфекціоніст Людмила Минова.

Медики кажуть – найбільше інфекції саме в животі риби. Тому ті, хто їсть не лише спинку, ризикують найбільше. Лікар-інфекціоніст каже, що спори ботулотоксину знаходяться в кишечнику.

Тим часом Держпродпоживслужба вже з’ясувала, де всі постраждалі купували в'яленого карпа. Загиблий придбав рибу у столичному супермаркеті на проспекті Глушкова.

Адміністратор супермаркету від камер тікає і коментувати, як на прилавках з’явилася заражена риба, відмовляється. Каже, що вся риба з виробництва знята, і це все, що йому відомо.

Інші троє постраждалих придбали рибу у іншому мережевому супермаркеті – у Києві та Броварах. На полицях столичного магазину цієї риби теж немає. Керівництво тут теж вдає, що ніби нічого не знає.

«Звернень громадян щодо отруєння у нас не було», - кажуть у магазині.

Держпродпоживслужба вже провела перевірки цих супермаркетів.

«Постачальник риби по нашій інформації один той самий, коли ми закінчимо перевірку – ми його назвемо. Це місто Світловодськ Кіровоградської області. Тільки почалось розслідування, і циганське сарафанне радіо і супермаркети повернули цю рибу виробнику», - розповів заступник керівника Держпродспоживслужби м.Києва Олександр Овчаренко.

Тож перевірка чекає не лише на магазини, а й на підприємство. Супермаркети скоріше за все не покарають, адже за якість продукції відповідає саме виробник.

А тим часом вкотре піднімається питання до Міністерства охорони здоров’я. Адже в Україні досі немає сироватки від цієї смертельної хвороби. Тому родичі пацієнтів змушені купувати нелегально незареєстровану російську чи польську сироватку.

«Ми хочемо звернутися до Міністерства охорони здоров'я, тому що проблема не вирішена не тільки в місті Києві, вона не вирішена у всій країні. Сироватки не зареєстровані, і ми не можемо їх закупити за державні кошти», - резюмує лікар-інфекціоніст Людмила Минова.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення