​Що буде, якщо не платити за комуналку

Кому буде гірше від боргів астрономічних розмірів - громадянам чи енергокомпаніям?

​Що буде, якщо не платити за комуналку

Кияни, у багатоповерхівках яких немає лічильників тепла, отримали шокуючі платіжки від «Київенерго». Приміром, мешканець Андрій за 18 днів опалення отримав платіжку у 1827 гривень на квартиру у 68 кв.м. За повний місяць, підраховує чоловік, виходить більше трьох тисяч гривень.

Оскільки у будинку немає лічильника, мешканці змушені платити за єдиним новим тарифом – майже 33 гривні за квадратний метр.

Але виявляється, встановити лічильник не так просто. Адже для цього в підвалі має бути великий технологічний вузол, а в багатьох будинках для нього просто недостатньо місця.

Будинків, де лічильника немає і ймовірно не буде, тільки в Києві – близько 700. Мешканці налякані і тарифами, і безвихіддю.

Міста-лідери за дороговизною платіжок

У маленькій однокімнатній квартирі в столиці доведеться заплатити майже 1 тисячу гривень за тепло і трохи більше 400 – за гарячу воду. Але є міста, де тарифи ще вище.

Рекордсменами за рівнем тарифного здирництва виявилися скромні за рівнем зарплат Суми і Рівне. А найбільше здеруть за комунальні послуги у Вінниці.

Скільки заплатять за тепло у різних містах України. Інфографіка

Київська влада каже, що драконівські платіжки – це наслідок недосконалої методики нарахування. Мовляв, схему розробляли так, щоб люди без лічильників не страждали й отримували адекватні суми. А насправді – вийшло зовсім по-іншому.

«Завдання зараз, можливо цю методику скоригувати, щоб це наближення було 100-відсотковим», - каже заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв.

Хто відповідатиме за нескорегованість – невідомо. І постає питання: як платити?

Олександру Семченку, колишньому податківцю, а нині доктору політичних наук, довелося попрацювати в комунальному господарстві 5 років. Нинішні тарифи він називає незаконними. Він пояснює, що їх встановлювала комісія з регулювання енергетики та ринку комунальних послуг. А цю структуру створили всупереч законодавству.

«Ця комісія була створена указом президента в 2014 році, шляхом злиття двох комісій по енергетиці і по комунальним послугам. Але президент не мав таких повноважень. Президентські повноваження були урізані», - пояснює Семченко.

Найголовніше питання: що буде, якщо не платити?

На думку експертів з енергетики, це призведе до плачевних наслідків абсолютно для всіх. Колапс почнеться з банкрутства енергокомпаній, а закінчиться – повністю знищеною інфраструктурою.

«Київенерго» має не арештовані рахунки за позовом «Нафтогазу», плюс отримаємо скорочення обсягу платежів, які йдуть від населення, і знову починає рости борг у «Київенерго» перед «Нафтогазом». В кінцевому підсумку - фінансовий колапс, який буде мати і технічний», - пояснює експерт з енергетики Валентин Землянський.

Якщо принципово відмовитись платити за комуналку – борг із нинішніми тарифами швидко виросте до астрономічних розмірів. Світло та воду можуть відімкнути. А потім – вам оголосить війну величезна компанія-монополіст.

«Спочатку ми повідомляємо боржників. Якщо боржник не погашає обов'язок, не звертається до нас за розстрочкою цього боргу, не укладає графік реструктуризації, борг залишається непогашеним, то ми змушені будемо подавати до суду», - пояснює комерційний директор «Київенерго» Євген Бушма.

Не варто сумніватись: компанія відсудить усе до копійки, ще й зі штрафними санкціями. Справу передадуть до виконавчої служби, представники якої прийдуть за вашим телевізором чи холодильником. А за надто великий борг заберуть і квартиру.

«Перш за все стягнення проводитися на грошові кошти, Рухоме майно, на не житлові приміщення, і в останню чергу на житлову нерухомість», - каже адвокат Сергій Протасов.

Так має бути за законом. Постукати у ваші двері можуть і колектори. За борги міцні хлопці посеред зими запросто викинуть родину з дітьми просто на вулицю. І відбуватиметься це за теплих батарей, адже відключити тепло окремим боржникам у висотках – не можливо.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення