Що для України означає відставка Абромавичуса

 Канал 24

Заява міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса про його відставку – це вже трохи більше, ніж просто сигнал для української влади. Це може мати серйозні наслідки для політичної ситуації в країні. Що це змінить у житті українців — читайте далі

Що для України означає відставка Абромавичуса

З чого все почалося

Попередній міністр економіки в уряді Яценюка Павло Шеремета подав у відставку після того, як на засіданні уряду було прийнято рішення про призначення заступником міністра торговельного представника України, який курирує всіх торгпредів, без його, Шеремети, узгодження та подання.

Пізніше він пояснив, що приводом його відставки є порушення управлінських принципів і постанови про те, що міністр сам вносить кандидатури своїх заступників, а торговий представник має статус заступника міністра. Причиною ж стала "неможливість працювати з вчорашніми людьми".

Замість того, щоб далі воювати з системою, вирішив зосередитися на роботі з завтрашніми людьми, які створять завтрашню систему,— наголосив він.

Нинішній міністр економіки Айварас Абромавичус рішення піти у відставку пояснив, зокрема, тим, що йому в команду почали нав'язувати сумнівних особистостей.

Я можу розглядати такі дії як наполегливу спробу встановити контроль над грошовими потоками. У першу чергу — у НАК "Нафтогаз", а також — в оборонній промисловості. Я відмовляюсь працювати у такій системі,— заявив він.

Щоправда, Абромовичус у своїй заяві пішов трохи далі – він наголосив, що реформаторську роботу просто паралізують і додав, що у нього і його команди немає бажання "бути ширмою для відвертої корупції".

За його словами, деякі політики намагаються встановити контроль над державними грошима.

Ці люди мають імена, і одне з цих імен я озвучу — це Ігор Кононенко. Як представник політичної сили, яка висунула мене на посаду міністра, в останній місяць він зробив дуже багато, щоб заблокувати мою роботу і роботу міністерства,— зізнався Абромавичус.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Клименко також подає у відставку.

"Я повністю підтримую та поділяю кожне слово Міністра не тому, що я заступник Міністра, а тому, що я є відповідальним громадянином та патріотом України. Це є абсолютно зважене та прагматичне рішення. І це не втеча з поля бою, бо ніякого бою ніколи не було, а була його постійна імітація, в яку нас свідомо втягували", — наголосила вона

Коментуючи цю ситуацію , Шеремета сказав: "Очевидно, це матиме політичні наслідки, тому що це серйозна заява, на яку керівництво України має звернути увагу. Яку я, між іншим, дуже добре розумію. Мені просто шкода, бо це означає, що практично нічого не помінялось в управлінні Кабміном".

Сигнал для влади

За словами експертів, все те, що зараз відбувається, це дуже серйозний сигнал для влади про те, що щось іде не так. Сильно не так.

Я погоджуюся з оцінкою Абромавичуса , що ми є за два кроки або від злету, або від катастрофи. Але відставка ще не прийнята. Заява його звертає увагу на підвищену небезпеку катастрофічного варіанту,— сказав Шеремета.

Виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев'янко у коментарі зазначила, що просто так подібної заяви Абромовичус робити не став би.

"Тиждень тому ми з Айварасом спілкувалися і, начебто, все було нормально. Видно, активізувалися якісь сили протидії, що змусило його написати цю заяву", – сказала вона.

Тому, за її словами, заява міністра є сигналом, на який влада має реагувати. Бо відсутність реакції "ще більше дестабілізує суспільство, яке прагне кардинальних змін, які йтимуть зверху вниз".

Без адекватної судової системи, без нормальної боротьби з корупцією, без справедливо працюючої правоохоронної системи, розраховувати на кардинальне зростання економіки не доводиться. Тому хто б не очолював Мінекономіки, він зіткнеться з тим, що йому потрібна буде командна підтримка з боку інших міністрів, президента і парламенту.

Якщо він хоче будувати нормальну економіку, потрібно, щоб працювали фундаментальні речі, необхідні для її розвитку,— наголосила Дерев’янко .

Цю думку частково поділяє виконавчий директор "Фонду Блейзера" Олег Устенко.

За його словами, якщо міністр економіки не відсіче всі ті законодавчі акти і нормативи, які класифікуються як "недружні" по відношенню до бізнесу і не скоротить кількість бюрократів, які працюють у міністерстві, він завершить свою кар’єру за таким же сценарієм.

"Якщо новий міністр не вирішить тих двох завдань, про які я сказав вище, то будьте впевнені, що мотивація у нього така ж як і у його "попередника", — вважає він.

Зараз пан Абромавичус виправить своє резюме, вказавши у ньому солідну посаду міністра. Обґрунтування звільнення — готово. Воно більш, ніж логічне і цілком вписується у розуміння на Заході того, що відбувається в Україні — корупція, опір системи і т.д.

Він автоматично стає "жертвою" з дивним послужним списком. Відбою від пропозицій з роботою не буде. Я припускаю, що це одна з важливих економічних мотивацій і в інших членів уряду, які не забаряться піти,— додав Устенко.

Про те, що в Україні щось іде не у тому напрямку, у якому мало би бути, сигналізують і посли західних країн, які заявили, що розчаровані рішенням міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавичуса піти у відставку.

У перекладі із дипломатичної мови це означає, що вони нагадують, що розсадити своїх людей на грошові потоки – це не зовсім ті реформи, які має робити адекватна влада.

Трохи позитиву

Як зазначили експерти Реанімаційного пакету реформ, "від наступних кроків усіх суб’єктів політичного процесу та уповноважених органів щодо боротьби з корупцією, які будуть здійснені в найближчі дні, залежить подальша доля України – вони або виявлять спроможність та волю влади до трансформації або засвідчать початок згортання реформ та запуск чергових передвиборчих перегонів".

Шанси на те, всі ті сигнали, які українським можновладцям давно направляють усіма існуючими способами, все ж будуть почуті ще лишаються. Заява про відставку не означає припинення роботи. Раніше у відставку з різних причин подали міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі, міністр транспорту Андрій Пивоварський, міністр АПК Олексій Павленко та міністр інформполітики Юрій Стець. Всі вони поки що продовжують працювати в уряді.

Окрім того, за інформацією ЗМІ, Президент України Петро Порошенко зараз проводить зустріч з Абромавичусом, і є вірогідність, що під час цієї зустрічі буде знайдений діючий компроміс.

Сам Кононенко, до речі, на заяву міністра відреагував здивованою заявою у стилі "А ви доведіть!" Національне антикорупційне бюро України вже розпочало перевірку фактів можливого втручання в роботу міністерства економічного розвитку та торгівлі з боку низки народних депутатів, зокрема, і того ж Кононенка. Тому, будемо сподіватися, що доведуть.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення