Що таке NFT і як на цьому заробити?

 Altcoin.info

Детальна інструкція про те, як створювати NFT та виставляти їх на продаж

Що таке NFT і як на цьому заробити?

Не секрет, що NFT стали культовим явищем 2021 року, викликаючи ажіотаж на ринках. Знаменитості та лідери суспільної думки все частіше стали використовувати незамінні токени, щоб увічнити свою творчість у цифровому форматі або просто для хайпа. Так, деякі творці вже встигли заробити мільйони на NFT. При цьому, загальний обсяг продажів NFT у 2021 році досяг рекордних 21 $ млрд.

Очевидно, якщо ви читаєте цю статтю, теж хочете спробувати заробити на цифровому мистецтві. Ми розповімо, з чого почати. Дотримуючись рекомендацій, ви зрозумієте, як створювати NFT, використовуючи два найпопулярніші торгові майданчики для цього. Але спочатку давайте вивчимо базові основи та терміни, щоб надалі було легше розібратися з усім процесом створення, просування та торгівлі.

Що таке NFT?

Поняття NFT тісно пов'язане з технологією блокчейна та криптовалютою, тому якщо ви досі не знаєте як це працює, то ознайомтеся. Немає необхідності детально вивчати принципи роботи технологій, але оскільки подальша частина огляду міститиме посилання на такі терміни, як Ethereum, токен, доказ роботи та інші подібні позначення, то буде зрозуміліше, якщо читач має базові технічні знання.

NFT (non-fungible tokens - англ.) або невзаємозамінні токени - це цифрові токени, які зберігаються в блокчейні. На відміну від крипт, де будь-яка монета ідентична інший (усі біткоїни однакові і не унікальні), кожен NFT - це відображений у цифровому форматі унікальний предмет індивідуальної творчості, який може продаватися як доказ права власності на будь-який цифровий актив (файл), наприклад, картинка-мем, відео- або аудіо-компіляція.

Файли насправді не зберігаються в самому ланцюжку блоків. Разом з токеном зберігається лише лінк на файл, який є доказом права власності на предмет, куди веде посилання.

Крім того, два або більше NFT можуть створюватися для одного і того ж файлу - наприклад, колекційні картки. Так, NFT може бути рідкісним, через лімітований випуск, або стандартним, тому що є тисячі ідентичних, які "відкарбовані" або записані в блокчейн. Також будь-хто може взяти файл, вже використаний для карбування NFT раніше, і створити на його основі свій власний NFT, але при цьому запис у блокчейні покаже, що файл надійшов з іншого облікового запису.

Технічно можна з будь-якого цифрового файлу зробити NFT, але якщо застосовувати прості інструменти карбування, користувачі обмежені форматами, які підтримують популярні платформи.

Чи є обмеження для торгівлі NFT?

Так, є їх кілька. Перше, що відлякує багатьох на старті, це комісійні за транзакції. Хоча платформи, які розглянуті у нашій статті, дозволяють створювати NFT безкоштовно, торгівля передбачає певні вкладення.

Більшість NFT використовує блокчейн Ethereum для торгівлі, де кожна операція супроводжується оплатою комісійних. Це плата, яку одержують майнери. Вона називається "газом". Кількість газу, необхідна для транзакції (по суті - ціна операції), може змінюватись в залежності від блокчейна, торгового майданчика та ін. Майже все, що робиться в блокчейні, від створення NFT до будь-яких операцій із ним, у т.ч. участь у торгах, вартує певного обсягу газу.

Крім того, оплата газу не дає 100% гарантії, що переказ пройде. Можна навіть заплатити більше, що надасть більше шансів, але повної гарантії немає. І все ж більшість транзакцій зазвичай проходить. Але якщо з якоїсь причини операція не буде завершена, то повернення сплаченої суми за газ неможливе.

Також є проблема, пов'язана із впливом NFT на екологію. Найвідоміші торгові платформи переважно застосовують блокчейн Ethereum, який використовує енерговитратну систему "докази роботи". Хоча дискусії про вплив індивідуальної торгівлі NFT на загальне енергоспоживання не вщухають, є незаперечний факт: NFT, створені на Ethereum, використовують систему з великим вуглецевим слідом, що шкідливо для екології.

Є й інші блокчейни, що використовують альтернативні технології, що споживають менше енергії, ніж Ethereum, але вони не такі популярні і не всі їх підтримують.

Вибір платформи для торгівлі

Зараз є десятки платформ, які дозволяють торгувати NFT на різних блокчейнах, тому практично неможливо описати все в одному огляді. Ми зупинимося на двох найпопулярніших:

OpenSea;

Rarible.

Є альтернативи і на інших блокчейнах, наприклад, AtomicHub, що використовує блокчейн Wax, або Solsea з урахуванням Solana.

OpenSea і Rarible дозволяють створювати NFT на Ethereum без жодних витрат завдяки тому, що називається системою "ледачого карбування". Це дозволяє створювати NFT і виставляти його на продаж без фактичного запису в блокчейн, тобто в обхід комісії під час створення. Коли хтось купує такий NFT, то комісія за його запис до блокчейну об'єднується з комісією за передачу покупцю. Це допомагає заощадити на старті від 10 $ до 30 $ (і навіть більше). Іноді сплативши за створення NFТ, можна втратити гроші, адже його можуть і не купити.

Тут є хитрощі — з OpenSea виставлення першого NFT на продаж вимагатиме ініціалізації облікового запису, що може коштувати досить дорого (бувають ціни від 300$ до 400$). Це разова плата платформі, після якої можна "ліниво карбувати" NFT без комісій.

З Rarible ситуація трохи інша і для тестового запуску NFT оплата не буде потрібно. Проте спроба зняти NFT із продажу коштуватиме грошей (від 20$ до 30$). Обидва майданчики беруть комісію у вигляді 2,5% з будь-яких продажів, тобто якщо NFT продається за 0,025 ETH, то фактично продавцю виплачують 0,024375 ETH.

Є альтернативи блокчейну Ethereum. Rarible дозволяє продавати NFT з використанням блокчейну Flow, якщо застосовувати цифровий гаманець Blocto, а OpenSea підтримує торгівлю на блокчейні Polygon. Обидва варіанти мають нижчі комісії, ніж під час використання Ethereum.

Але блокчейни з низькою (безкоштовною) комісією мають низку недоліків. Наприклад, Flow на Rarible обмежує користувача випуском NFT в одному екземплярі, який не можна продавати на аукціоні. Крім того, коли застосовуються блокчейни, відмінні від Ethereum, це ускладнює розрахунки. Оскільки оплата, як правило, відбувається в Ефіріумі, то конвертація непопулярних криптовалют пов'язана з додатковою складністю та витратами, що може відлякати потенційних покупців.

Чи обов'язково використовувати сайт торгового майданчика для створення NFT?Технічно ні. Можна створити персональний смарт-контракт, розгорнути його у вибраному ланцюжку блоків, а потім застосовувати для карбування власних токенів. Але це шлях для сучасних користувачів, для новачків рекомендується скористатися простими інструментами.

Налаштування цифрового гаманця

Цифровий гаманець — це програма, яка потрібна, щоб зберігати криптовалюти, NFT і для розрахунків між користувачами. В Інтернеті можна знайти багато оглядів того, як працюють гаманці, і багато доступних варіантів, але на старті важлива лише одна умова: гаманець має бути сумісним із блокчейном, де створюється/торгується NFT.

Наприклад, MetaMask є одним із тих, що підтримує більшість платформ на базі Ethereum, в т.ч. OpenSea, Foundation та ін. Працює у вигляді розширення для Chrome/Firefox або програми для iOS/Android.

Налаштовується MetaMask легко. Після встановлення програми необхідно натиснути "Створити новий гаманець". Далі виконувати інструкції програми.

ВАЖЛИВО: програма видасть т.зв. "захисну фразу", що складається з 12 слів, підібраних випадковим чином. Її треба зберегти, оскільки вона є ключем для перенесення гаманця на інший пристрій або його відновлення після втрати даних про вхід. Рекомендується скопіювати фразу та зберігати у безпечному місці, наприклад, у фізичному сейфі або менеджері паролів.

У разі втрати пароля та захисної фрази одночасно - жодна компанія не зможе допомогти з відновленням даних, тобто доступ до будь-якої криптовалюти або NFT, що зберігається в даному гаманці, буде заблокований назавжди.

Підключення гаманця

Після налаштування гаманця його необхідно підключити до торгового майданчика NFT. На OpenSea та Rarible цей процес простий – натискаєте кнопку "Створити" у лівому верхньому кутку, після чого буде запропоновано підключити гаманець. Потім зі списку сумісних гаманців потрібно вибрати ваш і крок за кроком пройти процедуру підключення.

Наприклад, якщо використовувати Metamask, спливаюче вікно сповістить про можливість підключення гаманця, що робиться в кілька кліків.

Варто пам'ятати, що запит на підключення до гаманця, що виходить з невідомого джерела, може бути ознакою шахрайства, коли зловмисники намагаються отримати доступ до коштів у гаманці або NFT. Тому завжди перевіряйте сайт, до якого ви хочете підключити гаманець на справжність.

Як створити NFT?

Після підключення гаманця можна приступати безпосередньо до карбування NFT. Для цього вибираємо вкладку "Створити", яка розташована у верхньому правому кутку обох платформ з нашого огляду.

Зверніть увагу, що обидва майданчики підтримують колекції, тобто можна створювати кілька NFT, об'єднавши їх у групу. Цей інструмент доступний на обох платформах. Щоб створити колекцію NFT:

  • На Rarible це робиться прямо з вкладки створення, в колекцію можна потім додавати одиночні NFT.
  • В OpenSea необхідно зайти у свій профіль, а потім вибрати вкладку "Мої колекції" > "Створити колекцію".

Зверніть увагу, що OpenSea автоматично поміщає новостворений NFT у безіменну колекцію, якщо не вказати її назву. У той же час, Rarible дозволяє продавати NFT як рідкісний сингл без колекції.

Лістинг NFT на OPENSEA

Натиснувши кнопку "Створити", користувач переходить на вкладку створення нового елемента. Спочатку натискаємо на поле зі значком зображення, щоб завантажити файл, з якого планується створити NFT (обов'язково зверніть увагу на розмір файлу та обмеження за типом, вказаним над селектором).

Після того, як файл додано, даємо йому ім’я. Також можна використовувати поле "Зовнішнє посилання", щоб додати URL-адресу, яка вказує, наприклад, на веб-сайт або обліковий запис до Instagram. У полі "Опис" можна написати коротку характеристику NFT.

Далі вибираємо колекцію для нового NFT (якщо вона створена), а також додаємо властивості, рівні чи статистику, які працюють як метадані. Наприклад, якщо продається NFT, який може бути персонажем відеоігри, варто вказати про це саме тут. Якщо це витвір мистецтва, то в панелі властивостей можна дати розгорнуту інформацію про нього: авторство, рік тощо. Але заповнення цих полів необов'язково, а лише допомагає зробити NFT більш унікальним і впізнаваним.

OpenSea також дозволяє додавати текст як розблокований контент, який покупець/власник NFT зможе побачити. Цю фічу можна застосовувати для вставки посилання-запрошення на сайт або в телеграм-канал або просто повідомлення будь-якого змісту. Також можна використовувати перемикач явного та конфіденційного вмісту, якщо NFT за своєю природою є NSFW.

Після цих перемикачів і полів знаходиться список, що використовується для вибору блокчейна під NFT: це може бути ланцюжок блоків Ethereum або Polygon.

Тепер потрібно все ретельно перевірити. OpenSea дозволяє змінювати метадані NFТ після карбування, якщо він не виставлений на продаж, але краще переконатися, чи все правильно оформлено до будь-яких дій з блокчейном. Зверніть увагу, що можливості змінити блокчейн після процесу карбування NFT немає.

Коли все готово, натискаємо кнопку "Створити". Час карбування залежить від вибраного формату та розміру файлу, процес завантаження може тривати кілька хвилин. Після завершення екрана з'явиться повідомлення про створення NFT.

Тепер NFT можна виставляти на продаж. В OpenSea для цього потрібно перейти на сторінку NFT та вибрати вкладку "Продати".

З NFT, зареєстрованими на Ethereum або Polygon, можна створити лістинг за фіксованою ціною. На Ethereum можна також створювати тимчасовий аукціон. Для лістингу з фіксованою ціною просто вказується ціна продажу в Ethereum і вибирається термін, протягом якого NFT буде доступним для покупки.

Можна створити обмеження на покупку, зробивши NFT доступним лише для певного покупця за допомогою вкладки "Додаткові параметри".

Щоб виставити NFT на продаж, натискаємо кнопку "Завершити лістинг". Далі необхідно буде підтвердити або підписати кілька транзакцій за допомогою підключеного гаманця або використовуючи розширення для браузера чи програму. На Polygon транзакції безкоштовні, тому предмет по завершенню процесу карбування буде одразу доданий до списку.

На Ethereum, якщо це перший NFT, необхідно буде виконати одноразову транзакцію підтвердження, щоб ініціалізувати гаманець, про що написано вище. Для цього в гаманці має бути мінімально необхідна сума ETH.

Після того, як усі транзакції з разової оплати будуть проведені, NFT буде виставлено на продаж у OpenSea.

Детальна відеоінструкція з NFT на платформі OpenSea тут.

Лістинг NFT НА RARIBLE

Перше питання, яке поставить Rarible: чи хочете ви створити NFT з одним випуском або NFT з декількома випусками — іншими словами, створити NFT "один в одному" або обмежений випуск, але його можуть придбати кілька людей. Наприклад, візьмемо сингл.

Вибравши сингл на Rarible, потрапляємо на екран створення NFT. Далі так само, як і на OpenSea, завантажуємо цифровий файл, майбутній NFT, використовуючи кнопку "Вибрати файл".

Зрештою, файл буде завантажений в InterPlanetary File System, або IPFS, яка є децентралізованим способом зберігання мультимедіа, завдяки чому NFT не зникне з Інтернету, якщо одна з компаній вирішить припинити його розміщення.

Як і OpenSea, Rarible може запросити окреме зображення для попереднього перегляду для певних типів мультимедіа, таких як відео або музика - наприклад, короткий відеоролик або обкладинку альбому, яка відображатиметься щоразу, коли NFT з'являється на сайті.

Потім настроюються параметри продажу. Якщо користувач не хоче одразу продавати свій NFT, можна відключити параметр "Виставити на ринок", він включений за замовчуванням. Для продажу є кілька варіантів.

  • "Фіксована ціна" - тут все зрозуміло;
  • "Відкрити для ставок" - дозволяє людям відправляти пропозиції про покупку NFT, які можна або прийняти, або відхилити.
  • "Тимчасовий аукціон" — це аукціон, де встановлюється мінімальна ціна та вибирається дата/час його старту та закінчення.

Виставляючи NFT на продаж, можна вибрати валюту з доступних, за яку буде продано предмет, але користувачі можуть надсилати пропозиції в різних валютах. І пам'ятайте, що Rarible стягує 2,5% угоди з продажу.

Після вибору способу продажу та деталей, як і у випадку з OpenSea, можна додати контент, що розблокується, який буде доступний покупцеві.

Наступні дві опції дозволяють вибрати свою колекцію (у нашому прикладі ми вибрали Rarible Singles) та опцію Free Minting, яка дає можливість "ледачого карбування" в Rarible. Якщо використати блокчейн Ethereum, то доведеться заплатити комісію за газ (близько 120 $).

Потім як і у випадку з OpenSea прописуємо назву та опис NFT. На майданчику Rarible можна вибрати відсоток роялті. Це означає, що кожен наступний перепродаж вашого NFT буде приносити дохід у відсотку від суми угоди. Наприклад, якщо хтось придбає NFT за 0,2 ETH, а потім продасть його за 1 ETH у майбутньому, то користувач, який увімкнув роялті, отримає відсоток від цієї угоди – за замовчуванням це 10 % (тобто 0,1 ETH у цьому прикладі).

Останнє – це "Додаткові налаштування". Вони дозволяють додавати властивості NFT. Це необов'язково, але може бути корисним, якщо створюється колекція предметів з різними властивостями. Також можна додавати альтернативний текст опису, який допомагає зробити NFT впізнаваним та привабливим.

Перевіряємо всю інформацію і якщо все правильно - натискаємо "Створити елемент".

Далі буде запущено процес підтвердження транзакції із підключеним гаманцем. Він практично ідентичний описаному у випадку із OpenSea.

Після схвалення кількох запитів гаманця та деякого очікування з'явиться повідомлення, що NFT створено. Тепер його можна побачити у відповідній вкладці профілю.

Відеоінструкція як створювати NFT на Rarible тут.

Підбиваючи підсумки, слід зазначити, що зараз ринок NFT вважається "гарячим". Так, згідно з даними Dune Analytics, лише за першу половину січня 2022 р. платформа OpenSea заробила майже 2,7 мільярда доларів. Тому якщо ви вмієте створювати унікальний цифровий контент, і він користується популярністю в мережі, то поспішіть, можливо, ваша наступна робота стане шедевром, який принесе вам перший мільйон від торгівлі на ринку NFT.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення