Що виторгував Яценюк? З яким багажем йде прем'єр-міністр

 Новое Время

Арсеній Яценюк зумів уникнути долі камікадзе, піти з виглядом людини з високо піднятою головою та отримати дивіденди зі своєї відставки

Що виторгував Яценюк? З яким багажем йде прем'єр-міністр

Недільного вечора країна почула довгоочікуване «Я втомився, я йду». Хоча ні, швидше «Я молодець, я йду». На тлі тривалої інформаційної кампанії – це було, мабуть, єдине вірне і очікуване рішення Арсенія Яценюка. Журналісти розпитали експертів про «прайс-лист», який виставив тепер вже колишній прем'єр-міністр перед оголошенням про відставку.

«Головна ціль відставки Яценюка – це порятунок політичного проекту під назвою "Народний фронт" від дострокових виборів. Якби вибори відбулися зараз, у партії не було б жодного шансу. Куди подіти таку кількість політичних безробітних?» - вважає політолог Вадим Карасьов.

Крім порятунку від дострокових виборів, за відставку Яценюк міг попросити захист від можливих кримінальних справ для себе і кола найближчих друзів. А ось партія Народний фронт за півроку-рік до наступного «загострення» зможе «відмити» репутацію на регулярних виступах про результати реформ нинішнього уряду. Деякі експерти вважають, що колишній прем'єр навіть може відправитися в регіональне «турне» за прикладом Саакашвілі, щоб не просто виправдовуватися, а працювати на політичне майбутнє, в якому він впевнений.

«У прощальному зверненні Арсеній Петрович ясно натякнув на президентські амбіції – «моє завдання ширше». Тому найближчим часом він буде триматися якомога далі від будь-якої політичної посади, активно коментувати те, що відбувається і формувати імідж майбутнього президента», - вважає політолог Тарас Березовець.

Політологи сходяться на думці, що в уряді залишаться всі чотири міністри від Народного фронту: Арсен Аваков, Павло Петренко, В'ячеслав Кириленко та Ігор Жданов. Однак, пост прем'єра Яценюк «здав» явно «не безкоштовно».

«Головна мета торгів Яценюка була в тому, щоб зберегти вплив на майбутній уряд і Верховну раду. Думаю, що крім вже існуючих міністрів, партії екс-прем'єра відійде міністерство освіти, інфраструктури і, можливо, екології.

При такому розкладі йому немає сенсу перебувати «на посаді», його команда і так буде контролювати ключові процеси», - вважає політолог Віктор Таран.

На посаду міністра інфраструктури обговорюється кандидатура Максима Бурбака, лідера фракції НФ в Раді. А ось з претендентом в міністри екології вже визначилися.

«За моєю інформацією, крім нинішніх міністрів, Народний фронт виторгував міністерство екології, яке очолить Остап Семерак. Також варто очікувати переформатування кількох комітетів Верховної Ради», - вважає Березовець.

Якщо заміна чинного спікера Володимира Гройсмана на члена НФ і віце-спікера Андрія Парубія вважається справою вирішеною, то можливим змінам у комітетах Верховної Ради однозначної думки у експертів немає.

Віктор Таран вказує на неминуче переформатування комітетів за рахунок депутатів фракцій "Батьківщини" та Самопомочі, які вийшли з коаліції, через що кілька комітетів можуть виявитися вакантними. У той же час Карасьов вважає, що цього не станеться: для гарантії підтримки законів майбутнього прем'єра нинішня конструкція збережеться.

«Існуючий розподіл посад у комітетах парламенту – більш-менш працюючий механізм, який ніхто чіпати не буде. Вони за міністрів торгувалися майже два місяці, якщо почнуть «ділити» комітети – це затягнеться ще мінімум на місяць. Ніхто нічого в комітетах міняти не стане», - вважає експерт.

У сухому залишку Арсеній Яценюк виграв від своєї відставки по всіх фронтах: контроль над урядом залишається, позиції його партії у Верховній раді після того, як Парубій сяде в крісло спікера, посилюються, а відставка з публічної посади розв'язує лідеру НФ руки для будь-яких кар'єрних поворотів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення