Шалені платіжки за комунальні послуги: за що саме платять українці (відео)

Якщо ще півроку тому уряд заспокоював українців, що шалених рахунків у платіжках не буде, то теперішня ситуація з рахунками за тепло повна протилежність обіцянкам. Але за що ж насправді українцям доводиться платити такі шалені суми?

Шалені платіжки за комунальні послуги: за що саме платять українці (відео)

«Я хочу зараз звернутися до всіх громадян України. Нікого не слухайте і не переживайте за те, що вам розповідають, що начебто ринкові тарифи не дадуть вам можливості сплачувати», - казав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у липні минулоріч.

Однак теперішні платіжки за комунальні послуги, які приходять українцям – повна протилежність словам Гройсмана. Ще в листопаді-місяці здавалося, що 3 тисячі гривень за тепло – межа, однак грудень перевершив усі сподівання на доступне опалення.

«Вражаюча цифра. Знаючи наші розрахунки, і те, як нам нараховують, я готувалась 5 тисяч побачити, на два помножила, відверто кажучи», - розповідає мешканка Києва Ольга.

Платіжка за тепло мешканки Києва Ольги

Попри сподівання жінки, вона отримала платіжку з рахунком 8 тисяч гривень за опалення. У «Київенерго» кажуть, що у цьому винні сусіди, які облаштували комерційні приміщення в підвалі та мансарду нагорі.

У багатоповерхівці на вулиці Бударіна одразу кілька проблем. Найперша: поки одним мешканцям нараховують захмарні суми, в інших чомусь за тепло взагалі 0.

«У деяких платіжках суми надто великі, які не відповідають жодній логіці. На даний момент із 63 записаних квартир 3 квартири, в яких за опалення за грудень прийшло 0. Це при тому, що їм, як мінімум, повинні нарахувати оплату за місця загального користування», - розповідає мешканець Києва Михайло Міхович.

З місцями так званого «загального користуваня» взагалі суцільна плутанина. Десь коридори та сходи під'їздів опалюють, десь їх відімкнули, десь поставили заглушки. Хоч у будинках опалення немає, гроші в квитанціях є. Причому питома вага відрізаної у під'їзді батареї становить аж третину у кожній платіжці. Тобто з кожної сотні гігакалорій опалення будинку 33 йде на під'їзд.

Керівниця житлового господарства Святошинського району показує міністерський наказ ще десятирічної давнини та формулу розрахунку. Але експерти не розуміють, які коридори можуть забирати стільки тепла.

«Київенерго», як і будь-який комунальник, зацікавлений продати більше. Це його прибуток. Хай люди хоч вікна відкривають, йому це байдуже. Це абсолютно нелогічна система», - каже експерт із питань житлово-комунальних послуг Олександр Сергієнко.

Натомість у самому «Київенерго» розводять руками, мовляв, їм ще складніше. Особливо там, де є і загальнобудинковий лічильник, і окремі лічильники у квартирах.

«Чим менше показують споживання квартирні лічильники тепла, тим більше кількість тепла потрапляє якраз в зону місць загального користування», - пояснює комерційний директор «Київенерго» Євген Бушма.

Виходить, що як би українці не економили на опаленні власних квартир, вони все одно отримають шалену платіжку за під'їзд, адже мешканці повинні платити за все тепло, яке надійшло в будинок.

«Все тепло, яке зайшло в будинок і зафіксоване будинковим лічильником, так чи інакше має бути розподілене між мешканцями, між житловими і нежитловими площами», - каже Євген Бушма.

Головна причина нинішніх високих тарифів на тепло – квітневі розцінки на газ. І хоча ще влітку уряд ледь не клявся, що сума платіжки не перевищить 20% заробітку, скажені тарифи відчули всюди. І навіть субсидії такі шалені суми не перекриють.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення