Школярів змусять вчити правила дорожнього руху

 СЕГОДНЯ

В українських школах можуть ввести новий предмет – правила дорожнього руху. Хтось, можливо, здивується – мовляв, навіщо? Всі школярі і так знають, на який сигнал світлофора треба переходити вулицю, що переходити її треба тільки по "зебрі" тощо. Але, як з'ясував сайт "Сьогодні", все набагато складніше. Перш за все тому, що останніми роками з'явилося багато нових засобів пересування – це гіроскутери, моноколеса, електроскейти і так далі. Користуються ними переважно молоді люди. Не знаючи основ дорожнього руху, вони наражають на небезпеку як свої життя і здоров'я, так і стають небезпечними для пішоходів.

Школярів змусять вчити правила дорожнього руху

Загиблих і постраждалих в ДТП за рік стало більше

На тлі сумної статистики з аварійністю в 2019 році, коли число ДТП значно зросло (понад 160 тис. ДТП, зростання на 7%), стало більше аварій за участю дітей. У 2019 році таких було 4656 (+4,6%), загинули 164 дитини, травмовано 4435 дітей. При цьому дуже суттєво зросла кількість ДТП з вини самих дітей: у 2019 році їх стало більше на 26,3%, загинуло 12 дітей (+16,7%), травмовано 317 дітей (+21,4%).

У січні 2020 року було 259 ДТП за участю дітей (зростання за рік на 23,9%), загинуло 12 дітей, травмовано 251. При цьому з вини дітей сталося 25 ДТП. На щастя, ніхто не загинув, але травмованих дітей виявилося вдвічі більше, ніж рік тому – 12 осіб. Як бачимо, статистика все гірше і гірше. Для зниження числа ДТП депутати пропонують жорсткіше карати за порушення ПДР, збільшивши штрафи до 34 тис. грн.

Техніка на марші

Для розуміння важливості проблеми оцінимо технічні характеристики індивідуальних засобів пересування, які використовують не мускульну силу людини (роликові ковзани, скейтборди, самокати), а електричну. Такий електротранспорт стає все популярнішим, насамперед у великих містах.

Отже, гіроскутер – швидкість 5-15 км/год, сигвей, електроскейт – 15-25 км/год, електросамокат – 20-40 км/год, моноколесо – 20-50 км/год, електровелосипед – 25-45 км/год, нарешті, електроскутер – 28-80 км/год.

Як бачимо, весь цей транспорт рухається в рази швидше пішохода, тому його "водієві" потрібні навички безпечної їзди по тротуарах. Водночас він їздить в рази повільніше автомобіля. Це означає, що пересуватися на такій техніці по дорогах небезпечно без знання правил руху і дорожніх знаків.

Молоді пішки не ходять

За словами заступника голови координаційної ради Загальнонаціонального форуму безпеки дорожнього руху Володимира Караваєва, нинішні діти і підлітки все частіше не ходять пішки.

"З раннього віку вони починають освоювати індивідуальні "транспортні засоби" у вигляді роликів, велосипедів, самокатів, скейтбордів, моноколес, гіро- і просто скутерів, – зазначив Володимир Караваєв. – Поширення доступного для підлітків електротранспорту вже отримало назву "скутергеддон". І чим діти старші, тим швидкість цього транспорту стає вищою. В інтернеті багато роликів, в яких "скутергеддоністи" рухаються по дорогах нарівні з автомобілями, маневруючи між ними і нерідко обганяючи в щільному потоці. Але дитина, через вікові особливості, не завжди розпізнає небезпеку на дорозі. Тому шлях до забезпечення його безпеки лежить через придбання необхідних знань".

Автомобільний юрист Вадим Володарський нагадав: законодавством передбачено, що кожен учасник дорожнього руху, в тому числі пішохід, повинен не тільки знати, а й дотримуватися вимог Правил дорожнього руху.

"Кожен має право розраховувати, що і інші учасники руху, до яких відносяться і пішоходи, виконують вимоги цих Правил, – акцентував Володарський. – Насправді водії постійно повинні враховувати, що на дорогу в будь-якому місці раптово вийде молода людина в темній куртці з капюшоном на голові, навушниками у вухах і очима в смартфоні. Якщо він постраждає від наїзду автомобіля, то судова практика така, що винуватим у 99% випадків зроблять водія, мовляв, не вибрав безпечну швидкість руху".

Вадим Володарський додав, що саме така практика призводить до того, що пішоходи вважають себе "правими" по відношенню до водія і через це тільки більше порушують. Виникає замкнуте коло, розірвати яке можна тільки зміною цієї порочної практики, коли водія намагаються звинуватити в наїзді на пішохода, навіть якщо саме останній, порушивши все, що можна, створив аварійну ситуацію.

Тому виходить, що з поширенням гаджетів, якими можна користуватися в будь-якому місці, тепер навіть старшокласників треба навчати елементарним основам безпеки руху. Президенту вже подавали петицію про заборону користуватися смартфонами на пішохідних переходах, але її не підтримали. Свій внесок внесли і депутати, подавши в Раду законопроект про підвищення штрафів для пішоходів в п'ять разів.

Що зараз

Після зміни у 2012 році закону "Про дорожній рух" обов'язок навчання дітей Правил дорожнього руху (ПДР) покладено виключно на Міносвіти. А МВС тільки "надає допомогу в проведенні профілактичних заходів".

Зараз вчити малюків дорожній грамоті починають з трьох років і закінчують в школах і професійно-технічних навчальних закладах. Також школи відповідають за підготовку та перепідготовку викладачів, які навчають школярів основам ПДР. Але якщо раніше в школі на уроках праці можна було освоїти програму підготовки мотоцикліста і навіть водія легковика, здати іспит і отримати права (діяти вони почнуть з 18 років), то зараз такого майже немає. Бо в закон включили застереження "за наявності можливості".

Що пропонують

"Ми зараз активно просуваємо ідею відновлення обов'язкового вивчення ППД в школах, – розповів Володимир Караваєв. – Противників начебто немає, і вся дискусія зводиться до двох питань – звідки взяти 100 навчальних годин і де взяти грамотних викладачів? Додавати уроки не можна, треба щось прибирати! Але що прибрати? На підготовку викладачів немає грошей. Поки ми запропонували форму дистанційної освіти. Розроблена спеціальна навчальна програма "Школа Володимира Караваєва", освоїти яку може будь-хто".

Експерт уточнив, що підготовка учасників дорожнього руху повинна відбуватися в три етапи:

  • Початковий рівень – для дітей дошкільного віку;
  • Основи безпеки – для початкової школи. Сюди в тому числі повинні увійти навички навчання безпечної їзди для себе і оточуючих на електросамокатах, моноколесах, сігвеях і тому подібних транспортних засобах;
  • Повноцінне вивчення, в тому числі і за програмою підготовки водіїв скутерів, мотоциклів і легкових автомобілів, з обов'язковою перевіркою знань за допомогою іспиту – для загальноосвітньої школи.

Очікується, що перший і другий етап в школах буде обов'язковим, третій – опціонним.

Є й інші проекти. Так, президент Міжнародного благодійного фонду допомоги постраждалим внаслідок ДТП Юрій Чорний розповів про розроблений ними проект "Безпечна країна". Проект включає не тільки вивчення школярами основ ПДР, а й надання першої медичної допомоги, боротьбу з буллінгом, навчання екологічної грамотності, бережного ставлення до природи. На волонтерських засадах у багатьох в школах проводяться заняття, проходять конкурси, фестивалі, але, на жаль, про централізоване регулярне навчання кожного школяра мова поки не йде.

Міносвіти: Ми за навчання ПДР, але з 2022 року

У Міністерстві освіти і науки (МОН) минулої п'ятниці відбулася нарада, на якій ініціативу громадськості та батьків підтримали і готові впроваджувати, але... не раніше 2022 року, коли почнеться перехід на 12-річну освіту. Зараз в шкільних програмах для цього немає вільних годин.

У МОН повідомили, що наразі в школах проходять так звані "уроки виживання", на яких дітям роз'яснюють і основи правил дорожнього руху. Але, на жаль, немає ні єдиної методики викладання, ні якісного контенту для навчання, ні методичних посібників. Тому того, як безпечно керувати скейтом, сігвеєм, моноколесом, електросамокатом на таких уроках не навчають.

"Якщо є якісь відеоуроки, ми із задоволенням готові до співпраці", – стверджують в МОН.

З 2022 року в міністерстві збираються повернути в школи навчання ПДР за програмою для водіїв зі здачею теоретичних іспитів, а також практичному водінню та складанню екзаменів в сервісних центрах МВС. Тобто школярі зможуть отримати водійські посвідчення, які дають право на керування мопедом, мотоциклом, легковим автомобілем.

Думка батьків

Тема навчання дітей в школах правил дорожнього руху вже отримала відгук у соцмережах. Більшість батьків вважають, що треба не тільки зробити обов'язковими, а не факультативними "уроки безпеки", а й відновити в школах програму підготовки водіїв для всіх бажаючих. Звичайно, в кожній школі мати свій автодром і навчальний транспорт нереально, але можливе створення районних і міських навчальних центрів.

"Необхідна тільки обов'язкова програма! І кожен (!) рік, зі збільшенням інтелектуального навантаження на дитину в міру її дорослішання. Питання тільки подачі матеріалу (для дітей перш за все має бути цікаво!) і... оцінки знання вивченого матеріалу – залік або іспит", – пише в соцмережі Дмитро.

"Виключно в обов'язкову. Не потрібно винаходити велосипед. Наше покоління вивчало на працях. І були олімпіади зі знання ПДР. І керувало цим дійством управління ДАІ. А від довільної програми толку нуль", – додає ще один Дмитро.

"Думаю, найскладнішим на першому етапі буде підготувати кваліфікованих викладачів! Основні проблеми – відсутність взаємної поваги у учасників дорожнього руху і огидна база знань, не підуть від сухої начитки! На ЗП в школу підуть ті, хто вчив у автошколі, а результати у 90% цих "вчителів" нижче плінтуса", – зазначає тезка попередніх двох коментуючих.

Зарубіжний досвід

Передовою державою в питаннях подолання наслідків "скутергеддона", на думку експертів, є Німеччина. Тут у багатьох землях проводиться пілотний проект, за яким водійські права на керування мопедом, скутером, електросамокатом тощо стали доступними для багатьох молодих жителів Німеччини з 15 років, а не з 16. Маючи таке посвідчення, можна управляти мопедами, самокатами іншими індивідуальними засобами пересування, що мають швидкість до 45 км/год і робочим об'ємом двигуна до 50 куб. см або потужність до 4 кВт.

"Пілотний проект показав високий рівень зацікавленості молодих людей в отриманні водійських прав у віці 15 років, – каже Андреас Шмідт, керівник системи прийняття іспитів на водійські права в DEKRA. – Модельне випробування також показало, що мінімальний вік, зменшений до 15 років, не впливає негативно на безпеку руху".

Автор Олександр Панченко

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення