​Шуфрич продає будинок Сікорського у Києві за 50 мільйонів гривень?

По кабальній оренді будинку Сікорського триває розгляд апеляції, а тим часом будівлю намагаються продати.

​Шуфрич продає будинок Сікорського у Києві за 50 мільйонів гривень?

Майновий комплекс з двох будинків по вулиці Ярославів Вал, один з яких будинок авіаконструктора Сікорського, виставлено на продаж. Два будинки – один з яких виходить фасадом на Ярославів Вал, а другий – безпосередньо будинок Ігоря Сікорського, продають за два мільйони доларів, або ж 50 060 000 гривень. Загальна площа приміщення, яка вказується у об’яві, 1800 квадратних метрів.

Така об’ява на одному з сайтів продажу нерухомості викликає подив, адже відомо, що садиба Сікорського досі не повернута державі, триває розгляд апеляції. Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 15 січня 2016 року відкрито провадження за апеляційними скаргами Орендаря на рішення Господарського суду м.Києва, яким було задоволено розірвання договору оренди, укладеного між ДП «Готель «Козацький» та Орендарем.

«Зазначений будинок обліковується на балансі ДП «Готель «Козацький» Міністерства оборони України та досі перебуває в оренді Міжнародного благодійного фонду «Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського» відповідно до договору оренди строком на 49 років», - йдеться у листі від Міноборони, який раніше розмістив на своїй сторінці у Facebook голова Благодійного фонду «Національний центр Сікорського» Віктор Ягун.

Він зазначає, що ситуація, в якій продовжує знаходиться Садиба Сікорського, дуже тривожить.

«Чиновники Міноборони у 2000 році за откати по корупційним схемам здали в оренду на 49 років з правом приватизації та руйнування будинку за згодою сторін фіктивному фонду Шуфрича, який обіцяв «зробити там музей». Тепер, коли Садиба всесвітньо відомого винахідника доведена до критичного стану та знаходиться на межі остаточного знищення, держава «невзмозі» її повернути з кабальної оренди регіонала Шуфрича і Ко», - написав у своєму Facebook Віктор Ягун.

Про те, чому будинок Сікорського пов’язують саме із Нестором Шуфричем, розповідав також громадський діяч Іван Филипович, який допомагає зберегти будинок авіаконструктора.

«Він (ДП «Готель «Козацький», - Ред.) підписав договір з міжнародним благодійним фондом« Музей історії повітроплавання і авіації імені Ігоря Сікорського», де засновником є Шуфрич Марія Іванівна – покійна мати Нестора Шуфрича», - пояснює Филипович.

Так, будинок вже 15 років знаходиться у володінні сім'ї Шуфричів. Фасад будинку, який виходить на Ярославів Вал, за непідтвердженими даними Нестор Шуфрич вже приватизував. Точніше, його приватизувала компанія, яка «де факто» йому належить.

Цей будинок – історична пам’ятка, яка перебуває в аварійному стані. Оточують цю будівлю офіси. Українське товариство охорони пам'яток згадує, що свого часу Віктор Ющенко особисто гарантував синові авіаконструктора Сергія Сікорського, що в будинку на Ярославовому валу створять музей повітроплавання і авіації. Житель сусіднього будинку Віктор Маслов розказує, що «коли приїжджав син Сікорського, йому обіцяли, що зроблять тут музей конструктора, він навіть грошей дав, але куди вони поділися – невідомо».

Міністерство оборони розпочало юридичний процес розриву договору оренди і процедуру повернення будинку «родини Сікорських» до сфери управління оборонного відомства ще у листопаді 2015 року. Втім, громадські активісти заявили, що сумніваються в щирості намірів представників Міністерства оборони, які відстоювали повернення садиби Сікорського. Активісти стверджують, що в умовах договору оренди є пункти, які дозволяють відомству виграти суд. Наприклад, приводом для розірвання договору могло бути невиконання благодійним фондом термінів здійснення будівельних робіт.

Активісти ще торік зверталися до голови держави Петра Порошенка та Генпрокуратури із проханням втрутитися у ситуацію. Вони просили забезпечити повернення київської садиби авіаконструктора Ігоря Сікорського у державну власність. За словами активіста Арсенія Пушкаренка та представника ГО «Інститут успішного міста» Олексія Станчевського, враховуючи нинішній технічний стан будівлі, потрібно якомога швидше вирішити проблему, оскільки садиба може зруйнуватися повністю і вже не буде можливості зберегти хоча б її фасад, не кажучи вже про внутрішні приміщення.

Вся ця тяганина, яка відбувається довкола будинку Сікорського – однозначно спрямована на руйнування: певний час у будівлі навіть жили бомжі, а саму будівлю підпалювали. То ж якщо занедбана будівля сама завалиться – на цій землі, яка власне і становить неабияку цінність, можуть побудувати такі ж офіси, які на сьогодні оточують будинок Сікорського.

Раніше у прес-службі Міноборони зазначали, що «є відомості, що будівлю навмисно доводять до руйнування, щоб звільнити майданчик під торговий центр». «Але міністерство віддавати його не збирається. А з приводу грошей сина Сікорського, то ще треба з'ясувати, кому він їх залишав. Ми про них нічого не знаємо», - повідомили у відомстві.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення