Скандальне будівництво ТРЦ на станції "Героїв Дніпра": скільки людей можуть загинути? (відео)

Через будівництво над станцією метро "Героїв Дніпра" в середині самої станції - на платформі та стелі - з'явилися тріщини. Однак для влади це не привід заборонити будівництво. Байдужість чиновників може в майбутньому перетворити станцію метро на величезне кладовище.

Скандальне будівництво ТРЦ на станції "Героїв Дніпра": скільки людей можуть загинути? (відео)

Через будівництво торгівельно-розважального центру на метро "Героїв Дніпра" киян може очікувати подібна трагедія, як у Китаї в серпні минулого року. Тоді ціла станція метро пішла під землю, оскільки під нею проводилися підземні роботи. Під землею та будматеріалами загинув один працівник.

Подібна трагедія сталася і в Латвії. Там у листопаді 2013 року обвалився торговий центр "Махіма". В результаті обвалення даху і стін в ТЦ загинули 52 людини, ще 40 постраждали. Було кілька версій обвалу: перша - пов’язана з порушеннями при проектуванні та нагляді за будівлею; друга ‒ з будівництвом, третя ‒ зі зберіганням на даху будівельних матеріалів.

За словами інженера Володимира Юнака, конструкції старих станцій столичного метрополітену не розраховані на будь-яке додаткове навантаження на них.

"Що може статися, якщо старі конструкції, які не розраховувались на жодну нагрузку, зараз почнуть нагружати? Впаде піддашок станції і загинуть люди. На твердість станцію ніхто ж не перевіряв",- розповідає інженер.

Більшість мешканців Оболонського району проти будівництва, тому й голосують за те, щоб заборонити будівництво. Та є й інша сторона. Активні бабусі підтримують зведення ТРЦ. І навіть вже готове надруковане рішення про зведення центру.

Зведення ТРЦ підтримує і керівництво метрополітену. За словами радника керівника Київського метрополітену Наталії Макогон, тріщини на станції через вібрацію, яка виникає внаслідок руху поїздів. Тому для пасажирів метро жодної загрози немає.

"Є гарантія того, що станція метро не завалиться. Тріщини можуть з'являтися при виконанні робіт на станції, через рух поїздів. Але це ніяк не впливає на безпеку пасажирів", - переконує радник керівника Київського метрополітену.

Землю під забудову станції метро "Героїв Дніпра" віддали в оренду ще 2007 року, коли мером Києва був Леонід Черновецький. Дозвіл на початок робіт з’явився лише у липні цього року, та у Державній архітектурній інспекції виправдовуються: відмовити - не мали права.

"На підставі наявних документів був виданий дозвіл. Підстав для відмови в нас не було. Є відповідні висновки будівельної експертизи щодо міцності та надійсності. Тобто на сьогоднішіні йдень підстав вважати, що дане будівництво метро може зашкодити здоров’ю людей, у нас нема", - запевняє заступник директора ДАБІ в м. Києві Віктор Рекун.

Натомість пасажири готуються захищати свою станцію від багатотонної надбудови. Схоже, що конфлікт між мешканцями та забудовником лише наростатиме.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення