Скільки чиновникам-корупціонерам коштує вийти з-за ґрат (відео)

Аби відкупитися, чиновники навіть беруть кредити в банках і не гребують допомогою 70 племінників...

Скільки чиновникам-корупціонерам коштує вийти з-за ґрат (відео)

У Реєстрі корупціонерів ви не знайдете прізвищ міністрів чи губернаторів. Вузьке коло посад, за якими здійснюється пошук на сайті реєстру, видає небажання Мін'юсту відкривати повний перелік корупціонерів. А зовсім нещодавно Генеральна прокуратура взагалі вказала Міністерству юстиції на неналежне ведення ними реєстру «корупціонерів». Мовляв, упродовж 2015 року до відповідальності за вчинення корупційних та пов’язаних із корупцією правопорушень притягнуто 2 475 осіб, з яких до Реєстру внесено лише 990, що становить 40 % від загальної кількості. До Реєстру не внесено рішення судів, які набрали законної сили та направлені до Міністерства юстиції України протягом 2013–2014 років.

Ми спробували згадати чиновників вищого ешелону, затриманих зокрема за підозрою у корупції, яких відпускали на волю за мільйонні застави. Звісно, це не повний перелік. Кожного подивує, звідки можуть взятися такі кошти у чиновника з зарплатнею у 3 тисячі гривень, а втім, Кримінально процесуальний кодекс дозволяє вносити заставу за підозрюваного. І наче як насмішка виглядає формулювання у кодексі, що розмір застави не може бути завідомо непомірним для підозрюваного. Тож як завжди: те, що в Україні помірне для чиновника-хабарника, геть недоступне для простого смертного.

Забудовник Войцеховський – 1 млн грн замість 50-ти

Скандального забудовника Анатолія Войцеховського випустили з СІЗО 27 липня за 1 мільйон гривень, хоча прокуратура вимагала 50 мільйонів застави.

Його звинувачують в ухиленні від сплати податків на суму 12,5 млн грн, створенні організованої злочинної групи і інших злочинах. ГПУ об'єднала всі 46 проваджень проти Войцеховського з 2012 року в одне.

Через будівельну аферу Войцеховського 10 тисяч українців можуть залишитися без квартир та грошей (це вшестеро більше, ніж інвесторів піраміди «Еліта-центр»). При цьому, зазначає ТСН, квартири в його «недобудовах» продають, а готельно-розважальні комплекси будують навіть тоді, коли власник перебуває у СІЗО.

У власності Анатолія Войцехівського перебуває 21 квартира по всьому Києву, 5 приміських будинків, ферма з рестораном та приватним зоопарком, близько 50 гектарів землі.

Заступник міністра охорони здоров’я Василишин – 2,8 млн грн

Заступника міністра охорони здоров’я Романа Василишина звільнили з-під варти у Лук'янівськову СІЗО за 2,8 млн грн застави. Його адвокат при цьому зазначив, що не знає, хто вніс гроші, мабуть – донька чиновника.

За інформацією генерального прокурора Юрія Луценка, Василишин щотижня отримував за проведені в Олександрівській лікарні операції від 50 до 100 тисяч гривень.

Суд заарештував і призначив заставу підозрюваному в хабарництві 8 липня.

«Діамантовий прокурор» Корнієць – 3,2 млн грн

Колишній заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць, підозрюваний у хабарництві, в кінці липня 2015-го вніс заставу в розмірі 3,2 млн гривень і вийшов з-під варти. І це попри слова свідка, який розповів, як його фірма передавала хабар у $200 тисяч «діамантовим прокурорам».

Його адвокат Віктор Петруненко повідомив, що оскільки протягом майже місяця утримання Корнійця під вартою його родині не вдалося зібрати 3,2 млн грн для внесення застави, адвокат Людмила Іванчик, враховуючи різке погіршення стану здоров'я екс-прокурора внаслідок перебування у в'язниці, прийняла рішення виступити поручителем і внести заставу за свій рахунок.

Тоді ж журналіст Юрій Бутусов повідомив: «Ніщо не збентежило українську Феміду – ні 104 діаманта, ні 12 гектарів землі в Київській області, ні кредит в банку на 850 тисяч доларів, ні бізнеси, переписані на сестру, ні 24 акта на нерухомість, видані на підставних осіб, ні навіть перероблений в автомат мисливський карабін з бойовими патронами. Правосуддя понад усе!».

А Корнієць відразу після затримання сказав операм СБУ: «Хлопці, мені загрожує небезпека, тільки якщо я заговорю. Тому не погрожуйте мені кодексом – якщо я розповім, що ви хочете знати, мені не жити».

Нагадаємо, що «Надзвичайні новини» провели власне журналістське розслідування у справі «діамантових прокурорів». На редакцію програми навіть намагалися вплинути, аби матеріал не вийшов у ефір. Адже діаманти, вилучені у Корнійця, виявилися німими свідками ще більш великого злочину. Кілька років тому в українського бізнесмена-ювеліра співробітники міліції і прокуратури провели обшук і вилучили гроші та коштовності на мільйони доларів: діаманти, золото, колекційні монети, ювелірні вироби. Як виявилося, журналісти потягнули нитку, яка веде до величезного злочину, в якому замішані набагато більша кількість співробітників правоохоронних органів, зокрема слідчих МВС і прокуратури.

Ректор Мельник – 609 тисяч замість 30 млн грн

Екс-ректор Податкової академії Петро Мельник, який втік і згодом повернувся в Україну, вийшов на свободу 8 травня 2014-го. Застава була внесена на наступний день після того, як Апеляційний суд Києва знизив розмір засави для Мельника з 30 млн грн до 609 тисяч.

Мельник був затриманий 27 липня 2013 року за отримання від двох громадян України хабарів в розмірі 40 тисяч і 80 тисяч гривень за вступ їх родичів до вузу, яким він керував.

Головний санлікар Протас, аби не сидіти, навіть кредит взяв

7 липня головний санлікар України Святослав Протас вийшов під заставу на гроші, взяті в кредит. Сума становила 413 тисяч гривень. За словами адвоката, мати Протаса внесла близько 100 тисяч гривень, санлікар особисто додав 22 тисячі, а решту суми мати і тесть чиновника взяли як кредит у банку.

Протаса звинувачували у том, що група чиновників на чолі із ним розробила і впровадила злочинну схему по розкраданню великої суми бюджетних коштів. На переведенні в готівку та отриманні першого ж траншу викрадених коштів (400 тисяч гривень), учасники афери і були затримані. Спільна операція проводилася і розроблялася Нацполіцією і НАБУ.

Микола Романчук, під будинком якого тунелі зі скарбами – 5,5 млн

Спійманий на хабарі перший заступник голови Миколаївської обладміністрації Микола Романчук 22 червня вніс 5,5 мільйона гривень застави.

Героя України Романчука і ще трьох чиновників затримали 3 червня за отримання хабара в сумі 90 тисяч доларів. Він та його подільники вимагали від підприємців хабар за дозвіл на видобуток вапняку. Відповідне рішення якраз готувалося до розгляду на сесії облради.

Згодом під будинком Романчука знайшли мережу тунелів зі скарбами.

«Чиновник зберігав удома валізу з 300 тисячами доларів США і велику кількість ювелірних виробів. Під будівлею співробітники спецслужби виявили мережу тунелів, в яких знаходилися сейфи з золотими злитками, старовинними іконами, антикваріатом, столове срібло. У сейфах також зберігалася «чорна бухгалтерія», яка доводить проведення корупційних оборудок», - повідомили в СБУ.

Фігуранти «справи Онищенка». Замість 1 млрд грн – 1 млн грн

Після внесення застави в 1 млн грн 22 червня на волю випустили підозрюваного в причетності до розкрадання газу на 3 мільярди гривень Валерія Пісного. При винесенні йому вироку Спеціальна антикорупційна прокуратура обіцяла подати апеляцію через занадто маленьку суму застави. САП вимагала призначити йому 1 млрд грн.

Також вніс заставу і вийшов на свободу другий підозрюваний у так званій газовій справі Олег Рябошапка. Його заставна сума становила 1,5 млн грн.

Втім, відразу після звільнення під заставу на виході з Лук'янівського СІЗО детективи Антикорупційного бюро затримали і Валерія Пісного, і Олега Рябошапку. Затримання відбувалося не без зіткнень. Діям детективів НАБУ намагалися перешкоджати невідомі, тому для забезпечення порядку було залучено спецназ Антикорупційного бюро.

Воєнком-хабарник вийшов під заставу 1,3 млн грн

19 липня з одеського СІЗО вийшов під заставу в 1,3 млн грн колишній воєнком області Юрій Піскун. Рік тому він був затриманий за отримання хабара в розмірі 1700 $ за ухилення від мобілізації. Частину свого терміну перебування під вартою він провів в лікарні.

За його словами, на заставу скинулися 70 (!) племінників, а обвинувачений у «справі 2 травня» росіянин Євген Мефедов в камері Піскуна «співав гімн України» і мив туалет.

Також Піскун заявив, що хабара не брав, і що гроші знайшли не в його машині.

А втім, за словами обласного керівника «Правого сектора» Сергія Стерненка, який оприлюднив відео зі звільненням Піскуна, воєнком полюбляє годинник з рожевого золота Ulysse Nardin за 18 тисяч доларів, і не соромився їздити на BMW X5 і Infiniti FX35 при своїх скромних доходах в 100 тисяч гривень на рік.

Це вже вдруге, коли чоловік попадався на одержанні неправомірної вигоди. Вперше його затримували за корупцію ще в 2011 році.

Мер Вишгорода – 5 млн грн

Заарештований Печерським районним судом Києва мер Вишгорода Олексій Момот вийшов з в’язниці після внесення застави у розмірі 5 мільйонів гривень.

Момота було затримано 14 квітня. За версією слідства, він разом зі спільниками вимагав від представника будівельної фірми неправомірну вигоду в сумі 300 тисяч доларів та приміщення площею 4 тисяч квадратних метрів у новобудові.

У початковому повідомленні СБУ йшлося про вимагання хабара у сумі 1 млн євро.

Син голови Апеляційного суду – 6 млн грн

8 липня 2015-го син голови Апеляційного суду міста Києва Антона Чернушенка Дмитро вийшов під заставу в 6 млн гривень.

Слідчим Генеральної прокуратури Дмитру Чернушенку було оголошено про підозру у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів), ч. 4 ст. 27 (види співучасників), ч. 2 ст. 376-1 (незаконне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду), ч. 4 ст. 27 ч. 2 ст. 375 (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови) КК України.

Екс-голова Держслужби зайнятості Кашуба – 1,8 млн грн

Екс-голову Держслужби зайнятості Ярослава Кашубу суд заарештував 14 вересня 2015 року, призначивши заставу в 1,8 млн гривень. А вже 17 вересня він вийшов на свободу під заставу.

11 вересня Кашуба був затриманий в службовому автомобілі в центрі Києва під час отримання хабара у 622 тисячі гривень. У його машині правоохоронці також виявили велику суму грошей і мисливську рушницю з патронами.

Пізніше суд поновив Кашубу на посаді. Як розповів в інтерв'ю «Дзеркалу тижня» міністр соціальної політики Павло Розенко, відповідно до рішення суду, з 12 січня 2016 року екс-голова Держслужби зайнятості має бути поновлений на посаді. «У мене є офіційна заява його адвоката, в тому, що термін відсторонення його з посади закінчився, і так як ніяких судових розглядів у цій справі немає, він повинен повернутися на роботу», - розповів міністр. За словами Розенка, незважаючи на наявність факту отримання хабара, дана справа не має продовження.

Екс-регіонал Єфремов – 3,6 млн грн

Колишній депутат Верховної Ради, екс-голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов 17 лютого 2015-го вийшов з-під варти за заставу у 3,654 млн гривень.

За словами депутата від «Опозиційного блоку» Юрія Воропаєва, гроші повинен був вносити або син Єфремова, у якого є власна компанія, або колишній народний депутат від фракції ПР Борис Колесников.

Єфремов був заарештований за підозрою у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 і ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу («Зловживання службовим становищем при обтяжуючих обставинах» та «Службове підроблення»). Перша стаття передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років, друга – позбавлення волі на строк від двох до п'яти років й обидві з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Олігарх Дмитро Фірташ – 125 мільйонів євро

У березні 2014-го українського олігарха Дмитра Фірташа випустили з-під варти в Австрії. Як повідомляли у компанії Group DF, власником якої є мільярдер, таке рішення прийняв суд у Відні. Незважаючи на скасування тримання під вартою, Фірташ зобов'язаний не залишати територію Австрії. За своє звільнення він вніс рекордну для європейської країни заставу в 125 мільйонів євро.

Поліція Австрії заарештувала Фірташа в зв'язку з розслідуванням ФБР США щодо інвестиційного проекту в Індії.

Йому пред'явлено звинувачення в дачі хабара індійським чиновникам для отримання дозволів на розробку родовищ титану. В рамках справи про розслідування міжнародної корупційної схеми під слідством перебувають шість осіб, включаючи Дмитра Фірташа, угорського підприємця Андраша Кноппа, громадянина України Сурена Геворгяна, індійського політика Рамачандра Рао і двох комерсантів з Індії та Шрі-Ланки.

Розслідування показало, що починаючи з 2006 року, в якості хабарів індійським чиновникам було передано близько $ 18,5 млн в обмін на отримання дозволу на розробку гірничодобувної шахти в індійському штаті Андхра-Прадеш. Щорічний прибуток від проекту міг сягати $500 млн.

Автор Ольга Чернявська

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення