Смерті від алкоголю: українців труять свідомо? (відео)

Понад сотня українців отруїлися неякісним алкоголем, з них більше половини померли. Як пояснюють родичі постраждалих, сурогатну горілку купляютьи, бо вона майже втричі дешевше акцизної. Враховуючи, що уряд і надалі підніматиме ціни на алкоголь, люди не відмовляться від сурогату. А отже - смерті не спинити.

Смерті від алкоголю: українців труять свідомо? (відео)

Звідки пішла алкогольна чума

Епіцентром розповсюдження сурогатного алкоголю стала Харківщина. Перші жертви потрапили до лікарень 21 вересня.

Розпочалося все з того, що мешканці села Охрімівка знайшли посеред поля мертвого сторожа, а поряд із ним - пусту пляшку з-під горілки. А вже за кілька годин почався справжній шквал дзвінків до "швидкої допомоги", і в усіх пацієнтів були однакові симптоми.

"Розвиток запамороченння, двоїння в очах, порушення свідомості, функцій нирок, печінки", - каже головний лікар Вовчанської ЦРЛ Костянтин Тищенко.

Як виявилося пізніше, таку горілку розливали у сільському магазині. Правоохоронці почали шукати імовірних жертв і в сусідньому селищі, і таки знайшли. В одному із будинків виявили мертвими чоловіка та жінку. Загалом на два села семеро померлих.

Правоохоронці затримали підозрюваного у виробництві неякісного алкоголю. Ним виявився 27-річний харків'янин. Слідство встановило, що підозрюваний почав виготовляти горілку підпільно три місяці тому. Фіскальна служба наполягає на тому, що чоловік добре знав, що для людини метиловий спирт, з якого він виготовляв горілку, отрута. Тому намагався зробити технічний спирт питним за допомогою примітивної очистки.

"Організатор з цією метою придбав обладнання для очистки води і за допомогою цього обладнання він переганяв цей спирт і змішував з водою з крану", - каже перший заступник начальника ГУ ДФС у Харківській області Андрій Бєжанов.

Алкогольна отрута поширилась і на інші регіони країни. Жертвами сурогатного алкоголю стали мешканці в Житомирській, Миколаївській, Запорізькій, Луганській та Донецькій областях.

Зокрема на Донеччині сурогатним алкоголем отруїлася компанія з сімох людей. П'ятеро з них померли, ще двоє знаходяться в реанімації. Загиблим було від 25 до 40 років. Як виявилося, компанія напередодні пила коньяк, який придбала на розлив. Поліції вдалося затримати реалізатора.

"На території Харківської області він купив 100 літрів контрафактного алкоголю, який привіз на місце свого проживання, де реалізовував його з метою збуту і наживи", - говорить начальник Лиманського відділення поліції Слов'янського ВП ГУНП в Донецькій області Дмитро Дмитрієв.

За попередніми висновками експертів, смерть наставала від метилового спирту, смертельна доза якого становить всього 100 грамів.

"Метиловий спирт - це дуже токсична речовина, 10% якої виводиться через нирки і легені, а решта 90% всмоктується печінкою. Під час цього процесу виробляється два дуже токсичних ферменти, які впливають на органи зору і через це у людини з'являється сліпота", - каже в.о. начальника управління охрони здоров'я Харківської ОДА Галина Сіроштан.

Правоохоронцям вдалося виявити канали постачання неякісного алкголю та затримати трьох продавців сурогату.

Кількість жертв

Загалом же, як повідомляє Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, станом на 9:00 10 жовтня 2016 року в Україні зареєстровано 114 випадків отруєння фальстифікованим алкоголем, з них 53 закінчились летальними випадками.

Загалом, в Харківській області на 10 жовтня загальна кількість отруєнь сурогатним алкоголем по області склала - 87, з них померло 40 жителів області. За даними судово-медичної експертизи в Харківській області метиловий спирт виявлений у 28 померлих. За оперативними даними, в Донецькій, Луганській, Житомирській та Миколаївській областях нових випадків отруєнь сурогатами алкоголю не зареєстровано (сумарна кількість випадків отруєнь за цими галузями становить - 19, з них завершилися летальним результатом - 13).

Як купляли сурогатну горілку, так і будуть

Як пояснює родич одного із потерпілих, сурогатна горілка коштувала майже втричі дешевше акцизної, тож була доступніша для людей, в яких не вистачало коштів на заводський алкоголь.

"Заводська горілка коштує 70 гривень, а ця 25 гривень", - пояснює Віктор.

Загалом в Україні ціна за пляшку горілки об'ємом 0,5 літрів становить близько 55 гривень. Це обумовлено акцизним збором. Горілка, яка продається за нижчу ціну, в тому числі і 26 гривень, є сурогатним алкоголем.

Експерти категорично не рекомендують купувати алкоголь в дрібних магазинах з незрозумілими брендами і відсутністю акцизів. Теж саме стосується і самогону, який виготовляється вдома. Немає жодного підтвердження того, що та чи інша партія такого алкоголю безпечна для здоров'я.

Як розпізнати сурогатний алкоголь

Щоб захистити себе від купівлі підробленої алкогольної продукції, споживачам необхідно звертати увагу на такі ключові аспекти, як марка акцизного податку, закупорка, етикетка та тара, в яку розлито алкоголь.

Марка акцизного податку – спеціальний знак встановленого зразка, яким маркуються як алкогольні, так і тютюнові вироби. Наявність їх на цих товарах підтверджує сплату акцизного податку, легальність ввезення та реалізації на території України. Оскільки марка акцизного податку є бланком документу суворої звітності, вона захищена спеціальними елементами захисту, які покликані унеможливити її підробку.

Одним із елементів захисту є голограма, яка міститься справа від зображення Державного Герба України у вигляді металізованої стрічки. Голограма – це складний оптичний захисний елемент, який при зміні кута зору змінює своє зображення з одного ефекту на інший.

"Зазвичай у підроблених акцизних марках у місці розташування голограми зловмисники намагаються імітувати цей елемент захисту простою стрічкою з фольги, наклеївши її поверх акцизної марки, яка у своїй структурі не має ніякого оптичного ефекту. Ще один важливий захисний елемент – це зображення Державного Герба України, який знаходиться в центральній частині акцизної марки і виконаний способом поліграфічного друку, який називається металографський (інтагліо) друк. Основною умовою цього елементу є те, що такий друк забезпечує рельєфність елементів зображень, які виступають над поверхнею паперу і ця рельєфність звичайно відчувається на дотик. Тому, провівши пальцем руки по акцизній марці, можна перевірити відповідність цього елементу захисту", - пояснює заступник начальника відділу криміналістичних видів досліджень та обліків Іван Гоменюк.

Колір акцизної марки повинен відповідати виду напою. Марка для лікеро-горілчаної продукції вітчизняного виробництва виготовляється у зеленій кольоровій гамі, для імпортного – фіолетовій. Крім того, окрема кольорова гама є для винної продукції вітчизняного та імпортного виробництв.

Етикетка та контретикетка повинні міцно триматися на пляшці. Під етикеткою не повинно бути повітряних утворень і складок. Усі написи мають бути чіткими, містити повну та достовірну інформацію. Оригінальні етикетки наклеюються на заводі автоматично, тому вони повинні бути рівні, без перекосів, розривів та слідів клею. Якщо розташування клею нерівномірне і на склі помітні його сліди, ці етикетки клеїлися не у заводських умовах.

Обов’язково повинен бути зазначений завод-виробник і його реквізити. Якщо такого напису немає, то і підприємства, можливо, теж. На лицьовій стороні завжди є дата розливу, назва та адреса фірми-виробника, номер ліцензії, знак сертифікації. Дані про дату, час і місце розливу горілчаної продукції наносяться заводом-виробником на кожну пляшку.

Уряд підвищує ціни на спиртні напої

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України відповідно до необхідності вирівнювання цін на спирт і алкогольну продукцію має намір підвищити мінімальні оптово-відпускні ціни на горілку, коньяк, вина, і одночасно знизити ціни на віскі, ром і джин. У пояснювальній записці до проекту постанови зазначається, що станом на січень 2016 року ціна на спирт становила в середньому 240 гривень за декалітр з урахуванням ПДВ, а з квітня поточного року ціна підвищилася до 285 гривень.

Відповідна постанова була прийнята на засіданні уряду 17 червня. Таким чином, ціна найдешевшої горілки зросла з 40 грн до 55 грн, віскі — з 88,5 грн до 109 грн, коньяку — з 59 до 84 грн. Вино подорожчало з 20 до 27 грн (ігристе — з 33 грн до 50 грн) за пляшку.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення