Смертні вироки у світі, або кара в Україні за ідентичні злочини

Смертна кара є одним із найдавніших видів покарання. Після закінчення Другої світової війни кількість випадків, коли людину карали смертю, зменшилася. Однак навіть у наш час залишилися країни, де смертна кара продовжує діяти як вища міра покарання.

Смертні вироки у світі, або кара в Україні за ідентичні злочини

Смертна кара відома більшості країн світу. Засуджені, які отримували такий вирок, могли позбутися голови, отримати кулю в потилицю або опинитися в зашморгу. Такі види покарання існували і в Запорізькій Січі. Окрім зазначених видів смертної кари, козаки карали злочинців вішанням догори ногами та ребром за гак. На Запоріжжі також застосовувалася така кара, як посадження напалю. Кілька людей піднімали засудженого і насаджували на штир. Під вагою тіла жертва повільно помирала. Зняти його ніхто не мав права під загрозою смерті. Однак, смертної кари таки можна було уникнути, якщо дівчина зголошувалась вийти за засудженого заміж. Але такі випадки траплялися дуже рідко. Покарання наЗапоріжжі мало на меті підтримання військової дисципліни і порядку, а також слугувало своєрідною профілактикою для тих, хто хотів вступити у лавикозацького війська.

У яких країнах і досі існує смертна кара?

У наш час є країни, в яких і досі існує смертна кара. Це 38 штатів Сполучених Штатів Америки, Китай, деякі Карибські острови та єдинакраїна в Європі та СНД, яка залишила смертну кару, Білорусь. «Рекордсменами» за кількістю смертних вироків є Ірак, Іран та Саудівська Аравія.

У США зараз є п’ять видів смертної кари: повішання,розстріл, електричний стілець, газова камера, смертельна ін’єкція. Найбільш поширені з них – розстріл і смертельна ін’єкція.

18 червня 2010 року у США був розстріляний за вбивство злочинець Ронні Лі Гарднер. Вид смертної кари він обрав собі сам. У жовтні 1984року Гарднер під час пограбування убив Мелвіна Джона Оттерстрома. У квітні наступного року під час перевезення на судове слухання, він під час неуспішної спроби втечі застрелив прокурора Майкла Барделла. Засуджений за два вбивства, він отримав довічне ув’язнення за перший злочин і смертну кару за інший. У 1994 році Гарднера звинувачували в ударі ножем сусіда по камері, за що йому також загрожувала смертна кара. Але тоді верховний суд зняв обвинувачення, оскільки потерпілий вижив.

У ході апеляцій адвокати засудженого надавали пом’якшуючі обставини проблемного виховання Гарднера, який майже все життя провів у тюрмі. Їхнє клопотання про помилування було не задоволене і засудженого у червні 2010 року стратили.

Найбільша кількість випадків смертної кари у США була в 1994році – 328. А вже в 2015 було 52 випадки смертної кари, з них найбільше у штаті Каліфорнія – 15, Флорида – 10, Алабама – 6. У деяких штатах США смертної кари ніколи і не було. Наприклад, штати Аляска і Гаваї відмовились від такого виду покарання перед отриманням статусу штата. Зараз нараховується 19 штатів, у яких смертної кари не існує.

У наш час Білорусь єдина країна в Європі та СНД, яка не відмінила смертну кару. З 1999 року кількість випадків смертної кари поступово зменшується, а за 2015 рік жодна людина не була страчена, хоча було винесено не менше двох смертних вироків. Таке покарання у Білорусі можна отримати за:

- вбивство представника іншої країни з метою провокації чивійни;

- за міжнародний тероризм, злочин проти безпеки людства(депортація, незаконне утримання в полоні, масове або систематичне здійсненнястрат без суду);

- геноцид;

- застосування зброї масового ураження;

- навмисне вбивство осіб, які не мають засобів захисту;

- вбивство двох і більше осіб, в тому числі неповнолітніх;

- терористичний акт;

- диверсія;

- вбивство співробітника внутрішніх справ.

Смертна кара може повернутися і в Туреччину. У 2004 році країна відмінила такий вид покарання для вступу в Євросоюз. Тепер же, у зв’язку зі спробою військового перевороту, президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив про можливість повернення застосування смертної кари.

«Ми не можемо цеігнорувати», - заявив Ердоган, виступаючи перед натовпом людей, які закликали застосувати смертну кару до бунтівників.

Смертна кара в Китаї

Китай продовжує залишатися лідером за кількістю страт. У цій країні смертний вирок можна отримати за такі злочини:

- зберігання чи поширення наркотиків;

- насильницькі злочини;

- нанесення шкоди національній безпеці;

- виробництво і продаж підроблених ліків;

- розкрадання або зберігання вибухових речовин чи зброї;

- організація втечі з-під варти;

- алкоголь за кермом, що став причиною загибелі людей;

- корупція.

У травні 2012 року був заарештований колишній заступник начальника канцелярії комітету Компартії міста Юнчен Лі Сіньгун. Чиновника звинувачували у зґвалтуванні 11 неповнолітніх дівчат. Він зізнався у скоєних злочинах. Ця справа отримала досить широкий резонанс і суд міста Шаньцю засудив екс-чиновника до страти. Засуджений подавав апеляцію, однак суди всіх інстанцій залишили даний вирок без змін.

Найбільше випадків смертної кари у Китаї трапляється через корупцію. З 2000 року за хабарі було страчено близько 10 тисяч чиновників, ще 120 тисяч отримали по 10-20 років ув’язнення. Яскравим прикладом є засудження до смертної кари з відтермінуванням на два роки екс-міністра залізниць Китаю Лю Чжіцзюнь. Йому винесли смертний вердикт з відтермінуванням на два роки за корупцію і зловживання службовим становищем. Версія слідства була така, що він, перебуваючи на посаді міністра, брав хабарі за розподіл державних контрактів на будування залізниць. Чиновника звинувачували у хабарах на суму більше 10 мільйонів доларів.

У квітні 2010 року стратили 65-річного громадянина Японії Міцунобу Акао за контрабанду наркотиків. Чоловік був засуджений до вищої міри покарання за спробу перевезти до Японії близько 2,5 кілограма наркотиків-стимулянтів. У 2008 році японець був засуджений до смерті, а наступного року суд залишив вирок без змін, відклавши страту на один день, таким чином дав Акао можливість попрощатися зі своєю родиною. Китайський мільярдер Лю Хань теж отримав смертний вирок. Його звинувачували за 13 статтями Кримінального кодексу КНР. Слідство встановило,що засуджений очолював велике злочинне угрупування, яке займалося нелегальною торгівлею зброї, казино і вбивствами. Разом з Лю Ханем були страчені ще четверо осіб із його найближчого оточення.

Cмертна кара в Саудівській Аравії

Основним методом смертної кари в цій країні є відсічення голови. Рідше зустрічаються випадки забивання камінням, розп’яття обезголовленого тіла, розстріл, який застосовується насамперед до жінок. У Саудівській Аравії існує навіть посада державного ката. Вона передається успадок і кожна людина затверджується на цю посаду самим королем. Процес страти – ціла церемонія. Засудженого приводять на місце страти із зав’язаними очима. Сили правопорядку очищають місце від автомобілів та перехожих, після чого розстеляють полотно блакитного кольору. Офіцери підводять засудженого до полотна, після чого поліцейські зачитують вирок і віддають наказ його виповнити. Кат отримує в руки меч від офіцера поліції, підходить до засудженого зі спини і відрубує голову. Жертву хоронять одразу після страти. Смертну кару в цій країні можна отримати за:

- навмисне вбивство;

- гомосексуалізм;

- зґвалтування або насильницькі дії сексуальногохарактеру;

- релігійне відступництво;

- контрабанда наркотиків;

- чаклунство;

- лжепророцтво;

- богохульство;

- атеїзм.

У січні цього року в Саудівській Аравії стратили 47 людей. Всіх їх звинувачували у причетності до серії терактів, скоєних «Аль-Каїдою» в 2003-2006 роках. Серед страчених був і шиїтський проповідник Німр ан-Німр. Він був заарештований ще у 2012 році після масових заворушень та засуджений дострати.

Відповідальність в Україні за подібні злочини

Зґвалтування

В Україні за зґвалтування із застосуванням фізичного насильства передбачено від 3 до 5 років; зґвалтування, вчинене повторно, карається строком від 5 до 10 років; групове зґвалтування передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років, а за зґвалтування, яке спричинило особливо тяжкі наслідки, а також зґвалтування неповнолітньої особи передбачено від 10 до 15 років тюрми.

У травні цього року у селищі Коцюбинському, що на Київщині, вітчим зґвалтував і вбив дворічного хлопчика. Мама вбитого Дмитрика Христина жила з його вбивцею останні півроку. У день, коли сталася трагедія, жінка поїхала забирати свою старшу доньку від бабусі. Коли повернулася, син уже спав. Христина згадує, що тоді її чоловік був надмірно люб’язним.

«Ця людина мені цілу ніч розповідала, що які в нас будуть чудові плани на майбутнє. Як ми будемо разом жити, як він любить Дмитрика. Він для нього найкращий, він – синулечка», - згадує жінка.

Ще ввечері вона чула дихання своєї дитини, а вже зранку, підійшовши до його ліжка, жахнулася. Дмитрик був мертвим.

«Хотіла його поцілувати, і мене як током аж відкинуло. Япобачила, що моє дитя голубого кольору. Щічка, на якій він спав, вона булабільш синього кольору, і ще було піна чи що – то я не знаю. Я вилетіла – шок,істєріка, паніка», - каже Христина.

Далі жінка згадує все, як у тумані. Приїхала поліція, медики, а чоловік вдавав, ніби теж шокований і мало того, втішав і заспокоював жінку. Після цього судмедексперти встановили – хлопчик помер від крововиливу в мозок, який стався після побиття і зґвалтування вітчимом. Через кілька днів Дмитрика поховали. Зараз рідні хлопчика найбільше бояться, щоб убивця не уникнув покарання, адже в чоловіка є заможні родичі. Вітчиму дворічного Дмитрика загрожує 15 років позбавлення волі, а то і довічне ув’язнення.

Корупція

Зловживання владою або службовим становищем в Україні карається арештом на строк до 6 місяців або обмеженням чи позбавленням волі настрок до трьох років. Якщо неправомірне діяння спричинило тяжкі наслідки, то воно карається позбавленням волі на строк від 3 до 6 років зі штрафом від 500до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Контрабанда наркотиків

За такий злочин в Україні можна отримати від 5 до 8 років тюрми. Якщо ж злочин скоюється повторно, а також якщо наркотиками є особливо небезпечні речовини, то злочинець отримає від 8 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. У випадку, якщо контрабанда наркотиків вчиняється організованою групою осіб, то за такий злочин можна отримати від 10 до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Нелегальний обіг зброї

За незаконне зберігання, носіння, придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи пристроїв передбачено строк від 3 до 7 років. Носіння та виготовлення холодної зброї тягне за собою штраф, громадські роботи, арешт на строк від 3 до 6 місяців, обмеження волі від 2 до 5 років або позбавлення волі на строк до 3 років.

Автор Анастасія Шульга

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення