​Соляна наркомафія в Україні розростається, поліція бездіє (відео)

Торгівля синтетичними наркотиками вийшла з підпілля практично на легальний рівень.

​Соляна наркомафія в Україні розростається, поліція бездіє (відео)

Ці наркотики повністю доступні – їх можна придбати через інтернет-сайти. Більше того, на сайтах продажу наркотиків оголошують про відкриття «філій» у великих містах України – Одеса, Харків, Дніпро, Львів, Запоріжжя, Черкаси, Житомир. Розповсюджувачі «солей» і «міксів» навіть викладають прайси і оголошують акції на товар, пропонують пробники. І судячи з відгуків на сайтах (а вони є особливою умовою, якщо купуєш наркотик за акційною ціною), покупці швидко «підсідають» і стають постійними клієнтами.

Жодного контролю і протидії

Що являють собою «дизайнерські наркотики»? Таку назву вони отримали за те, що є синтетичними аналогами вже існуючих наркотиків. Механізм заборони їх досить проблематичний з юридичної точки зору, а тому вони легко обходять діюче законодавство.

Як вже розповідав голова департаменту по боротьбі з наркозлочинністю Ілля Ківа, протидіяти продажу «солей» і «міксів» правоохоронці не в силах. Багато з того, що вдається знайти правоохоронцям, не можна навіть прив’язати до наркотику – таких речовин немає в базі даних, як заборонених.

«У поліції немає законодавчої бази, що дозволяє за це карати. Поки Рада не прийме пакет законів, а Кабмін не внесе речовини, що лежать в їх основі, в таблицю наркотичних засобів, торгівля синтетичними наркотиками є майже легальною. Зараз забороняють конкретну формулу, але хіміки змінюють в складі одну букву, і все – експертиза не підтвердить наявність наркотичних речовин. Концентрат наркотику пересилають поштою з Китаю. Вага посилок може обчислюватися десятками кілограмів», - пояснює він.

У інтерв’ю «Голосу столиці» Ілля Ківа фактично визнав безпорадність системи і розвів руками.

«Це нова форма наркозлочинності, яка на сьогоднішній день поки що нас випереджає у своєму розвитку. І найстрашніше, що це наркозлочинність, яка перейшла тепер вже майже на 50% в інтернет, споживачі її підлітки», - резюмує Ківа.

Чому торгівлю синтетичними наркотиками не спинити

Вихід з ситуації Ківа бачить таким шляхом, аби вчити дітей жити чисто і правильно. Спілкуватися із дітьми у сім’ях, школах, знаходити переконливі слова, запустити по телебаченню соціальну рекламу про те, що наркотики вбивають.

«Ми повинні ввести нову культуру. І тільки коли ми виростимо нове покоління, яке буде орієнтуватися, знати наслідки, знати, з чим воно може зіткнутися при вживанні тих чи інших наркотичних засобів, тоді тільки можна говорити про легалізацію. Сьогодні ми ще поки знаходимося на початковій стадії розвитку і стикаємося з досить потужним, різнобічно розвиненим супротивником, який нас поки що обіграє», - каже він.

Ще у 2012 році на той момент начальник Управління МВС по боротьбі з незаконним обігом наркотиків Олександр Терещук повідомляв, що ведеться робота, щоб внести «сіль» в список заборонених препаратів. Однак, додав він, проблема полягає в тому, що наркоринок швидко перелаштовується: коли одне забороняють – хіміки одразу винаходять щось нове.

Але біда не лише в тому, що торговцям «дизайнерських наркотиків» не світить кримінальна відповідальність, а й у тому, що правоохоронці елементарно не можуть закрити сайти з продажу. Про те, що інструментів боротьби з такими інтернет-ресурсами у поліції немає, раніше вже підтверджував головний борець із наркотиками Ківа.

Як розповів «Надзвичайним новинам» лікар-психолог Павло Казар'ян, він написав масу листів в різні інстанції, і всі ці інстанції відповіли приблизно одне й те саме: ми нічим не можемо вам допомогти.

«Тобто я написав в департамент кіберполіції, мені відповіли – у нас немає законних підстав, щоб закрити сайти, де продають наркотики. Написав в департамент по боротьбі з наркозлочинністю, де мені так само відповіли, що ми знаємо, ми в курсі, ми все контролюємо. По суті ніхто нічого не контролює», - каже Казар'ян.

На початку липня мер Миколаєва Олександр Сенкевич написав листа генпрокурору Юрію Луценку з проханням вжити заходів до інтернет-ресурсу, через який вільно ведеться продаж наркотичних засобів і психотропних речовин. Але навіть місяць потому цей сайт працює, продаючи наркотики не лише у Миколаєві, а й в Одесі, Дніпрі, Харкові й інших містах України.

Спроби боротьби з соляною наркомафією

Миколаїв став першим містом, з якого мала б початися боротьба з соляною наркомафією. У кінці липня активісти викрили трьох гастролерів-наркодилерів, які торгували новими наркотиками через інтернет. Просто посеред міста вони розкидали листівки з номерами телефонів і написами «Солі, мікси, гаряча закладка». Усіх трьох поліція спочатку затримала, але того ж дня відпустила нібито за недостатністю доказів. Така реакція правоохоронців вкрай обурила громадськість, активісти зібралися на центральній площі висловити своє незадоволення їх роботою, а точніше – бездіяльністю.

Через деякий час прокурор Миколаївської області Тарас Дунас пообіцяв, що найближчим часом всі троє затриманих торговців будуть заарештовані – вже подані відповідні клопотання до суду. «Двом вже повідомили про підозру, третій «постійно переміщається» по Україні», - написав на своїй сторінці у Facebook громадський активіст Андрій Лохматов.

А вже 8 серпня з’явилася інформація, що 17-річного обухівця, який приїхав до Миколаєва заробляти 500 гривень в день на торгівлі спайсами, «солями» і міксами, суд заарештував і відправив до СІЗО, проте залишив йому право внести заставу в розмірі 200 тисяч гривень, щоб на період слідства перебувати на свободі.

Цікаво, що за розповсюдження наркотиків затримують часто дітей 16-17 років. Так було і у лютому цього року. Хлопчина не лише розписував підворіття рекламою «солі» з номерами телефону, а й розкладав «закладки» з амфетаміном, «солями» і екстазі. Тоді Ілля Ківа повідомив, що крім кримінальної відповідальності на хлопця чекає «моральне виховання» – зустріч з батьками іншого хлопця, який після вживання цих наркотиків наклав на себе руки.

Миколаївські громадські активісти та журналісти вимагають створення спеціальної робочої групи для розслідування та припинення торгівлі синтетичними наркотиками в інтернеті. Свої вимоги вони адресували голові Нацполіції Хатіі Деканоїдзе, генпрокурору Юрію Луценку та голові СБУ Василю Грицаку.

Як розповідає Андрій Лохматов, активна торгівля синтетичними наркотиками в Миколаєві триває вже понад два роки:

«Держава Україна в особі правоохоронних органів і в вус не дме. Сайт з продажу Спайс закрити не можуть, через що активісти займаються безглуздою справою зафарбовування його адреси на стінах будинків. Продавців знайти і затримати не можуть, так як купа причин і відмазок – то «ПриватБанк» півроку дає інформацію по картках дилерів, то КПК не той, то ще щось. Збирати данину з самогонників, залів ігрових автоматів і пунктів металобрухту, в свою чергу, вони вміють швидко, злагоджено і ефективно. А тим часом в центрі міста можна з асфальту підняти папірець і вільно відкопати під деревом нову або чергову дозу. Бардак...».

Автор Ольга Чернявська

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення