Справа судді Чауса: всі подробиці та останні новини

Микола Чаус вів кримінальні справи проти учасників Євромайдана, бізнесмена Юрія Іванющенка та екс-голови партії УКРОП Геннадія Корбана.

Справа судді Чауса: всі подробиці та останні новини

9 серпня детективи НАБУ зловили на хабарництві суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса - він вимагав та отримав гроші у сумі 150 тисяч доларів США, тобто понад 3,7 млн грн. Це одна з перших операцій, проведена силами виключно НАБУ і САП. Обшук тривав до другої години ночі, Чауса супроводжували додому за місцем проживання. Після цього він говорив, що сьогодні збирається виходити на роботу, надалі вершити правосуддя. На сьогодні у нього до розгляду заплановано три справи. Як зазначається на сайті райсуду: на 10.30 - кримінальна справа щодо умисного вбивства, на 12.00 - кримінальна справа щодо крадіжки, на 15.00 - кримінальна справа «в порядку КПК України». На перше засідання так і не з’явився.

За що отримав хабар?

За словами заступника голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Володимира Кривенка, суддя Чаус вимагав гроші за прийняття позитивного рішення у кримінальній справі, пов'язаній з незаконним обігом наркотичних засобів, від підозрюваної особи і його близьких родичів.

Спочатку мова йшла про суму в 100 тисяч доларів, але потім сума неправомірної вигоди збільшилася до 150 тисяч доларів.

«Вчора, після передачі грошових коштів, після прийняття рішення по справі, яке підтвердило, що дійсно суддя мав намір звільнити особу від покарання, застосувавши ст. 75 КК України, так зване умовне покарання, детективами НАБУ спільно з прокурорами САП був проведений обшук, за результатами якого виявлено грошові кошти, частина в автомобілі судді, частина в схованці», - розповів в ефірі 112 каналу заступник голови САП.

Як повідомив керівник відомства Назар Холодницький, на місці вилучили скляну банку з грошима.

«На місці передачі хабара вилучено речовий доказ – ось саме так деякі служителі Феміди зберігають корупційні статки», – продемонстрував він фото.

Санкція статті у провадженні, відкритому за фактом хабарництва, передбачає позбавлення волі на термін від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років, з конфіскацією майна.

«Недоторканий» з суддівським імунітетом

Як наголосив Холодницький, суддю не можна затримати та взяти під варту, адже згідно з Конституцією він має суддівський імунітет. Дозвіл на його арешт може дати Верховна Рада, яка зараз на канікулах.

«Верховна Рада зараз знаходиться на канікулах, тому не зможе оперативно розглянути відповідне подання про надання згоди на його затримання та взяття під варту», – зазначив Холодницький.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура має намір повідомити судді Миколі Чаусу про підозру у четвер, 11 серпня.

«Керівник САП Назар Холодницький зараз перебуває у закордонному відрядженні, а за законом тільки він має підписати підозру судді, підозра вже готова, електронними засобами зв'язку відправлена Назару Івановичу, сподіваюся, що він в Латвії вичитає її, і сьогодні при поверненні о 20:00, підпише, і ми повідомимо завтра вже суддю процесуально, за всією процедурою, про підозру», - заявив Кривенко.

«Наступним нашим кроком, після повідомлення про підозру, звернення до ВСУ, щоб саме голова ВСУ звернувся з клопотанням до ВР про позбавлення суддівського імунітету цього судді... До ВСУ ми звернемося невідкладно вже завтра, після повернення Холодницкого з відрядження. Будемо клопотати, щоб голова ВСУ невідкладно звернувся до ВР, будемо звертатися до голови ВР, якщо буде така можливість, щоб зібрати позачергову сесію для вирішення саме цього питання. Ми розуміємо, що шансів мало, всі наші депутати люблять відпочивати, буде у них час, або можливість зібратися, але все можливе від нас, ми виконаємо», - зазначив він.

У свою чергу лідер фракції «Народного фронту» Максим Бурбак заявив «Українській правді», що поки що ніхто депутатів на позачергове засідання Ради не скликав.

«Поки що нам такі повідомлення (про позачергову сесію) не надходили. Я не буду коментувати до будь-якого рішення про скликання сесії», – сказав він.

Зв'язатися з головою парламенту Андрієм Парубієм поки що не вдається.

Відпустка замість слідства

Близько 14.00 стало відомо, що Микола Чаус пішов у відпустку до 1 вересня.

«Микола Чаус передав через свого представника заяву на відпустку, і голова суду його підписав», - розповіла голова прес-служби Дніпровського суду Ольга Бовкун.

На своїй сторінці у Facebook нардеп Борислав Береза зазначив: «Вважаю правильним те, що суддя-хабарник не розглядатиме справи в суді. А ось те, що Андрій Парубій досі не скликав позачергове засідання для зняття недоторканності з корупціонера Чауса - це абсолютно неправильно. Тепер важливо, щоб цей хапуга, скориставшись відпусткою і недоторканністю, не втік до Росії. Адже в такому випадку вина за його втечу, через бездіяльність, ляже на керівництво ВР. Сподіваюся, що Чаус не скаже українській Феміді чао. PS. А може застосувати цивільний арешт? Адже втече, зараза».

Скандальний суддя або «куртизанка Феміди» в мантії

Микола Чаус на посаді судді займався багатьма резонансними справами. Він приймав рішення проти Автомайдану наприкінці 2013-го – початку 2014 років, пізніше вів справу Геннадія Корбана й скасував розшук Юрія Іванющенка.

Не дивлячись на те, що Чаус входив у список на люстрацію Мін'юсту – він продовжував працювати суддею.

За словами голови департаменту з люстрації Мін'юсту Тетяни Козаченко, суддя Чаус наразі фігурує у багатьох справах, і за наявних доказів вони матимуть перспективу в суді.

«Враховуючи, що насправді суддя Чаус вже є одіозним суддею, про нього дуже багато знають, ці питання зараз будуть у межах перевірки і розслідування правоохоронних органів і матимуть перспективу в суді, який безпосередньо за наявних доказів зможе довести це до вироку, якщо на те будуть доведені підстави», - сказала вона в ефірі 112 каналу.

При цьому Козаченко не виключила, що Чаус може уникнути відповідальності. «Авжеж, таке можливо. У нас ВР у відпустці, КСУ у відпустці, ВРЮ у відпустці, тобто частина державних органів не здійснює своїх повноважень апріорі», - пояснила вона.

Журналіст Юрій Бутусов на своїй сторінці у Facebook назвав Чауса одним з найбільш продажних і корумпованих суддів України:

«Чаус відомий як людина, яка за гроші приймає будь-які незаконні рішення. Під час Майдану Чаус приймав рішення проти Автомайдану і підлягав люстрації відповідно до закону, знаходивя в списку на люстрацію Мін'юсту.

Однак українська влада не поспішали люструвати Чауса, тому що він виконував політичні замовлення в тому числі – саме Чаус прийняв суперскандальне рішення – зняв з розшуку і заборонив проводити слідчі дії проти кримінального «авторитета» Юрія Іванющенка. Завдяки цьому рішенню «Юра Єнакіївський» зняв в європейських судах заборону на пересування по Європі, і кримінальний мільярдер зміг виїхати з РФ на свою віллу в Монако.

Саме Чаус з численними порушеннями процедури прийняв рішення про взяття під варту Геннадія Корбана.

Що дивує – адже він знав, напевно знав, що після всіх скандалів їм могли цікавитися правоохоронні органи, знав, але зупинитися не міг. Барига в мантії був упевнений у своїй безкарності, адже такі судді-беззаконники дуже зручні для будь-якої влади. А сьогодні Чаус затриманий на черговому хабарі - 150 тисяч доларів! Під час війни, коли люди по копійці збирають на армію, цей скот продавав країну «ім'ям України». За суму хабара можна було купити величезну кількість військового спорядження».

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення