Статки 100 найбагатших українців зростають у 12 разів швидше за ВВП країни

 Новое Время

​Опубліковано щорічний рейтинг 100 найбагатших українців.

Статки 100 найбагатших українців зростають у 12 разів швидше за ВВП країни

Сто найбагатших українців сконцентрували у своїх руках 37,5 млрд доларів - це половина всього держборгу країни Вони збільшили швидкість, з якою приростають їхні сумарні статки, - з торішніх 33% до нинішніх 43%.

Ці статки зростають у 12 разів швидше за ВВП України.

Рінат Ахметов - беззмінний №1 рейтингу. Статки зросли відразу на 76%, на 5,3 млрд доларів.

На другому місці - Віктор Пінчук. Оцінка його статків хоча і не повернулася до показників докризового 2013 року, але виросла на 87%.

Топ-3 замикає Вадим Новинський, якому належить Смарт-Холдинг, що володіє 25% Метінвесту Ахметова.

На четвертому місці - Геннадій Боголюбов. Метали

Боголюбов з Коломойським, який посів п'яте місце, контролюють основні активи в цьому секторі економіки країни.

Коломойський, Боголюбов і Олексій Мартинов в кінці 2016 роки втратили свій найбільш публічний актив - націоналізований Приватбанк. Але завдяки своєму великому феросплавному бізнесу зуміли відновити свої позиції.

На шостому місці - Петро Порошенко. У цьому році його капітал зріс на 10% і склав 1,1 млрд доларів.

На сьомому місці Костянтин Жеваго, акціонер холдингу Ferrexpo. За рік воно скоротилося на чверть, але бізнесмен не покинув клуб доларових мільярдерів.

Восьме місце посів Юрій Косюк. Жителі Євросоюзу звикають до української курятини, а мажоритарний акціонер її виробника, компанія МХП.

Дев'яте місце посів один із найменш публічних бізнесменів України, "людина-тінь" є тріо з Коломойським і Боголюбовим - Олексій Мартинов.

Топ-10 замикають Галина і Олександр Гереги.

Нагадаємо, на розвинутих ринках Західної Європи або США нормальним є зростання бізнесу на 3-6% за рік. Якщо французький бізнес нарощує капітал на 6% за рік, то власник є неймовірно щасливим і виписує мільйоні премії менеджменту.

Про те, що у ключових галузях існують олігархічні монополії, які не впускають на великі ринки нових гравців і використовують такі речі, як маніпуляції з оподатковими зобов'язаннями та беруть активну участь у державних закупівлях, – заявив журналіст-розслідувач Іван Верстюк

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення