Стрілянина у Княжичах: всі версії і подробиці (фото, відео)

Офіційна версія подій дивує безпорадністю. Як можна було розстріляти спецмашину із синіми номерами, та поліцейських, які були одягнені в спецзасоби та бронежилети. КОРД був у своїй формі, ДСО – у своїй. Неофіційна ж версія дивує іншим: місцеві подейкують, що поліцейські самі промишляли крадіжками в будинках.

Стрілянина у Княжичах: всі версії і подробиці  (фото, відео)

Вранці 4 грудня в селищі Княжичі Броварського району (Київська область) у перестрілці загинули п'ятеро співробітників поліції: двоє співробітників держслужби охорони, двоє поліцейських розвідників і співробітник спецпідрозділу КОРД. Офіційна версія – спецоперація із затримання банди грабіжників.

Як уточнили в київській поліції, загиблі співробітники ДСО та розвідки були розстріляні прямо в маркованій машині ДСО, під яку ще й кинули світлошумову гранату.

Самі ж грабіжники, почувши стрілянину, відмовилися від своїх планів і зникли з місця події. Банду затримали вже на в'їзді до Києва, коли зловмисники приїхали з села Княжичі мікроавтобусом Mercedes Vito до двох заздалегідь підготовлених автомобілів Toyota Land Cruiser 200 чорного кольору. У затриманих вилучили зброю, боєприпаси та спеціальне обладнання. Троє із затриманих – жителі Києва та області, ще один – зі Львівщини.

«Останнім часом тут часто грабували будинки — мало не через день. А в будинку, біля якого сталася стрілянина, сигналізація спрацьовувала два або три рази за останній місяць — може, злочинці так намагалися заплутати поліцію охорони. Тут постійно ніхто не жив, а іноді приїжджала жінка з дітьми. А будинок, де була засідка, ми називаємо «циганським» — він дуже схожий на замок», — розповів житель Княжичів Андрій, пише видання «Сегодня».

Виданню «Вісті» місцевий мешканець Сергій Сліпенко розповів, що в цьому районі дуже часто відбуваються пограбування на автомобілях: «Схема така: приїхали на машині, залетіли, пограбували. На сусідній вулиці троє залізли в будинок, приставили господині ніж до горла і змусили віддати всі пожитки».

Офіційна версія: «Трагічний ланцюг випадковостей»

Першим про трагедію на своїй сторінці у Facebook повідомив радник голови МВС Антон Геращенко.

«Карний розшук міста Києва працював над затриманням небезпечної банди грабіжників, що системно грабувала будинки киян і жителів Київської області. В цю ніч працівники карного розшуку отримали оперативну інформацію про те, що чергове пограбування може відбутися в селищі Княжичі. Туди виїхала група затримання карного розшуку та спецпідрозділу КОРД», - йдеться у повідомленні.

За словами Геращенка, на одній з вулиць селища Княжичі в споруджуваному приватному будинку були розміщені поліцейські розвідники, завдання яких було стежити за обстановкою і подати команду на затримання бандитів.

«Планувалося класичне затримання банди грабіжників в той момент, коли вони спробують приступити до здійснення злочинного задуму. Проте трагічний ланцюг випадковостей перешкодив цьому. У цей час у сусідньому будинку в автоматичному режимі спрацювала охоронна сигналізація. На місце прибув наряд держслужби охорони, який помітив і затримав двох поліцейських розвідників. У той же час, група захоплення судячи з усього, вирішила, що співробітники розвідки потрапили в біду, захоплені злочинцями, які їх виявили і виїхали на мікроавтобусі на вулицю, де співробітники ДСО затримали поліцейських розвідників. Далі між співробітниками ДСО і групою захоплення сталася перестрілка, що тривала кілька миттєвостей і забрала п'ять життів», - повідомив Геращенко.

Як повідомив під час брифінгу прес-секретар Нацполіції Київської області Микола Жукович, четверо з п'яти загиблих у Княжичах були розстріляні прямо в машині Державної служби охорони.

У Княжичах розстріляли п'ятьох поліцейських

Місце трагедії у Княжичах, фото УНІАН

У машині, судячи з усього, були смертельно поранені двоє співробітників Держохорони і двоє співробітників розвідки. Вогонь, очевидно, вівся з боку спецпідрозділу КОРД.

Жукович уточнив, що обидві машини ДСО, які прибули на місце, були марковані, а всі поліцейські були одягнені в спецзасоби та бронежилети. Всі вони були в своїй формі – КОРД у своїй, ДСО – у своїй.

«Від поліції охорони було задіяно два екіпажі – шість осіб. Скільки було представників поліції Києва, не можу сказати», - зазначив прес-секретар поліції.

При цьому вибух, про який казали місцеві жителі, ймовірно, був вибухом світлошумової гранати, яку кинули під цю ж машину ДСО.

«Можливо, була кинута світлошумова граната під автомобіль, щоб ті, хто знаходився в автомобілі, можливо, співробітники КОРДу думали, що це були злочинці, їх знищити», - говорить Жукович.

Тим часом керівник МВС Арсен Аваков, якого називають «міністром фейсбучних справ» через те, що він часто робить дописи у соцмережі, про загибель п’ятьох поліцейських не поспішає висловлюватись. Він досі не прокоментував події у Княжичах, навіть не висловив співчуття родинам загиблих поліцейських.

Як відомо, нині Арсен Аваков перебуває у Канаді.

Неофіційна версія шокує

Крім офіційної версії є неофіційна. Як заявили місцеві жителі в Княжичах, поліція охорони затримала поліцейських, викритих у крадіжці, що і призвело до перестрілки.

«Нашим журналістам там таких версій місцеві наговорили, що я не наважуся, не перевіривши, вголос говорити. Найпоширеніша і культурна – це те, що поліцейські самі промишляли крадіжками в будинках. А ДСО їх затримала. Приїхав КОРД по команді згори, щоб відбити затриманих. Але ДСОшники їх не віддали, і хотіли доставити до райвідділу. Після обміну «люб'язностями» і залякуваннями у когось першого здали нерви. Попередньо, у ДСОшника – тому що вони 100% праві (приїхали на офіційне спрацювання сигналізації) і боятися їм нічого. А далі понеслося... Саме цим можна пояснити, що вони вбиті, швидше за все, з близької відстані. Інакше, як вночі можна потрапити в невидимі місця людям в повному захисті, бронежилеті і касці?! А машину, відмарковану знаками поліція, перетворили в решето! Поки що так... Дай Боже, аби така версія не підтвердилася», - написав у коментарях на своїй сторінці в Facebook тележурналіст, автор проекту «Надзвичайні новини» Костянтин Стогній.

До складу злочинної групи дійсно входили кілька людей, серед яких були вже судимі за розбої та особи, які працювали або мають відношення до правоохоронних органів. Про це доповів президентові виконуючий обов'язки керівника Нацполіціі Вадим Троян.

Він також додав, що спільно із СБУ та Генпрокуратурою Національна поліція проводила розслідування діяльності злочинних груп, які займалася розбійними нападами та пограбуваннями населення під прикриттям правоохоронних органів. Спецоперація проводилася по усій країні, йдеться у повідомленні прес-служби голови держави.

За даними журналіста-розслідувача Олега Єльцова, затриманим «правоохоронцем» може бути колишній співробітник УБОЗ, відомий тим, що тривалий час охороняв члена банди «перевертнів в погонах» Юрія Нестерова.

«Останнім часом він не працював в ОВС і, як стверджують очевидці, їздив на «великому джипі», не потребував грошей», - зазначив Єльцов. А радник глави МВС Станіслав Речинський в своєму Facebook повідомив інші подробиці: на рахунку банди – подвійні вбивства і навіть тортури детей, пишуть «Вісті».

Один з охоронців, який працює на сусідній вулиці Тихій, про організовані банди розповів журналістам про цікаву деталь: «Грабіжники, яких тут бачать, бувають одягнені в поліцейську форму і з ксивами».

Чи дійсно ДСО не знала про спецоперацію колег?

Прес-секретар поліції Київської області Микола Жукович прокоментував те, як ДСО могла бути не в курсі спецоперації колег.

«Є різні операції, і різних керівників можуть попереджати або не попереджати. Попереджати теж можуть різним способом. Чим більше попереджають, тим більше шансів, що ця операція може бути зірваною», - зазначив Жукович.

У свою чергу нардеп від БПП, член коллегії МВС Мустафа Найем вказав на багато незрозумілостей у перестрілці поліції під Києвом.

У своєму Facebook він зазначив, що пояснень в першу чергу варто чекати від керівництва Управління карного розшуку в м. Києві, яке планувало спецоперацію.

«Не зрозуміло, як так вийшло, що опрацьовуючи затримання грабіжників, оперативники не взяли до уваги охорону сусідніх будівель іншими структурами МВС. Для внутрішнього користування ця інформація доступна в повному обсязі. До того ж, існують нормативні акти щодо взаємодії підрозділів Нацполіції. Не тільки під час спецоперацій, а в принципі. Саме в цій ситуації повинні існувати письмові розпорядження. Хотілося б їх побачити», – каже Найем.

Головне питання він ставить співробітникам КОРДу і командиру, який дав наказ на початок операції зі звільнення співробітників розшуку: «Як так вийшло, що машину ДСО, в якій знаходилися четверо з п'яти загиблих, не розпізнали (на фото з місця подій видно, що на ній є всі розпізнавальні знаки). А якщо розпізнали – чому не було спроби встановити, свої це чи ні (тим більше, КОРД і оперативники перебували не на своїй території)?».

Автомобіль ДСО, який розстріляли у Княжичах

Нардеп додав, що операція проводилася в тому числі в рамках роботи кримінальної розвідки. Тому є великі побоювання, що матеріали по цій трагедії будуть відкритими.

«Маю велику надію, що справа не закінчиться закритим службовим розслідуванням, в результаті якого відповідальність понесуть тільки безпосередні учасники подій», – написав Найєм.

В поліції про подробиці події обіцяють розповісти через кілька днів, коли будуть опитані всі учасники події. При МВС і Нацполіції створена спеціальна група, яка буде вивчати всі обставини.

Версія №3: В ДСО стверджують, що в Княжичах, крім охорони та поліції, діяла «третя сила»

Колеги загиблих у Княжичах працівників Держслужби охорони Сергія Орлова та Євгена Куртева вважають, що у Міністерстві внутрішніх справ подають неправдиву інформацію щодо обставин трагедії.

«Ми не віримо, що там було так, як зараз повідомляють в МВС. Ніякої банди, яка б грабувала Княжичі, там не було. Грабували, як і скрізь: сьогодні в Княжичах будинок пограбують, завтра – в Вишгороді. Таке враження, що тих двох, нібито «розвідників», не хотіли залишати в живих, ось і розстріляли їх, і наших хлопців. Ми запитуємо зараз у КОРДівців, чому так сталося? Вони очі опускають і кажуть: це не ми. Там була третя сила. Хто ця третя сила?», - кажуть вони.

У ДСО також дивуються обставинам стрілянини: «Ніякої координації дій між поліцією, КОРДу і поліцією охорони немає давно, ніякої комунікації немає. Але як можна було не розгледіти, що хлопці приїхали на спецмашині, з синіми номерами, з написами, мигалками. Такого просто не може бути!», - обурюються вони.

«Не доведи Боже, наших хлопців зроблять винними, ми за них кістьми ляжемо», - кажуть співробітники ДСО.

Операція Нацполіції підготовлена непрофесійно, - екс-генпрокурор

Колишній генеральний прокурор України, генерал-лейтенант міліції у відставці (в 2005-2010 рр. начальник Головного управління МВС України в Києві) Віталій Ярема наголошує на неправильних і непрофесійних діях керівництва МВС і Нацполіціі.

«Так звана поліцейська реформа, яку можна назвати не реформою, а «поліцейської розрухою», привела до такого шаленого зростання злочинності і таких непрофесійних дій», - зазначив він в ефірі телеканалу «112 Україна».

За словами Яреми, є спеціальні нормативні акти, які регламентують порядок взаємодії органів внутрішніх справ та інших підрозділів, і говорять про те, кому потрібно повідомляти, кого ставити до відома.

«Оперативний черговий Головного управління (Нацполіції. - Ред.) в Київській області повинен був знати про цю подію і був зобов'язаний відповідним чином реагувати, коли по радіостанції, а вони відслідковують всі канали, чутно, що спрацювала сигналізація», - пояснив екс-генпрокурор.

Він підкреслив, що такі операції здійснюються із залученням декількох служб, обов'язково в письмовому вигляді і затверджуються відповідним керівником.

«Для мене також ще питання, що там робили розвідники? Це не були працівники карного розшуку, а, як правило, в таких заходах беруть участь професійні оперативники, а не розвідники, які навіть свої прізвища шифрують», - вказав Ярема.

Жертви перестрілки

Загиблі у Княжичах правоохоронці

У перестрілці загинув начальник відділу управління КОРД Головного управління Національної поліції в м. Києві майор поліції Віталій Валецький;

оперуповноважений управління оперативної служби Головного управління Національної поліції в м. Києві старший лейтенант поліції Юліан Рудько;

оперуповноважений управління оперативної служби Головного управління Національної поліції в м. Києві лейтенант поліції Олександр Маніца;

молодший інспектор Броварського міжрайонного відділу Управління поліції охорони старший сержант поліції Євген Куртєв;

молодший інспектор Броварського міжрайонного відділу Управління поліції охорони старший сержант поліції Сергій Орлов.

Що буде далі: відставка Авакова чи дострокові вибори у Раду?

Після подій у Княжичах є важливим те, що буде далі політично. Політолог Юрій Романенко не виключає, що в будь-якому випадку неминучі дострокові вибори у парламент.

«Що там було – не коментую, тому що не знаю. Важливо, що буде далі політично. Політично будуть заряджати на відставку Авакова, тому що якщо його висмикнуть з МВС, то коаліція розвалиться. Поставити когось від Народного фронту буде нереально, тому що рівнозначної фігури немає. Крім того, в світлі скандалу з Онищенком президент сам може опинитися в слабкій позиції, як тільки інформація з'явиться в ЗМІ. Тому йти на відставку Авакова президенту буде небезпечно. Будь-який інший міністр вимагатиме погоджень і поступок всім фракціям, які будуть давати голоси. А фракції можуть і не дати... А значить, перспектива дострокових виборів у Раду різко зростає. Думаю, дострокові вибори в Раду в будь-якому випадку неминучі», - пише у своєму Facebook Юрій Романенко.

Так само на відповідальності міністра внутрішніх справ наголосив народний депутат Ігор Луценко.

«На голову не налазить, як таке трапилося! Адже коли на виклик по 102 виїжджає оперативна поліцейська група, невже це не стандартна ситуація, коли одночасно туди ж може прибути (раніше, пізніше) наряд поліції охорони? Хіба для такої рутинної ситуації не відпрацьовано механізм взаємодії? Як так сталося, що поліцейські з двох груп не змогли ідентифікувати одне одного ні по спеціальним машинам, ні по формі? Як так сталося, що КОРД, за версією МВС, вирішив атакувати поліцію охорони, сплутавши їх з якимись бандитами? Це – питання організації роботи поліції, це – питання професійності поліцейських. Нагадаю, що результати атестації, в першу чергу КОРДу, де в основному переховують екс-Беркут, були засекречені Аваковим і Деканоїдзе», - зазначив у Facebook Ігор Луценко.

Автор Ольга Чернявська

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення