​Сухі війни: з якими наслідками в українських містах відключають воду (відео)

Українські міста у спеку залишаються без водопостачання. Мешканці стають заручниками не лише аварій, а й відключення електроенергії через борги.

​Сухі війни: з якими наслідками в українських містах відключають воду (відео)

22 червня виключили воду у мешканців Кривого Рогу. Люди обурені, що це сталося без попередження, адже 200 тисяч жителів залишились без води у 30-градусну спеку. Через борг «Кривбасводоканалу» у 175 мільйонів гривень енергетики просто відключили світло, а відтак - насоси зупинились. З пустими відрами криворіжці вийшли під міськраду.

У знак протесту дехто навіть набирав воду з фонтану під міськрадою. По обіді криворіжці вишикувались у черги. Технічну воду розвозять автоцистернами. Таких по місту усього тринадцять. Люди у паніці – на всіх не вистачає. У магазинах через засуху у страшну спеку питну воду розібрали ще вранці.

Лише після відключення керівництво водоканалу екстрено перерахувало енергетикам перший мільйон боргу. І воду криворіжцям таки дали. Але за умови, що до кінця червня на рахунки обленерго кожного дня надходитиме по мільйону. Перша ж прострочка – і людям знову погрожують влаштувати засуху.

Цього ж тижня у Сумах цілий мікрорайон залишився без води через порив каналізаційного колектора. А це близько 30 тисяч населення. Під режим зневоднення потрапили дитяча лікарня, геріатричний пансіонат та госпіталь для ветеранів, а також кілька кварталів житлових багатоповерхівок. Поломка масштабна, кажуть у водоканалі. Труба не витримала від часу, адже каналізаційні мережі міста були закладені ще у 70-ті роки і вже років десять як вичерпали свій термін експлуатації, пояснюють комунальники.

Об’єми аварії настільки великі, що комунальна техніка не встигає відкачувати каналізаційні стоки, аби ті не потрапили в мережі з питною водою. Тому, попереджають ЗМІ, Суми можуть повторити трагедію Ізмаїлу.

«Тут можна не один річний бюджет Сум покласти на систему водопостачання та каналізації», - розповів заступник міського голови Сум з питань ЖКГ Олександр Журба.

Щоб відремонтувати колектори, які у критичному стані, потрібно щонайменше 60 мільйонів гривень, зазначає телеканал «24».

Негаразди із постачанням води також у Краматорську та Харкові.

Зокрема, частину міста Краматорська і селищ, що поруч, 19 червня залишили без центрального водопостачання. Втім, якщо у Краматорськ майже в повному обсязі повернули воду, то селища Ясногорка, Шабельковка, 3-я Олесандровка, Красногорка, Іванівка і прилеглі до них території продовжили сидіти без води. У зв’язку з чим міськводоканал організовує завезення питтєвої води автоцистернами.

Через проведення аварійно-відновлювальних робіт харківчани також сиділи без води, втім, на щастя, не цілодобово.

Раніше «Надзвичайні новини» підготували сюжет про наслідки профілактики теплотрас – як латані-перелатані труби ще більше добивають випробуваннями.

Гідравлічні випробування тривають щонайменше два тижні. Найперше, припиняють подачу теплоносія до теплового пункту будинку. Потім - охолоджують теплоносій до 40 градусів і женуть його по трубах з підвищеним на 25% тиском. Підвищений тиск – суто літня перевірка, адже взимку збільшеного тиску не буває. Виправдовують комунальники ризиковані експерименти тим, що немає альтернативи.

«А якщо вона взимку лопне – які тоді альтернативи? Вона може лопнути, а може й ні. 80-90% таких проблем ми знаходимо якраз у період гідравлічних випробувань», - розповів заступник головного інженера Київської ТЕЦ-5 Сергій Гриценко.

Про те, як жителі міст ризикують потрапити під струмінь окропу та асфальту, і чому влада не збирається змінювати технології, читайте в матеріалі «Київенерго» не відмовиться від гідровипробувань зі збитками: бояться криміналу.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення