Суїцидальна забава "виклик стрибка" серед київських школярів виявилась фейком

 Обозреватель

Українських підлітків захопила небезпечна гра під назвою "виклик стрибка", результатом якої може стати струс мозку або навіть смерть.

Суїцидальна забава "виклик стрибка" серед київських школярів виявилась фейком

Такі випадки вже зафіксовані в інших країнах. Батьки вже б'ють на сполох, а в школах Київської області у небезпечної розваги вже з'явилися шанувальники.

Що відомо про небеспечну гру "виклик стрибка"

У шкільних групах Києва батьки діляться подробицями нової небезпечної "гри".

"Підсікають під ноги, якщо дитина не знає, як падати, ударяється головою. Покажіть дітям, щоб не надумали грати ні з ким у таке. І якщо хтось попросить пострибати з ними, щоб одразу відмовлялися. Багато дітей уже отримали струс і смертельні травми голови!" – діляться подробицями батьки.

Гра стає популярною не тільки в Києві, а й в області.

"Пуща Водиця підтвердила, що у них у школі теж", – пишуть у соцмережах. Мама учениці 6-го класу однієї зі шкіл Святошинського району, розповіла що про небезпечну розвагу дізналася від тренера з карате, куди на заняття ходить її дочка.

У Департаменті освіти Києва нас заспокоїли. Запевнили, що поки в столиці подібних випадків не зафіксовано, а про жорстоку гру там дізналися від нас. Але якщо такі випадки помітять у школах – то відразу вживуть заходів.

А от школярі зізнаються, що бачили схожі ролики, але тільки в інтернеті.

"Мені траплялися такі ролики в мережі TikTok, тільки там усе відбувалося на льоду. Але ніхто серед моїх однокласників або однолітків такими розіграшами не займається. І це не виглядає весело", – сказала київська школярка Дар'я.

Перші жертви

Розіграш, який називається Skull Breaker Challenge або Tripping Jump Challenge, прийшов з Америки. Про те, що це не просто страшилка, говорять факти – в Бразилії, наприклад, зафіксовано смертельний випадок 16-річної школярки.

За даними місцевого сайту Globo, трагедія сталася в школі імені Антоніу Фагундеса в муніципалітеті Мосоро. Емануель Медейрос після "гри" сильно вдарилася головою. Дівчину навіть встигли привезти в лікарню, але не врятували – вона померла від черепно-мозкової травми.

Валері Ходсон з Арізони, США, опублікувала фото сина з лікарні. Дитину госпіталізували з важкими травмами голови після того, як однокласники "пожартували з нього". "Хочу уточнити, син не знав, що його розігрують. А з хлопчиками він давно знайомий, тому довіряв. Зараз у дитини травма голови, обличчя і сильні порізи в роті", – написала Валері.У Туреччині про небезпечну гру, яка набирає популярність у школах, вчора попередив міністр освіти Зія Сельджук.

"Гра розповсюджується серед молоді. Ми зробили оголошення для наших шкіл, але давайте пояснимо молодим людям, що це не може бути грою і жартом, це може привести до крововиливу у мозок", – написав турецький чиновник у Twitter.

У Міністерстві освіти Ізраїлю визнали, що там школярі захопилися жорстоким розіграшем. Тому навчальні заклади повинні провести бесіди з дітьми та пояснити важкі наслідки участі в небезпечних іграх заради "лайків".

Лікарі попереджають, що витівка загрожує серйозними травмами голови: тріщина черепа, крововилив у мозок, людина навіть може впасти в кому. Також можуть бути травми шиї, хребта і кінцівок.

В Youtube за останні дні з'явилися відразу кілька відео з падаючими дітьми і підлітками. Їх можна знайти за хештегом #skullbreaker і #jumptripchallenge. Практично всі закінчуються жахливо – дитина ударяється потилицею об підлогу.

Чи готові на все заради лайка

Це вже не перший випадок, коли серед українських школярів раптом стають популярними ігри, які можуть закінчитися смертю або небезпечної травмою. Років зо два тому у дітей і підлітків раптом став модним квест "біжи або помри". Їого популязіровалі в соцмережах.

Суть в тому, щоб підліток перебіг дорогу буквально в сантімерах від машини. Самі водії скаржилися, що раптом під колеса стали кидатися діти, вони ледве встигали загальмувати. Все знімали на мобільний телефон, а потім викладали в в соцмережах, збираючи лайки.

Також в Києві батьки били на сполох з приводу пропажі дітей. А ті в свою чергу захопилися грою "зникнутина 24 години". Потрібно було сховатися у великому торговому центрі до закриття, дочекатися, коли в ТРЦ все стихне, і провести там ніч. Все треба було знімати на камеру. Деяких таких підлітків виловлювала охорона.Через гру вихлюпують емоції

За словами психолога Ірини Костенко, жорстокі ігри у дітей і підлітків пов'язані з відсутністю яскравих моментів у реальному житті. І єдиними ліками, які допоможуть уберегти від дурниць, буде якесь позитивне захоплення дитини.

"Батькам потрібно подбати, щоб дитина реально була чимось захоплена, і тоді у неї не буде часу здійснювати подібні дурниці. Коли багато зайвого часу, діти теж починають вигадувати собі розваги. Тому краще їх чимось зайняти. Також, прояв жорстокості по відношенню до однолітків – це прихований комплекс неповноцінності", – пояснює психолог.

Можливо, у підлітків існують психологічні травми, отримані в дитячому віці. Наприклад, конфлікти батьків. І ця небезпечна гра може стати саме тією сферою, в якій він вихлюпує негативні емоції."В сім'ї дитина не може це зробити. Якщо там є конфлікти, то в родині її не почують. А такі ігри – це грубо кажучи "зливна яма", де підліток, як кажуть у психології, може "каналізувати" свої емоції", – пояснила Ірина Костенко.

У тих, хто старший, спроба жорстоко познущатися з інших може бути пов'язана з сексуальною незадоволеністю.

"Це пов'язано з гормонами і зайвою енергією, і тут батькам і управлінням освіти потрібно підключатися і говорити з підлітками. Це стосується дітей 13-14 років", – уточнила психолог.

Вона каже, що будь-які подібні ігри – це одна з форм залежності. Тому працювати з дітьми потрібно так само, як при залежності – батькам зустрічатися зі шкільними психологами, і опрацьовувати негатив у сім'ї.

"Відео, про те, як це відбувається, батьки теж повинні показувати своїм дітям обережно. Якщо не пояснять наслідки того, що так робити не можна, то це призведе до зворотнього результату. У дитини ще немає стратегії поведінки дорослого. Для них це сприймається як те, що явно не несе шкоди життю. Це як "феномен Геркулеса" – скільки тебе не бий, ти виживеш.

Наприклад, у комп'ютерних іграх, де вбивають, але у них є багато життів. І ця ілюзія невразливості може проявлятися в таких жорстоких іграх", – пояснює Ірина.

Також батькам варто звернути увагу на поведінку дитини.

"Якщо у неї з'явилася невластива дратівливість і тривожність, то вона потрапляє в групу ризику і може вихлюпувати свої емоції через такі ігри. Почала ігнорувати, не чує запитань, стала запальною, менше концентрується на уроках, бийте на сполох і з'ясовуйте, що з нею відбувається до того, як піде в такі ігри і зможе там розслаблятися", – радить психолог.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення