Сумний день для астрономії: Руйнування обсерваторії – попередження людству? (фото, відео)

Ця обсерваторія була однією з локацій у фільмі «Золоте око» з епопеї про Джеймса Бонда, фільмі жахів «Species», науково-фантастичному фільмі «Контакт» та у епізодах «Маленькі зелені чоловічки» серіалу «Секретні матеріали».

Сумний день для астрономії: Руйнування обсерваторії – попередження людству? (фото, відео)

У Пуерто-Ріко зруйнувалася одна з найбільших у світі астрономічних обсерваторій «Аресібо». Це сталося у вівторок, 1 грудня, о 07.56 за місцевим часом.

Інструментальна платформа радіотелескопу «Аресібо» обрушилася в 305-метрову чашу обсерваторії, пробивши у ній діру. Саме з «Аресібо» вчені у 1974 році відправили сигнал у космос. Повідомлення містило, зокрема, інформацію про людину і людство, про Сонячну систему, кількість пар нуклеотидів в геномі людини і форму молекули ДНК.

Телескоп до цього пережив дві аварії, і Національний науковий фонд США планував зупинити роботу обсерваторії – знищити «Аресібо» контрольованим чином – але не встиг.

Український тележурналіст Костянтин Стогній бачив цю астрономічну лабораторію на власні очі. Журналісти відправилися до Пуерто-Ріко вже після того, як найбільший у світі радіотелескоп відправив перше повідомлення інопланетянам. Фантастична підвісна 900-тонна конструкція, підвішена на понад стометровій висоті, вразила всю знімальну групу.

«Над джунглями це виглядало не те щоб зловісно... Але якось нереально і фантастично. Ми дивувалися силі людського розуму і мріяли про великі перспективи освоєння всесвіту», - написав журналіст на своїй сторінці у Facebook.

Костянтин Стогній у обсерваторії Аресібо

Стогній професію журналіста суміщає із подорожами та письменницькою діяльністю, здійснює експедиції, аби розгадати таємниці дохристиянських часів і навіть «Третього рейху», про що написав вже багато пригодницьких романів. Безліч історій про побачене у світі він розповідає у соціальній мережі, тому й запитав своїх підписників, чи розцінюють вони падіння «Аресібо», яка 46 років тому відправила сигнал інопланетянам, як певний знак людству.

«Уфологи бачать у цьому зловісний знак і підозрюють інопланетян. Я ж схильний вважати, що людство на нещодавньому перехресті звернуло не туди. Весь людський потенціал тепер спрямований не на творіння, а на створення нових видів смертоносної зброї. Таке враження, що сама природа кричить нам про це мовою пандемій і обрушень. Але чи зрозуміємо ми ці Знаки... Як гадаєте?», - запитав він.

До речі, дослідник теорій Великого вибуху і чорних дір Стівен Гокінг вірив в існування інопланетян. На думку вченого, вони можуть спробувати вийти на зв'язок з людством, проте краще нам не відповідати на їх сигнали.

«Чим старшим я стаю, тим більше починаю вірити в те, що ми не одні у Всесвіті», - казав Стівен Гокінг.

«Аресібо» – кінець: урагани, землетруси, а потім ще й аварії

Руйнування конструкції телескопа почалося ще в серпні 2020 року. Тоді обірвався один із допоміжних тросів, який пробив дірку в антені.

За кілька місяців – 17 листопада – впав один із головних тросів, на якому трималася платформа.

Фахівці обсерваторії констатували, що через обвалення конструкція телескопа стала занадто нестійкою і несе загрозу для робітників. Було прийнято рішення зупинити роботу обсерваторії. Вже 20 листопада припинилися спостереження за небом.

NSF (Національний науковий фонд США) планував знищити «Аресібо» контрольованим чином, оскільки не існує безпечного способу врятувати обсерваторію. Проте плани здійснити не встигли.

Директор з експлуатації «Аресібо» Анхель Васкес каже, що обрушення телескопа не стало несподіванкою, враховуючи попередні аварії.

«Це був ефект сніжної кулі. Не було можливості зупинити це», - пояснив науковець.

В результаті обвалення ніхто не постраждав. Нині експерти підраховують збитки та потенційну екологічну загрозу через обвалення конструкції.

Це не єдині пошкодження пуерториканської астрономічної обсерваторії. У вересні 2017-го ураган «Марія» зламав антену й розбив дзеркала радіотелескопа.

Загалом за 60 років існування обсерваторія «Аресібо» пережила урагани, тропічну вологість та серію землетрусів.

Китай встиг запустити найбільший у світі телескоп FAST до того, як розбився «Аресібо»

У вересні 2016-го у Китаї офіційно відкрився найбільший у світі радіотелескоп FAST з діаметром дзеркала 500 метрів. До цього найбільшим вважався 305-метровий радіотелескоп обсерваторії «Аресібо» в Пуерто-Ріко. FAST шукатиме, зокрема, гравітаційні хвилі і ознаки позаземного життя.

Найбільший у світі радіотелескоп FAST

«Аресібо» побудували у 1960 році на гроші Міністерства оборони США. Телескоп використовувався, зокрема, для дослідження в областях радіоастрономії, фізики атмосфери, а також радіолокаційних спостережень за об'єктами Сонячної системи.

Встановлення нового телескопу обійдеться у 350 млн доларів, яких у Національному науковому фонді немає. Питання виділення коштів має вирішувати Конгрес США, пише AP News.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення