Текволі: в Україні з’явився новий вид спорту (відео)

​В Україні з’явився новий вид спорту - текволі. Експериментальний вид спорту, в якому поєднані дві гри - волейбол і настільний теніс.

Текволі: в Україні з’явився новий вид спорту (відео)

Грають в нього парами ("два на два") волейбольним м'ячем на зігнутому столі з прозорим оргстеклом замість сітки.

Правила з текволі

Майданчиком для гри з текволі є стіл, оточений системою ліній у формі шестикутника. Подачі, а також атакуючі удари в стрибку можна виконувати тільки з-за меж цих ліній, а м'яч не повинен потрапляти на край столу.

Після подачі м'яч може торкатися поверхні столу тільки один раз, а у суперника є максимум три торкання для розіграшу відповідної атаки:

  • прийом,
  • передача,
  • удар / знижка.

Як і у інших різновидах волейболу: класичному, пляжному, сніжному. Тільки в текволі немає блоку, а замість сітки - прозоре оргскло.

Правила текволі можуть варіюватися в залежності від турніру, але зазвичай матч йде до перемоги в двох партіях. У свою чергу партія складається з двох ігор до 8 очок.

У кожній з партій у команд є по одній можливості замовити двухочковий розіграш, але тільки якщо команда ще не набрала 6 очок.

До речі, у 2019 році в Угорщині (Будапешт) пройшов перший в історії чемпіонат світу з текволі, в якому взяли участь 40 команд.

Текволі в Україні

Незважаючи на те що текволі новий вид спорту, в Україні вже створили збірну України з цього виду спорту.

"В нас вже створена збірна з текволі. Є і хлопці і дівчата. В цей вид спорту може грати і дівчина і хлопець разом. Ми вже готові представляти нашу країну в світі",- каже президент Всеукраїнської федерації текволі Петро Стратійчук.

Зараз у текволі грають в Полтаві, Чернівцях та Миколаєві. Крім того, як зазначив президент Всеукраїнської федерації текволі в Україні незабаром відбудеться перший чемпіонат.

Хоч цей експериментальний вид спорту поки не викликав великого ефекту в світі. Можливо, через свою передбачуваності - обмеження в правилах і розмірах майданчика залишають не так вже й багато варіантів для маневру, іноді для гри не вистачає динаміки. Але засновники текволі переконані, що цей вид спорту стане зовсім скоро популярним в усьому світі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення