Теракт в Буркіна-Фасо: кількість жертв зростає

Озброєні люди напали на село на півночі Буркіна-Фасо. Під час нічного рейду на Солхан були спалені будинки і ринок. Це наймасштабніший за кількістю жертв напад в Буркіна-Фасо за останні п'ять років.

Теракт в Буркіна-Фасо: кількість жертв зростає

У результаті нальоту бойовиків на село Солхан в північній частині Буркіна-Фасо загинули щонайменше 138 людей, серед них не менше семи дітей. Ще близько 40 отримали поранення. Раніше надходила інформація про 100 загиблих.

Нападники у ніч на суботу, 5 червня, підпалили будинки і місцевий ринок. Уряд Буркіна-Фасо оголосив триденний національний траур. Цей напад став найбільш смертоносним в країні з 2015 року, коли північні райони країни почали піддаватися атакам бойовиків.

У Буркіна-Фасо кілька разів проходили військові перевороти, останній з яких відбувся в 2015 році. Незважаючи на успішне захоплення влади, військові не зустріли підтримки населення і через тиждень знову повернули владу тимчасовому уряду.

Жодна терористична організація не заявила про свою причетність

За словами президента країни Роха Каборе, наразі силовики шукають винних. Уряд охарактеризував нападників як терористів, але жодна з груп не взяла на себе відповідальність.

У регіоні Сахель в Африці, де розташована країна, діє низка озброєних угруповань. Деякі з них склали присягу на вірність терористичній ісламістській організації "Ісламська держава" (ІД) або міжнародній терористичній мережі "Аль-Каїда". Хоча в регіоні Сахель присутні більше п'яти тисяч французьких військових, бойовики діють дедалі активніше. Більше мільйона жителів Буркіна-Фасо були змушені покинути свої будинки і стати внутрішньо переміщеними особами.

Сили безпеки в Буркіна-Фасо (архівне фото)

Сили безпеки в Буркіна-Фасо (архівне фото)

У країні нерідко відбуваються терористичні атаки

15 січня 2016 року обстріляли ресторан Cappucino Cafe, а потім атакували готель Splendid, в якому переважно зупиняються працівники ООН та туристи із західних країн. Тоді в теракті загинула родина українців, в тому числі 9-річна дитина. Загалом теракт забрав життя 23 осіб - вихідців з 18 країн світу.

Тоді ж бойовики захопили також готель Ybi, який розташовується поруч. Відповідальність за скоєне на себе взяло терористичне угруповання AQIM, пов’язане з "Аль-Каїдою". Терористи заявили, що це "помста Франції та невіруючому Заходу". У 2015 році ісламісти цієї ж групи атакували готель у сусідній Малі. Тоді загинуло 19 осіб.

У грудні 2019 року ісламісти здійснили подвійний напад у провінції Сум у західноафриканській країні Буркіна-Фасо. Внаслідок атак загинуло 35 цивільних та семеро військових. Більшість з загиблих є жінками.

У лютому 2020 року група озброєних нападників атакувала одну з протестатських церков на півночі Буркіна-Фасо. Під час нападу загинуло щонайменше 24 людини, ще 18 осіб дістали поранень. На католицьку церкву на півночі країни нападали і в травні 2019-го. Тоді нападники вбили священика та п'ятьох вірян, після чого підпалили церкву, магазини та кафе.

Реакція ООН

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш засудив атаку бойовиків на село в Буркіна-Фасо. Гутерріш також вказав на необхідність посилення підтримки міжнародного співтовариства в боротьбі з екстремістським насильством і неприпустимими людськими жертвами.

За матеріалами: Reuters, BBC, DW, Euronews.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення