Типи і застосування сонячних батарей

Європа давно вже обзавелася даним типом джерела недорогий енергії. Сонячні батареї в Україні тільки набирають популярність. Це відбувається повільніше, ніж хотілося б, в силу їх високої ціни. Конструкція, на основі якої працюють ці прилади, складається з пари пластин з кремнію, які покриваються бором і фосфором.

Типи і застосування сонячних батарей

Потрапляючи на неї, сонячне світло трансформується в електричний струм. Купити сонячні батареї Ви можете на сайті vinur.com.ua, також Ви можете замовити проектування і монтаж сонячної електростанції.

Механізм формування електричного струму

У частині, яка покрита фосфором, відбувається формування електронів, що вільно рухаються під впливом світла від сонця. Всі батареї забезпечені найтоншими мідними жилами, призначеними для відведення ліній струму і направлення його до місця призначення. Одна така пластина здатна увімкнути невелику лампу. Отже, щоб освітити будинок, потрібні досить великі площі з батареями.

Типи

Батареї поділяються в залежності від матеріалів, що використовуються при їх виготовленні.

1. В основі кремнієвих або кремнієводневих пластин лежить кремній. Такі конструкції досить складно виготовляти, тому вони дорогі. Вони бувають:

  • Монокристалічні, що представляють собою чорні панелі зі скошеними куточками. Даний вид не відрізняється високою ефективністю, тому що світлочутливі відсіки «дивляться» в одному напрямку (до сонця), що дає ККД лише в 25%.
  • Квадратні сині полікристалічні пластини, що складаються з неоднорідних кристалів кремнію. Їх потужність ще менше, ніж у монокристалічних (18%). Однак їх відрізняє те, що вони виробляють струм і в похмурий день.
  • Недорогі аморфні панелі, що складаються з кремнієвих шарів, здатні працювати при похмурій погоді. В умовах вакууму частки напилюють покриття з фольги, скла або пластмаси. Їх ККД дорівнює 6%. Вони схильні до швидкого вигорання під пекучими променями. Експлуатаційний їх термін складає 2 роки.

2. Перетворювачі сонячного світла на основі полімерної плівки в кілька шарів. Вони поступово виходять в лідери на ринку сонячних батарей, завдяки їх легкості, компактності і дешевизні. ККД їх не такий високий (7%) і виробництво ще не налагоджено в повному обсязі.

Застосування в приватному будинку

Сонячні батареї для дому

Бажання застосовувати сонячні батареї для будинку виправдано, так як це дешевше для бюджету. Основна частина системи опалення - колектор, який перетворює енергію сонця в кінетичну. Він розташовується на 30-70 м² землі і кріпиться за допомогою спеціальної техніки. У накопичувальному бойлері кінетична енергія трансформується в теплову. За допомогою настінних і підлогових складових системи, що складаються з тоненьких труб з міді, нагріта рідина надходить на всі ділянки будинку. У багатьох випадках люди купують сонячні батареї для дачі, так як з їх допомогою приміщення прогріваються в короткі терміни і рівномірно.

Сонячні електростанції для приватних будинків складаються з:

  • модуля, що складається з частин, що генерують енергію;
  • акумулятора, який накопичує електрику;
  • інвентора для перетворення накопиченої акумулятором енергії в енергію перемінного струму;
  • керуючого контролера, який управляє моментами зарядки і розрядки акумулятора. З його допомогою акумулятор автоматично включається на підзарядку, а сонячні батареї відключаються, щоб не допустити його розрядження.

Все більша кількість домовласників замислюється про придбання та встановлення приладів, що працюють від енергії сонця. Це екологічно і недорого. Але до того, як віддати перевагу якому - небудь типу перетворювача, потрібно розібратися в його плюсах і мінусах, порадитися з професіоналами в цій сфері і зробити правильний розрахунок.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення