Трудове рабство, порнографія та насильство: як торгують українцями

 Fakty.ua

30 липня Всесвітній день протидії торгівлі людьми, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році.

Трудове рабство, порнографія та насильство: як торгують українцями

За даними Глобальної доповіді ООН щодо торгівлі людьми, з 21 млн людей, які є жертвами торгівлі людьми, частка жінок і дітей складає 71%. Сучасна торгівля людьми – це індустрія з прибутком понад 32 мільярди доларів в рік

Факти людської жорстокості

У червні 2019 у Львівському міжнародному аеропорту поліцейські затримали 38-річну жінку, яка намагалася продати 17-річну доньку у сексуальне рабство у Чеську Республіку. Затримали жінку в аеропорту під час отримання нею $2,7 тис. за продаж дитини. Затримана раніше неодноразово притягувалась до адміністративної відповідальності за невиконання батьківських обов’язків, вчинення насильства в сім’ї та заняття проституцією.

Днем раніше у Хмельницькому співробітники СБУ викрили місцеву мешканку, яка планувала продати свою неповнолітню доньку.

– Оперативники отримали інформацію, що місцева жителька підшуковує покупця для власної 15-річної доньки для її подальшої сексуальної експлуатації. Свою дитину зловмисниця оцінила в 40 тис. грн, – розповіли у прес-службі СБУ.

Щороку 1,2 млн. дітей в світі страждають від тенет вербувальників. Кожна третя жертва торгівлі людьми – дитина (за даними Глобальної доповіді Організації Об’єднаних Націй). В Україні лише виявлені поодинокі випадки втягнення дітей в торгівлю людьми. За даними Національної поліції України в 2018 році зареєстровано 346 фактів торгівлі людьми, з них лише 11 стосуються торгівлі дітьми. А за даними Міжнародної організації з Міграції в Україні, з 2000 року 574 дитини постраждали від торгівлі людьми та отримали допомогу

Продавав для важкої праці

У Київській області викрили злочинне угрупування під керівництвом громадянина Росії, який створив мережу так званих реабілітаційних центрів.

Під виглядом реабілітації примусово утримував соціально вразливих осіб: безхатченків, особі, які мають проблеми з алкоголем та наркотиками.

– У цих центрах вони були майже рабами, бо їх продавали для важкої праці на різних об’єктах Києва, зокрема пекарнях та інших виробництвах, – розповів перший заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін.

Як не стати рабом за кордоном

Україна давно заробила репутацію одного з головних постачальників живого товару на секс-ринки світу та для рабської експлуатації. Лише 2017 року правоохоронці викрили 20 каналів незаконного вивезення людей закордон.

Перед виїздом слід детально дізнатися про фірму, яка обіцяє працевлаштування. Перевірте наявність ліцензії на сайті Мінсоцполітики. Знайдіть людей, які скористалися їх послугами, та поцікавтеся про їх досвід та враження від роботи за кордоном. Необхідно звернути увагу на так звані хитрі фірми. Вони беруть гроші начебто за працевлаштування за кордоном, але в договорі прописують надання інформаційних послуг.

Тобто вони вас просто проінформували, що є, наприклад, якесь підприємство в Норвегії, яке набирає людей на роботу. Але це просто консультація, ніхто не обіцяє вас працевлаштувати на тому підприємстві. А інформацію, за яку людина нерідко віддає значні суми, можна було отримати самому, витративши трохи часу на перегляд пропозицій в Інтернеті.

Тому звертайте увагу: ліцензія фірми повинна бути видана саме на працевлаштування. Ну і, звичайно, повинна насторожувати обіцяна висока зарплатня. Якщо обіцяють велику суму навіть за некваліфіковану роботу (наприклад – кур’єром) – це на 100% обман.

В Україні працює Національна «гаряча лінія» із запобігання торгівлі людьми, домашнього насильства та гендерної дискримінації 0 800 500 335 (386 з мобільного)

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення