​У Києві продають зіпсований «Пентаксим», ввезений контрабандою з Росії (відео)

Катерина і досі здригається, згадуючи, як ледь не звела на той світ свою 2-річну дитину. Вона повела доньку на планове щеплення, а перед тим купила в аптеці вакцину. Але те, що згодом виявилося у шприці, не назвати інакше як вбивчою сумішшю.

​У Києві продають зіпсований «Пентаксим», ввезений контрабандою з Росії (відео)

«Коли в маніпуляційному кабінеті почали відкривати ампулу, то побачили, що рідина у ній неоднорідна», - розповідає жінка.

Фахівці кажуть: мати злякалась недаремно. Адже поява пластівців у вакцині свідчить про те, що вакцину заморожували, і вона втратила свої властивості та стала небезпечною.

Імунолог Федір Лапій пояснює: «Вакцина не захистить дитину. Ми будемо вважати, що вона вакцинована і захищена, але якщо вакцина зберігалась при низьких температурах, то вона не сформує імунітет».

Шокована мати кинулася телефонувати до злощасної аптеки: хоча би повернути гроші за неякісний препарат. Вакцина «Пентаксим» (виробник «Санофі», Франція) обійшлася їй у 1350 гривень. Замість вибачень Катерина почула лише лайку, але не здалася і дісталася до керівництва.

Аптека, в якій продають контрабандний «Пентаксим»

У Києві продають зіпсований «Пентаксим»

У Києві продають зіпсований «Пентаксим»

Катерина розповідає: коли прийшла до аптеки, фармацевт, опустивши очі вниз, просто повернула їй гроші.

Куди аптека поділа флакончики зіпсованої вакцини? Чи багато ще доз неякісного препарату просто зараз чекають на продаж?

Аптекар, ледь побачивши камеру «Надзвичайних новин», тікає. Але каже: «У нас взагалі «Пентаксиму» в продажу немає».

Вона миттю кинулась комусь телефонувати, а далі просто зачинила двері аптеки не дивлячись на те, що туди зайшов відвідувач. Виявляється, вона викликала охоронців, але не пустила в середину.

Коли ж двері в аптеку відчинилися, вона заявила: «Ця жінка (Катерина, - Ред) – аферистка, і хоче на цьому грошей заробити». Це при тому, що у покупця є чек на вакцину, із назвою аптеки, її адресою та часом продажу.

Дорога зіпсована французька вакцина – контрабанда з Росії

Імунолог Федір Лапій пояснив: аптекарка сполошилася, бо в аптеці торгують контрабандними медикаментами з Росії:

«Якраз питання до правоохоронних органів, до митниці, в тому числі до СБУ. Всі документи російською мовою, на упаковці зазначено, що упаковано в РФ. Ця вакцина в Україні не зареєстрована. Ми можемо робити остаточний висновок, що це є контрабанда».

Випадок у Києві – не єдиний

Головний імунолог каже: сигнали про появу мало того, що контрабандної, до того ж зіпсованої вакцини, надходять від колег медиків і покупців з різних куточків України не менше місяця. Фахівці ошелешують: рівень забезпеченості вакцинами в Україні такий, як у державах третього світу. Відтак контрабанди – не уникнути. Бо без щеплень – нікуди.

«Взагалі катастрофа з дифтерією. Яка є вакцина? Якої якості? Не відомо. Це не кір, коли сип, і одна-дві людини на 20 тисяч загинули, - розповідає Віктор Сердюк, президент Ради захисту прав та безпеки пацієнтів. – Навіть якщо буде вакцина, на жаль, людина може захворіти. І єдиний шлях для лікування, це сироватка, антидот. Якого теж взагалі немає. А від отрути гадюки? Вони кусають до тисячі людей в Україні щороку!».

МОЗ: Сироваток від середньовічних хвороб немає – лікуйте себе самі

У МОЗі визнають: держава забезпечує лише вакцинами для обов’язкових щеплень. Решта – справа самого пацієнта.

«Якщо ми говоримо про рекомендовані щеплення, то МОЗ не регулює цей варіант. Ми надаємо рекомендації і щеплення можна отримати в приватному секторі або купити в аптеці, і здійснити в державному кабінеті щеплень. Дуже часто нарікають щодо відсутності якихось специфічних вакцин, але МОЗ не займається закупівлею торгових марок вакцин. Ми закуповуємо вакцини проти якоїсь хвороби», - заявляє Володимир Курпіта, гендиректор Центру Громадського здоров’я МОЗ України.

Але люди хочуть жити, і готови купувати втридорога навіть контрабандні препарати.

Непохитний закон: як є попит, то й пропозиція не забариться. Тим більше, що контролю немає.

«За останні 4 роки відмінили всілякі перевірки і контроль якості, і вибіркові перевірки аптек», - нагадує Віктор Сердюк, президент Ради захисту прав та безпеки пацієнтів.

Навіть якщо довезли препарат, дотримуючись умов зберігання, невідомо, як його триматимуть в аптеці. Вакцини і перегріваються, і переморожуються. Як наслідок – фактично стають отрутою.

«Більше за все, це може бути алергічна реакція на білок, який вводиться. Може бути дуже серйозна реакція у вигляді алергії, і навіть шоку, навіть смерть. Якщо вона не зіпсована – ризик побічної реакції може бути 1 випадок на 100 тисяч. Якщо зіпсована – 1 випадок на тисячу. Тобто у 100 разів більше», - пояснює Віктор Сердюк.

Смертельних прикладів від вакцин вистачає, але МОЗ каже: усе це фатальний збіг

Алена Тернапович втратила 3-річного сина. Мати хлопчика впевнена: смерть сталася саме через щеплення від поліомієліту. Після крапель у дитини піднялась температура і почалася блювота. У швидкій малюку робили масаж серця, проте врятувати не вдалося.

Смерті у статистиці МОЗу не відображені. Там кажуть, що це просто фатальний збіг.

«Жодного випадку смерті, яка пов’язана саме із вакцинацією, не було зафіксовано в Україні протягом щонайменше трьох років, які ми аналізували», - констатує Володимир Курпіта, гендиректор Центру Громадського здоров’я МОЗ України. А всі випадки, додає він, не більше, аніж збіг обставин.

Катерина, яка купила контрабандну вакцину, написала скаргу у Міністерство охорони здоров’я. Там їй повідомили, що подібні випадки вже фіксували. Якраз, стосовно «Пентаксиму». Ці вакцини не мали сертифікату якості в Україні, підтверджує Володимир Курпіта. Вакцини були вилучені з обігу.

Держлікслужбу запитали: як в Україну потрапила контрабандна вакцина?

Контроль за ввозом та реалізацією будь-яких медпрепаратів лежить на Держлікслужбі. Як до Києва потрапила контрабанда з РФ? «Надзвичайні новини» надіслали запит до Держлікслужби. І от яку відповідь отримали журналісти: щодо ситуації із вакциною «Пентаксим» вживаються заходи відповідно до законодавства.

Цікаво: які це заходи, якщо імунологи стверджують про системність подібної небезпечної торгівлі. Цікаво: скільки зараз аптек відверто впарюють отруту замість рятівної сироватки? Чи понесе хтось хоч якусь відповідальність бодай за інцидент із Катериною? Аптека, в якій вона придбала контрабандну вакцину, працює і досі. Адже в Україні за контрабанду загрожує лише адміністративна відповідальність.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення