​У Києві розгорається скандал: студенти скаржаться на силовий призив (відео)

Бліцкриг столичних військкоматів проти студентів КПІ. Чому хлопців силоміць забирають зі студентських кімнат?

​У Києві розгорається скандал: студенти скаржаться на силовий призив (відео)

Студентів КПІ вночі і вранці ловлять комісари, і за два дні відправляють служити в рамках весняного призову. Перед відправкою до армії хлопців не перевіряють, а зараховують результати аналізів кількарічної давнини.

Цьогорічний весняний призов має закінчитися за кілька тижнів. Саме тому у столиці й далі триватимуть рейди у пошуках студентів на службу. Окрім КПІ, шукатимуть ухильників і в інших вишах.

Як полюють на студентів?

На світанку до кімнат вриваються військові і тягнуть хлопців до військкомату. У такий спосіб забрали майже три десятки призовників від КПІ. Усі вони втратили імунітет від призову, тому – мають служити.

«Були факти виламування дверей, були факти того, що комендант (гуртожитку, - Ред.) відкривав своїм ключем двері і впускав представників військкомату у кімнати, хлопців забирали з ліжок, садили в автобус і везли у військкомат», - розказує студент КПІ Андрій.

Першу п’ятірку студентів КПІ начебто вже відправили у військову частину. Інформації куди – так і не розголошують.

«У нас незаконних не буває. Ми нічого не підробляли, у нас збірний пункт. По військам, в учбові підрозділи», - відповіли журналісту «Надзвичайних новин» під парканом збірного пункту.

Під збірним пунктом призовників чергують з ночі батьки ще вчорашніх студентів. Вони у розпачі і не знають, що робити далі. Називають такі дії свавіллям і чекають хоча би на зустріч із рідними.

«Отримати інформацію від військових немає сенсу. По-перше, комісію вони не пройшли. Мій син ходив: пачка направлень, а результату немає ніякого. Я погоджуюсь, служити в армії треба. Я служив, всі ми служили, хай же добросовісно пройдуть комісію, поздають аналізи», - говорить Сергій Ридун, батько студента.

У свою чергу керівництво інституту пояснює, що студенти, яких забрали прямо з інституту, втратили імунітет від призову в армію.

«Тобто вони були відраховані і потім були відновлені на навчання. Зараз вони призвані на військову службу», - розказує проректор КПІ Петро Киричок.

Медкомісія нашвидкоруч

У друзів та рідних студентів претензії до процедури, адже хлопців забирають до військкомату без попередження. Там за пару годин проводять так звану комплексну перевірку здоров’я. Кажуть, відбувається вона задля «годиться», бо аналізи начебто підмінюють, або ж роблять нашвидку для позначки.

«У людей немає частково аналізів, їх їм просто малюють. У одного з призовників кардіограма чотирирічного давнини, у іншого навіть немає оригіналу приписного», - розказав студент КПІ Олександр Рак.

У свою чергу студент КПІ Андрій розказав, що не проходячи цю медкомісію, їх конвоювали сюди в пункт збору призовників. Вони не підписували жодного акту про конвоювання, і до проходження медкомісії де-юре не військові, а цивільні. «Утримувати ніхто не може, і за фактом вони другу добу тут незаконно знаходяться», - підкреслює він.

То ж чому потім в армії з’являються хворі і немічні? Тут відповісти не можуть. Зате шокуючі дані повідомило саме оборонне відомство – під час мобілізації медкомісії пропустили гепатит, туберкульоз і навіть СНІД.

Утім, у медкомісіях кажуть: після цього стали перевіряти майбутніх військових прискіпливіше, тому недіагностовані серйозні хвороби у студентів тепер нібито виключають.

«Це серцево-судинна система, вроджені вади серця, кістково-м’язова система протрузії грижі… Щось по одному може попастись, психіатрія може попастись навіть серед студентів», - каже голова медичної призовної комісії Ольга Івченко.«Вони проходять комісію в нас, даються направлення на аналізи, кардіограма, флюрографія – і вони йдуть в поліклініку, де все це роблять», - повідомляє лікар медичної призовної комісії Ірина Теслюк.

Військкомат погодив рейд з керівництвом КПІ

У Солом’янському військкоматі люб’язно погодилися розповісти про свої рейди гуртожитками КПІ. Кажуть – усе в межах закону, усіх хлопців попередньо повідомили повістками. Але вони – не з’являлися.

«Це був спланований захід, який був погоджений із керівництвом вузу. Списки студентів, які підлягають призову, тобто втратили право на відстрочку, були погоджені з ВУЗом один місяць тому. ВУЗ проводив їх оповіщення. З 395 студентів, які підлягають призову, оповіщено 360. Було прийнято рішення про проведення розшукових дій спільно з працівниками Нацполіції», - розповів військовий комісар Солом’янського районного комісаріату Сергій Асанов.

Крім того, він відкидає претензії щодо не проходження медкомісій і стверджує, що без них служити не відправляють. У якості підтвердження – наводить статистику.

«Вони пройшли медкомісію в районному міському військовому комісаріаті. Після цього вони пройшли медичну комісію в міському військовому комісаріаті. І до речі, щодо цифр: з 26 доставлених до війська підуть 9», - підсумовує Асанов.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення