У Києві за смерть пацієнта судять хірурга (відео)

​Стомлені медики – загиблі пацієнти. У Києві судять хірурга. Лікар відправив додому 38-річного чоловіка із розбитою головою, бо лікувати... втомився. На годиннику була аж друга ночі. За сім днів його пацієнт помер від наслідків черепно-мозкової травми, яку неуважний медик вчасно діагностувати просто полінувався.

У Києві за смерть пацієнта судять хірурга (відео)

На цій фотографії 38-річний Максим разом із другом. Саме таким його пам’ятатиме матір – завжди усміхненим та сповненим сил. Ганна Чигир розповідає: усе сталося в грудні 2015-го. Під час святкування новорічного корпоративу її Максима штовхнули зі сходів. Він впав і вдарився головою. Жінка розповідає: коли сина привезли додому – він був весь скривавлений, ока як такого в нього не було – суцільна рана.

Ледь притомного і закривавленого сина матір вночі відвезла до Києво-Святошинської районної лікарні. Але стомлені медики не поспішали оглядати пацієнта.

«Вони не хотіли викликати лікаря, бо ми пізно приїхали. Потім зійшов лікар, забрали його в маніпуляційну, промили, зашили рану… Я хотіла, щоб йому зробили хоча б рентген голови. Цього йому не зробили, відправили нас додому», - згадує той день Ганна Чигир.

Тієї ночі черговий хірург Роман Вітюк не помітив черепно-мозкової травми. Він просто наклав шви і відправив пацієнта додому. Важку травму голови через декілька днів діагностував сільський фельдшер.

«Я подивився, що рана не зашита повністю нормально», - констатував завідувач Чорногородського фельдшерського пункту Віктор Головко.

Медик переконаний: якби вчасно діагностували – чоловік жив би.

«Там, де робили перше обстеження, мали зробити хоча б рентген чи МРТ голови, щоб подивитися, чи нема там гематоми. Тому що травма серйозна», - пояснює Віктор Головко.

Вдома у хлопця почалися судомні напади, він почав втрачати пам’ять. Але коли рідні знову відвезли Максима до лікарні – було вже надто пізно. Він помер.

«В нього мозок, як сказав лікар, перетворився на кашу. До такої міри в нього була побита голова», - розповіла матір Максима.

Півтора роки розслідувань і 37-річний хірург, який на думку прокуратури не надав достатньої медичної допомоги пацієнту, мав опинитися на лаві підсудних. Але на перше судове засідання Роман Вітюк так і не з’явився. Через нерви у лікаря раптово стався гіпертонічний криз. Принаймні, так пояснює судді його адвокат.

«Ваша честь, дуже прикро. Вчора брат завіз до мене довідку, що його поклали на стаціонарне лікування у ЦРЛ Києво-Святошинського району», - повідомив під час судового засідання адвокат підозрюваного Сергій Діордієв.

Поспілкуватися із медиком журналістам «Надзвичайних новин» так і не вдалося. Колеги не зізнаються, в якій саме палаті лежить підозрюваний. Головний лікар Києво-Святошинської лікарні свого підлеглого теж захищає і вважає, що той зробив усе, як слід.

«Там була травма, незначна травма. Хворий був оглянутий, і в прекрасному стані був виписаний чи відправлений після огляду за місцем проживання. Якщо його відправили по місцю проживання і він сім днів вдома спокійно собі жив, працював, а з ним щось сталося, чого ми не знаємо, то як можна звинувачувати лікаря, що він не догледів?», - заявив керівник Києво-Святошинської районної лікарні Олександр Завадецький.

А от в прокуратурі знайшли докази лікарської халатності.

«Він не застосував жодним чином медичне обладнання. Зокрема рентген, а також МРТ і інші необхідні для діагностики прилади. І фактично він проводив на свій розсуд, на свій якийсь життєвий, фаховий досвід», - резюмував прокурор Київської області Дмитро Чібісов.

Якщо прокуратурі вдасться довести вину лікаря – йому загрожує до двох років за гратами. А поки хірурга навіть не відсторонили від робити. І як тільки медик одужає, то далі візьметься рятувати чи то губити людські життя.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення