У кращих традиціях: заради елітних будинків можуть знищити два гектари хвойного лісу (відео)

​У селищі Обухівка на Дніпропетровщині віковий хвойних ліс опинився під загрозою знищення. Разом з елітними особняками просто посеред сосен виросли величезні паркани. Нові сусіди буквально вкрали у місцевих шматок лісу. Але на цьому не зупиняються: окрім вже огороджених ділянок елітні сусіди накинули оком на нову територію – площею у два гектари.

У кращих традиціях: заради елітних будинків можуть знищити два гектари хвойного лісу (відео)

Обурені місцеві мешканці в якості доказу показують кадастрову карту: дивним чином ліс із народного раптом став приватним добром.

«Два гектари це займе, приблизно ось таке місце – от до вихода до річки все буквально приватизоване. Якщо і тут приватизують, то місцевим жителям не буде навіть як потрапити до води», - розповідає депутат Обухівської селищної ради Олег Тороп.

Місцеві жителі розповідають, що парканами загороджена вся Обухівка – ліса, береги: «Тут гуляли ми, тут гуляли наші діти – зараз ми не можемо сюди зайти. Це відбувається захоплення нашої території».

Власники маєтків: «Місцеві жителі – всі бики. Вони не люди»

А власники маєтків їх – просто ігнорують. Натоміть почути думку нових господарів лісу вдається журналістам. Цьому чоловіку належить один із тутешніх особняків.

«Жителі все бики! Вони не люди. Вони прийшли, порозбивали і пішли. Тут їм зробили дорогу, будь ласка, зробили всі зручності. Десятки тут будинків, а це що – колгоспники. Ну, сільські люди, що ви хочете – їх жаба давить, що тут заможні люди живуть», - каже власник одного з маєтків.

Місцева влада розводить руками

Хто, коли і головне – за які заслуги – віддав ліс під приватну забудову? У сільраді лише розводять руками.

«У всякому випадку селищна рада не давала дозволу на загорожу. З однієї причини – це землі не наші. Це земля лісгоспу», - каже заступник Обухівського селищного голови Анатолій Плохий.

А у лісгоспі теж дивуються. Запевняють: паркани у лісі – це самозахоплення.

«Це незаконне захоплення землі. Наскільки я знаю, за документацією відведення землі під якісь інші цілі крім як ведення лісового господарства я не бачив», - розповідає лісничий Обухівського лісгоспу Леонід Романенко.

От тільки в те, що ніхто із чиновників не знав про забудову, не вірять ані селяни, ані екологи. Адже є маса схем, завдяки яким ліс вмить може стати приватним. Гроші та правильні зв’язки творять справжні дива.

«Є такий спосіб як декларування. За фактом декларації можна отримувати кадастрові номери до земельної ділянки. Рішенням сесії облради – ми ж не заглядаємо туди – вони загальним пакетом приймають про те, що така кількість земель переходить у власність таким то людям – все», пояснює член екологічної ради Дніпропетровської області Тетяна Лампіка.

Як реагуватимуть на це чиновники – нині питання. Тим часом селяни вже підготували звернення до поліції, прокуратури та Верховної Ради.

Обурені селяни вже попереджають: від народного бунту та самосуду жодні паркани врятувати не здатні.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення