У МОЗ новий скандал, але знову корупційний (відео)

Скандал між кардіохірургом Борисом Тодоровим і Міністерством охорони здоров’я призвів до того, що лікувальних матеріалів немає не лише в Інституті серця, а й по всій Україні.

У МОЗ новий скандал, але знову корупційний (відео)

1 січня кардіохірург Борис Тодоров розказав, що чиновники заблокували тендер за програмою «Боротьба з серцево-судинними захворюваннями» і в лікарнях немає життєво-необхідних препаратів.

«Серед 360 мільйонів, які планувалось на серцево-судинні захворювання, Інститут серця мав би отримати не грошима, а витратними матеріалами 407 стентів. Вцілому ми мали б отримати на 50 мільйонів витратних матеріалів», - каже генеральний директор Інституту серця МОЗ України Борис Тодуров.

У Міністерстві на такі заяви відреагували різко і негативно: виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун гостро відповіла Тодурову в соцмережі, а офіційна відповідь була така:

Після таких сварок на Бориса Тодурова полилися звинувачення, мовляв директор обурюється, бо раніше його інститут закуповував ліки за завищеними цінами. Наприклад, препарат «Цефопектам», який коштує 68 гривень, брали майже удвічі дорожче, аж по 108.

«Борщагівський завод оголосив про те, що у них ціна там 60 гривень за флакон. То чому ж тоді на сайті МОЗ ця ціна у 102 гривні? Звідки взялась така ціна на сайті МОЗ удвічі вище, ніж продає Борщагівський завод? Це ж на сайті МОЗ, саме МОЗ контролює ціноутворення», - говорить генеральний директор Інституту серця МОЗ України Борис Тодуров.

Експерти описують схему, за допомгою якої на державні гроші можна купити ліки дорожчі за ринкову ціну. На сайті МОЗ є максимально дозволена ціна препарату. У данному випадку це 92 гривні 20 копійок. Але тут примудряються обходити закон. Оптова купівля дозволяє навіть на максимальну вартість заробити 10% націнки та додати 7% ПДВ.

«Це фактично такий корупційний механізм, який був введений для того, щоб із самого початку завищувати ціни і дозволяти дистрибютерам і посередникам, які торгують ліками, максимально їх завищувати», - пояснює член правління центру протидії корупції Олександра Устинова.

Поки триває суперечка між хірургом і Міністерством, лікувальних матеріалів немає не лише в Інституті серця, а й по всій Україні. Коштують ці препарати шалені гроші. Наприклад, приблизна ціна одного кардіостимулятора від 25 тисяч гривень.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення