У переселенки, яку обікрали «квартирники», технік-криміналіст вкрав 12 тисяч доларів (відео)

Нова поліція після переатестації замість захисту потерпілих і пошуку винних перетворюється у злочинців просто на місці злочину.

У переселенки, яку обікрали «квартирники», технік-криміналіст вкрав 12 тисяч доларів (відео)

У цій публікації – кілька історій, як через клеймо карних злочинців потерпають їхні родичі. Та найгірше те, що до протоколу з переліком речей, набутих нібито кримінальним шляхом – потрапляє лише частина цінностей. Де решта – запитання риторичне. І це запитання – до поліцейських.

У Києві під час обшуку обікрали будинок

Тетяна Олексіївна проводить до будинку, у якому із сім’єю проживала останні чотири роки. Однак після таємничого затримання її чоловіка повертатися сюди жінці моторошно. Усе сталося рік тому…

Киянка пригадує: у червні 15-го повернулася додому і не могла повірити власним очам…

«Коли я приїхала – буквально всі шафи були відкриті, з шаф було все викинуто на підлогу, повністю вся постіль була перевернута, все було перевернуто, і пропали такі ось хороші матраци «Мондрео». Забрали великий годинник, забрали кортик, забрали два плазмових великих хороших телевізори, чотири тренажерних станка, два великих чорних шкіряних крісла», - розповідає Тетяна Колганова, яка після арешту чоловіка застала будинок обкраденим.

Підозрюваний Георгій Янєв розповідає, що під час так званого обшуку заскочило приблизно 30 чоловік: «Маски-шоу з автоматами, одягли мішок на голову, вивели з будинку, на обшуку я не був присутній абсолютно, жодної хвилини. Тримали три години мене, ламали, трощили і розграбували весь мій будинок. Коли почали, чую, ламати двері і вікна – я кажу: все відкрию і покажу. Мені кажуть: «Стояти, тремтіти».

Після побаченого дружина підозрюваного звернулася до міліції, аби з’ясувати, куди зникли їхні речі. Минув рік, суд над затриманим триває, а заява його дружини про пограбування будинку – наче канула у безвість.

«Я чекаю вже, вибачте, рік, поки мені вишлють цей лист.Тобто ніяких ні листів, ні відповідей, ні результатів розслідування, як проводилося саме розслідування, чи були опитані люди, що проводилося. Тобто жодних фактів мені пред'явлено не було… Всі документи на дані речі у мене є. Справа в тому, що речі не були вкрадені, вони дійсно були куплені в магазині. Я купувала все це сама», - розповідає Тетяна Колганова.

Юристи твердять: не дивлячись на інкримінацію підозрюваного чи його біографію, правоохоронці зухвало порушили чинне законодавство. Адже момент затримання відбувався одночасно з обшуком. Без запрошення адвоката. Це – пряме порушення права на захист.

«На місце затримання повинен був бути викликаний адвокат з центру безоплатної правової допомоги, і повинен був бути повідомлений центр, що провелося затримання особи. Особа, в якої проводять обшук за ухвалою суду, повинна та має право перебувати під час обшуку зі слідчим», - пояснює адвокат Валентин Іванов.

У вже новій поліції порушення процесу затримання не коментують. Саме ж кримінальне провадження про пограбування будинку закрили. Мовляв, складу злочину не знайшли:

«При проведенні досудового розслідування переліку викраденого майна, підтвердження права спільної власності на майно, надано не було, у зв’язку з чим встановити суму завданої матеріальної шкоди не вдалося».

«Дане кримінальне провадження було закрите, у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення».

Обшук 2: обібрали до нитки

Ідентичний випадок стався ще в одній родині. Альона, дружина підозрюваного, боїться показувати своє обличчя, бо матір двох дітей – наодинці з непокараним досі свавіллям міліціонерів.

«Без понятих, без свідків, там вчинений був погром, все поламано, порізані всі меблі, побитий посуд», - розповідає жінка.Вона так само втратила цінні речі після затримання чоловіка. Йому не одягали мішок на голову, як у попередній історії, утім обшук проводили з серйозними ексцесами. Помешкання сім’ї не лише перевернули догори дригом, а й обібрали до нитки.«Вивезена аудіовідео техніка, пропала золота обручка, браслет, гроші у розмірі 2950 доларів США і 100 євро. Вони не зафіксували взяття цих грошей! Вони не фіксуються ніде в документах», - розповідає Альона.

За її словами, у протоколі, де вказані речі, що вважають набутими протиправно, не зафіксовані деякі цінності, які після обшуку щезли.

У переселенки, яку обікрали «квартирники», технік-криміналіст вкрав 12 тисяч доларів

Те, що дозволяли собі представники міліції ще рік тому – «квіточки» у порівнянні з їхніми старими звичками нині. І якщо попередні історії стосуються сімей, здавалось би, підозрюваних у злочинах, то цього разу – потерпають самі потерпілі. Віра – переселенка з Луганщини. Жінка теж приховує обличчя, бо зіштовхнулася із самоправством вже нової переатестованої поліції.

«Прийшла з роботи і виявила, що двері відкриті, і в квартирі орудувала зграя злодіїв. Відразу стала перевіряти місця, де були заховані найбільші кошти. Одне таке місце виявила – там гроші, слава Богу, залишилися. Їх злодії просто не знайшли», - розповідає Віра.

Коли на виклик пограбованої жінки прибув наряд поліції, технік-криміналіст знайшов заначку з грошима і… не стримався від спокуси.

«Ця людина пройшла переатестацію, він зі старої міліції. Близько 12 тисяч доларів лежали в коробці у схроні. Я їх показала чоловікові до приїзду поліції. Це був ящик з речами, з нижньою білизною, тому злодії просто не долізли туди. А це явно, що він лазив по речах, це неприємно. Користуючись довірою, службовим становищем, він лазив і знайшов, інсценував, що це могли вкрасти злодії», - розповідає пограбована жінка.

Так, користуючись панікою пограбованих киян, полісмен потайки виніс з квартири пакет з грошима. Коли жінка запідозрила правоохоронця у крадіжці – викликала поліцію повторно.

«Він відмовляється і каже, що він нічого не брав. Адвокат впевнений, що його справа виграшна», - каже Віра.

Як повідомив начальник відділу процесуального керівництва прокуратури міста Києва Данило Арсентьєв, за копа-крадія взялися правоохоронці.

«Прокуратурою міста Києва спрямовано до суду обвинувальний акт стосовно працівника поліції, який перебуваючи на службі під час огляду місця події за фактом квартирної крадіжки, таємно викрав належні потерпілим гроші у сумі понад 12 тис доларів США, які не були знайдені зловмисниками до нього», - розповів Данило Арсентьєв.

У скоєному коп-шахрай так і не зізнався, та гроші все ж повернув. Наразі – звільнений і перебуває під домашнім арештом. Йому загрожує від п’яти до восьми років тюрми. Утім, потерпіла зазначає: чоловік збирається подавати апеляцію і відновлюватися на роботі.

Чи вдасться копу повернутися до виконання службових обов’язків, якими він так легко і цинічно скористався, покаже час. «Надзвичайні новини» стежитимуть за процесом слідства.

Нагадаємо, що поліцейські вже не вперше фігурують у подібних справах.

Два роки тому правоохоронці пограбували ювелірний бутік «Graff» у центрі Києва. Коштовностей винесли на 2,5 мільйони євро, а повернули у ході слідства майно лише на 4,7 млн грн. Ані замовник, ані виконавці злочину не покарані. Більше читайте у матеріалі «Надзвичайних новин» VIP-пограбування: у справі бутіка «Graff» судді беруть самовідвід, а прокуратура мовчить (відео).

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення