У Росії затримали українського консула Олександра Сосонюка: всі подробиці

​У Санкт-Петербурзі затримали консула Генерального консульства України Олександра Сосонюка. Співробітники ФСБ звинувачують його в отриманні інформації закритого характеру. У МЗС України назвали провокацією затримання Сосонюка і готують відповідь.

У Росії затримали українського консула Олександра Сосонюка: всі подробиці

Сьогодні зранку ФСБ РФ заявила про затримання українського консула Олександра Сосонюка. Його звинувачують в нібито отриманні інформації закритого характеру, що "має явний ворожий характер по відношенню до Російської Федерації".

"Федеральною службою безпеки 16 квітня в Санкт-Петербурзі під час зустрічі з російським громадянином при отриманні інформації закритого характеру, що міститься в базах даних правоохоронних органів і ФСБ Росії, затримано на місці злочину українського дипломата - консула Генерального консульства України в Санкт-Петербурзі Олександра Сосонюка", - заявили у ФСБ.

За даними УНІАН, український консул провів ніч у слідчому управлінні ФСБ у Санкт-Петербурзі. Слідчі дії тривають досі. Згідно з дипломатичною практикою в таких ситуація, Росія найближчим часом може оголосити Сосонюка персоною нон-грата. Для забезпечення прав представника української місії на місці перебуває керівник консульства та інші українські дипломати.

Речник МЗС Олег Ніколенко розповів, що українського консула затримували на декілька годин. Нині він знаходиться на території дипустанови. Україна готує відповідь через інцидент.

"Чергова провокація на тлі дестабілізаційних дій Росії. Російські правоохоронці затримали співробітника генерального консульства України в Санкт-Петербурзі на кілька годин. Зараз він знаходиться в українській дипустанові. Обставини затримання з‘ясовуються. Ближчим часом українська сторона визначиться з формою реагування на вказану провокацію з урахуванням існуючої практики", - сказав речник МЗС РБК-Україна.

Згодом у соцмережах опублікували момент затримання українського консула Олександра Сосонюка:

Що відомо про Олександра Сосонюка

Затриманий консул Олександр Сосонюк працював в Росії багато років, як випливає з даних сайту генконсульства України в Санкт-Петербурзі, датованих жовтнем 2012 року.

У Росії Сосонюк орендував квартиру, в власності у його сім'ї є квартири в Рівному та в Києві, а також дві машини - Nissan Qashqai і Ford Focus. У консула двоє синів.

Як зазначається у декларації Сосонюка про доходи, його зарплата в 2020 році склала 173 тисячі гривень (шість тисяч доларів), також 1,4 млн гривень він отримав в якості компенсаційних виплат (50 тисяч доларів). Його дружина Світлана заробила 254 тисячі гривень (дев'ять тисяч доларів). У декларації зазначено, що дипломат має грошові активи в розмірі 170 тисяч доларів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення