У РПЛ з'явиться обов'язковий паспорт уболівальника

У російській Прем'єр-лізі вводять паспорт уболівальника — документ, без якого зовсім скоро неможливо буде потрапити на стадіон. Державна Дума у ​​першому читанні ухвалила відповідний закон.

У РПЛ з'явиться обов'язковий паспорт уболівальника

Самі вболівальники охрестили Fan ID «фан іди», бо здається, його завдання остаточно відвадити глядачів від футболу. А враховуючи, що ініціатива легко може поширитися і на інші види спорту, то перспектива дуже гнітюча.

Перехід уболівальників онлайн вигідний і телеканалам, і букмекерам, які розширюють асортименти безкоштовних трансляцій. Щоб вибрати контору, де зробити ставку по ходу гри, достатньо відкрити рейтинг букмекерів на порталі Legalbet та дізнатися, які БК є найкращими за наданням live-сервісів. Онлайн-трансляції доступні також у мобільних додатках БК.

Хто і коли

Кого торкнеться запровадження паспортів уболівальника? Абсолютно всіх, хто прийде на футбольний матч. Оформити Fan ID зобов’язані і російські глядачі, і іноземні туристи, і журналісти. Поки що регламент отримання документа не розроблений, але вже відомо, що відповідатиме за оформлення Мінцифри Росії, яке сьогодні займається видачею QR-кодів для щеплених від COVID-19. Швидше за все, з відповідною заявою доведеться звертатися до «Держпослуг».

Міністерство спорту отримає близько 700 мільйонів рублів на обладнання стадіонів клубів РПЛ спеціальними системами контролю. Роботи планують завершити у 2022 році.

Дітям – морозиво, бабі – квіти

Для чого вводять Fan ID? Чиновники від спорту пояснюють, що хочуть підвищити безпеку громадян. Необхідно захистити простих уболівальників, передусім жінок та дітей, від футбольних хуліганів. У видачі документа відмовлять тим фанатам, хто входить до чорного списку МВС або перебуває на олівці по лінії ФСБ.

Таке пояснення виглядає сумнівним. На всіх стадіонах вже давно виділено сімейні сектори, які розташовані далеко від фанатських. Усі майданчики оснащені камерами відеоспостереження. Сьогодні знаходитись на аренах безпечніше, ніж у метро.

Вже зараз більшість матчів РПЛ проходять за напівпорожніх трибун. І причина зовсім не у санітарних нормах, встановлених у період ковід-пандемії. Інтерес до російського футболу згасає давно, і останнє, що слід робити – це запроваджувати новий бар'єр. Фанати на матч потраплять у будь-якому разі, а ось звичайні вболівальники через зайву бюрократичну тяганину, швидше за все, відсіються. Без підтримки глядачів гра клубів РПЛ навряд чи стане більш видовищною.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення