​У Вінниці діє клан шахрайок: поліція їх відпускає (відео)

У Вінниці вже понад півроку працюють професійні шахрайки. Як розповідає місцева активістка Орися Кантоністова, яка бореться із псевдо-бабцями, трьох жінок централізовано привозять жебракувати з Жмеринського району. Втім, поліція покарати їх не може. Максимум – профілактична бесіда, а далі їх відпускають.

​У Вінниці діє клан шахрайок: поліція їх відпускає (відео)

До відділку поліції у Вінниці цю тридцяти-п'ятирічну жінку привезли з вулиці Соборної, де вона просила милостиню. На тротуарі вона виглядала геть інакше – старенькою та немічною.

«Так як зараз дуже важке життя, соціальні служби теж не дуже помагають жити, нам доводиться просити. Ми ходимо і просимо. Хто стоїть просто з трафаретками, папірцем, написано «допоможіть». Я сиджу, як бабця, прошу», - розповідає жебрачка, приховуючи обличчя.

Жінка розповіла, що приїхала з Житомирщини. Жебракувати виявилося дуже прибутково. І чим старішою та жалюгіднішою виглядаєш – тим більше матимеш. В середньому за день – до 200 гривень.

Переодягатися у бабусь і повзати перед перехожими навколішках – найвірніший спосіб викликати співчуття та бажання допомогти фінансово. Тому ледачі молодиці, замість працювати, перетворюються на старців. Вони просто заполонили центр Вінниці.Місцева активістка Орися Кантоністова – одна з тих, хто бореться із псевдо-бабцями вже понад півроку, бо вважає такі заробітки чистим шахрайством.

«То покажіть, яка ви молода жінка, а не бабця. – Нічого не заробила. Дайте мені спокій. – Ні, ви не відмовляйтесь. Якщо ви хочете просити, то не прикидайтесь ба булькою».

«А скільки вам років? – Сімдесят. – А паспорт у вас є ? – Нема – А поліцію викликати? – Нашо та поліція. – покажуть свої руки, будь ласка, покажіть своє лице».

Свої зусилля вінницькі активісти об'єднали з правоохоронцями. Напару з муніципальною поліцією псевдо-бабусь виявляють і омолоджують.

У поліцейському відділку з такими жебрачками проводять профілактичну бесіду. Однак покарати за театралізований обман винахідливих жінок не можуть. Тому – відпускають.

«На жаль, в законодавстві немає відповідальності за такі дії, тобто фактично за жебрацтво відповідальності немає», - пояснює речниця головного управління поліції Вінничини Анна Олійник.

У поліції навіть не заперечують: побороти шахрайство без допомоги громадян вони не зможуть. Ошуканих людей просять не лінуватися і писати заяви.

«Якби було декілька заяв людей, які б поскаржилися, що щось вони подавали як літній людині, і їх обманули, то тоді ми могли би внести цю інформацію і розглядати її вже в правовому такому форматі», - каже речниця головного управління поліції Вінничини Анна Олійник.

Утім, люди писати заяви до відділків не поспішають. Натомість, продовжують жертвувати пройдисвітам. А ті не соромляться надягати лахміття та викликати жалість до нужденної старості. Бо у нас у країні вона, на жаль, саме така.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення