Убили 28 немовлят у Києві: Україну "атакують" супербактерії, вчені б'ють на сполох

 Обозреватель

Супербактерії, якими лякають жителів Індії і Великобританії, вже давно добралися до України. Їх не можуть перемогти навіть сучасні антибіотики. Із кожним днем вони стають дедалі потужнішими, оскільки українці звикли самостійно лікуватися і самі собі виписувати ліки. А медики кажуть, що в країні поширені не тільки супербактерії, але і супервіруси.

Убили 28 немовлят у Києві: Україну "атакують" супербактерії, вчені б'ють на сполох

У бактерій з'являється "імунітет"

Завідуюча лабораторією Інституту епідеміології ім. Громашевського Алла Щербинська каже, що їм доводиться часто стикатися із супербактеріями.

"Вони розвиваються під дією антибіотиків. Це живі організми, які просто хочуть вижити. Тому з часом вони мутують і стають не чутливими до багатьох антибіотиків. Це проблема 21 століття, з якою зараз серйозно борються", – пояснила Алла Щербинська.

Правда, лікар додає, що в Україні є не тільки супербактерії, але і супервіруси."Ми звикли у разі будь-якого захворювання самостійно діставати з аптечки антибіотики, вживати їх без лікарського контролю. Раз узяли, другий, третій... У результаті вірус чи бактерія виробляють імунітет до цих ліків, і вони вам більше не допоможуть, хвороба буде розвиватися", – зазначила фахівець.

Ця проблема стосується багатьох інфекцій. "Той же туберкульоз. Існують ліки від звичайної туберкульозної палички. Але після впливу на неї ліків в організмі починають розвиватися стійкі до цього препарату бактерії. Їх називають мультирезистентними, тобто вони не чутливі до декількох препаратів", – підкреслила Щербинська.

У пологовому будинку Києва померли 28 новонароджених

Лікар-інфекціоніст Сергій Крамарьов із жалем каже, що матеріальна база українських лікарень не дозволяє перевіряти супербактерії на чутливість до антибіотиків."Звичайно, вже з досвіду ми бачимо, що застосували один антибіотик – не допоміг, другий – не допоміг, третій так само. Розуміємо, що це резинстентна бактерія. Але у нас немає можливості провести аналіз впливу десятка антибіотиків на неї", – розповідає він.

Лікар згадує історію, яка сталася в Києві років 20 тому.

"Тоді в одному з пологових будинків столиці померли 28 новонароджених від сальмонельозу. Звісно, вже підключився і МОЗ, і інші організації, перевірили цю бактерію на 30 антибіотиків. І вона виявилася не чутливою до всіх них!" – говорить Крамарьов.І ще одна невтішна новина. За словами лікаря-інфекціоніста, за останні 20 років вчені не змогли створити жодного нового виду антибіотика. Фактично наука в цьому плані себе вичерпала."Зараз медики знайшли єдиний шлях – це раціональне застосування антибіотиків. Тобто пити їх потрібно там, де треба, і як треба. Поки іншого шляху немає", – пояснив лікар.

Отримаємо хворобу, небезпечнішу за СНІД

Фармацевти у всьому світі все ж борються над створенням нових суперліків, які мають перемогти супербактерії. Наприклад, декілька зарубіжних вчених з'ясували, що бактерії діляться на дві групи. Відрізняються вони тим, що в одних із них захисна мембрана, що не дозволяє проникати чужорідним агентам всередину, розташована зверху. І на ній є так званий пептидогликан, на який антибіотик і діє.

А в іншій пептидогликан захований між двома шарами мембрани, і дістатися до нього складно. Вчені вже створили прообраз суперантибіотика, здатного блокувати важливий фермент. Ця молекула вже змогла перемогти бактерію, яка стійка до 13 видів антибіотиків. Тепер вчені її вдосконалять. Але до створення лікарського засобу поки ще далеко.

Організація економічної співпраці і розвитку випустила доповідь, у якій йдеться, що вже встановлений 221 штам небезпечних бактерій. Усі вони мутували так, що антибіотики не можуть із ними впоратися. І якщо ситуацію не взяти під контроль, то у 2050 році ці речовини можуть вбивати 10 млн осіб на рік. Фактично ми отримаємо ще небезпечнішу хворобу, ніж СНІД.

Вчені наполягають на тому, щоб люди припинили вживати антибіотики без призначення лікаря. А також виступають за обмеження впливу виробників лікарських засобів на політику охорони здоров'я в різних країнах. В організації кажуть, що ті отримують величезні доходи від продажу антибіотиків, тому замовчують факти стійкості супербактерій до їхніх препаратів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення