Убивці в білих халатах, або Чому в Україні помирають від рук лікарів (відео)

Лікар може не лише врятувати людині життя, а й відібрати його. Стається, що українці помирають через халатність медиків. Однак самі ескулапи не поспішають нести відповідальність за свою бездіяльність.

Убивці в білих халатах, або Чому в Україні помирають від рук лікарів (відео)

Коли 5-річна дівчинка помирала, лікар рятував іншого пацієнта

На Дніпропетровщині батьки 5-річної дівчинки звинувачують лікарів у їхній халатності. Батьки переконані, що дитина померла в реанімації через неправильний діагноз і відсутність уваги до дівчинки з боку медиків.

Матір дитини каже: за кілька днів до смерті її донька відчувала себе добре. Та одного дня вранці прокинулася кволою і з набряками під очима. Батьки повели дочку в поліклініку. Там дитину госпіталізували з температурою 35 градусів.

"Ми почали бити тривогу, але лікарі запевняли, що нічого не зміниться, бо це стандартна ситуація, через два дні ваша дитина буде бігати", - переказує слова лікарів дядько дівчинки Олександр.

За словами батьків Софії, лікарі пояснили, що підозрюють гостру респіраторну вірусну інфекцію або пневмонію. Лікування в реанімації спочатку допомогло, але раптом дитині стало гірше.

"Стало гірше, пішли сині плями по тілу. А лікаря не було. О 18 годині я почала кричати, кликати на допомогу, бо в дитини почалися судоми. О 18.15 лікарі вийшли і сказали, що дитина померла", - розповідає мати Софії Дар'я, яка була біля ліжка доньки. Жінка переконана: її дитина померла, бо медики залишили її наодинці без нагляду.

Керівник лікарні цю ситуацію пояснила батькам тим, що в лікарні працює тільки один лікар, і в момент, коли дитина помирала, лікар рятував жінку у вкрай важкому стані. Натомість керівниця запевняє, що дитину лікували за всіма правилами. Причина смерті - менінгоенцефаліт - вірус, який розвивався дуже стрімко.

"З огляду на наявність вірусної інфекції, яка призводить до невідворотних наслідків в структурі мозку. І це ми побачили на розтині. Там були такі зміни, що за три-чотири години вони розвинутися не могли", - запевняє головний лікар лікарні Першотравенська Тамара Турчак.

Провину в смерті Софійки медики перекладають на батьків. Кажуть, що за два дні до того у дівчинки була висока температура - до неї викликали швидку, медики якої наказали наступного дня відвести дитину до педіатра, а батьки цього нібито не зробили.

Сім'я Софійки вважає: лікарня намагається уникнути відповідальності. Батьки не вимагають ні компенсації, ні ув'язнення для лікарів.

"Хочу, щоб діти не помирали, щоб був порядок, щоб лікарі боролися за життя, як повинні", - пояснює мати Софії. Керівник дитячого відділення лікарні, яка лікувала дівчинку, вже звільнилася за власним бажанням.

Смерть після пологів

В Ужгороді за тиждень після пологів померла 20-річна дівчина. У пологовий будинок її привезли за півтора місяці до пологів - на зберігання плоду. За 10 днів породіллі призначили терміновий кесаревий розтин. За словами лікарів, дівчині народжувати потрібно було терміново, бо у малюка в утробі погіршувалося серцебиття. До операції дівчині вже було зле – її постійно нудило, болів живіт, підвищувалась температура.

"Перед пологами їй було погано. Але лікарі сказали, що так і має бути", - каже чоловік померлої Михайло.

Попри це, пологи прийняли. Відразу після операції стан дівчини різко погіршився. За кілька днів вона померла.

"Її стан був дуже критичний. Її шкіра пожовтіла, ноги опухли. На наші запитання про те, як себе почуває породіля, лікарі нас заспокоювали, що з нею все добре і так має бути", - розповідає тітка померлої Ганна.

"Операція пройшла без жодних ускладнень, а під час післяопераційного періоду стан жінки почав різко погіршуватися", - каже заступник Головного лікаря Ужгородського міського пологового будинку Вікторія Пантьо.

Родичі загиблої у слова медиків не вірять, і звернулися до правоохоронців.

В реанімацію 5-річного хлопчика забрали вже мертвим

Після прогулянки 5-річний Миколка відчув себе недобре. За словами батька хлопчика, у сина піднялась температура. Батьки дали хлопчикові ліки, після чого температура знизилась. Однак перед сном Миколка поскаржився на біль у животі.

"Знову температура піднялась. Знову температуру збили, дали вугілля. Температура знову спадає. Дитині легше - лягає спати", - розповідає батько Сергій.

Близько першої ночі хлопчик прокинувся від раптового сильного болю. Батьки викликали швидку. Медики оглянули дитину і з підозрою на апендицит терміново повезли малюка до лікарні. Разом із сином поїхав і Сергій. Та, як розповідає чоловік, лікарі замість того, щоб рятувати його дитину, вирішували, хто буде його оглядати.

"Лікарі вирішують, хто буде приймати, хто не буде приймати. Їм все одно на дітей, на простих людей. Мене лише запитали, де і ким я працюю. Я їм відповів, що працюю охоронцем, а вони мені у відповідь: ти - ніхто", - згадує Сергій.

Лише за годину лікарі нарешті оглянули хлопчика й поклали до палати. Батьків запевняли: з їхнім сином нічого серйозного. Але малюка постійно нудило, тому медики заборонили Миколці пити воду. Високу температуру збивали розчином оцту та води. Дитині ставало все гірше, але медики не поспішали рятувати хлопчика, бо у них була нарада. І лише тоді, коли температура тіла дитини була такою, що він почав марити, йому зробили ще один укол. Однак лікаря так і не було.

"Я їм говорив, що в мене дитина помирає, а ви нічого не робите. На що вони мені відповідали: чекайте, в нас нарада. Після того, як я вже почав кричати на них, вони вже тоді нашатир принесли і тиск почали міряти. А дитя в мене на руках було. Я тільки побачив, як закотило очі - і все. В реанімацію його забрали тоді, як він був мертвий", - згадує батько хлопчика Сергій.

Керівник обласної лікарні пообіцяв перевірити, чи справді його підлеглі винні у смерті хлопчика. Але попередні висновки патологоанатомів шокували родину. Їхній Миколка, виявляється, помер через вірусну інфекцію.

"Заключення паталогоанатома, яке було проведено в той день, встановило попередній діагноз - гостра респіраторна вірусна інфекція. Сьогодні віруси грипу і просто вірусологічні захворювання перебігають з ускладненнями", - пояснює головний лікар Рівненської обласної дитячої лікарні Віталій Бойко.

Нардеп втратив новонародженого сина через халатність лікарів "Охматдиту"

Через халатність лікарів "Охматдиту" втратив новонародженого сина і народний депутат України Віталій Купрій. За словами нардепа, кардіолог "пан Куркевич" нібито встановив неправильний діагноз "порок серця", а також наполягав на кесаревому розтині і обов'язковій присутності фахівців-кардіологів під час пологів дружини нардепа.

"Однак у неї були передчасні пологи. Я, на жаль, був за кордоном. Це було вночі. Її привезли в найближчий на Оболоні пологовий будинок №2, де лікар Ярмола, завідувач акушерським відділенням, відмовився надавати їй медичну допомогу, приймати пологи. Був скандал. І тільки тоді, коли "швидка" наполягала, що вже відійшли води, їй сказали самій вставати з візочка і йти в пологовий зал. Ніякого кесаревого розтину не було", - каже Віталій Купрій.

У результаті дитина народилася із розірваним стравоходом, а кислотна рідина із шлунку потрапляла в легені малюка.

"Після того, як мої помічники втрутилися, дитину перевели в "Охматдит", в реанімаційне відділення. Там їй зробили операцію, однак занесли інфекцію. Довгий час нам не повідомляли, що лікарі не змогли знайти антитіла, або як правильно сказати - антибіотик. І ми не знали про цю ситуацію. Одного разу моя дружина зайшла в реанімацію, дитина була синя. Жінка звинуватила їх у бездіянні. Лікарі не реагували, говорили, що це нормально для такого діагнозу. І тільки тоді, коли пригрозили зателефонувати в 102, встановили штучне дихання. Дитина помела", - розповідає депутат.

Після цього інциденту нардеп Віталій Купрій зустрівся з колективом "Охматдиту". Та лікарі заявили, що народний депутат їх не поважає і почали кричати йому "Ганьба".

Медична реформа

У травні цього року прем'єр-міністр України Вололимир Гройсман заявив, що Кабінет міністрів налаштований на проведення повноцінної медичної реформи. Втім, за нормами Всесвітньої організації охорони здоров’я таку медичну реформу можна проводити за умови, коли мінімальна сума, виділена на охорону здоров’я, становить 7% від ВВП. В Україні ця цифра на 2016 рік становить 2,2%, що вже свідчить про неефективність реформи, інформує ZIK.

Відповідно до «Плану пріоритетних дій уряду», Україна буде поділена на так звані госпітальні округи, які в рамках децентралізації запрацюють з 1 січня 2017 року.

На територіях, які об'єднують близько 150 тисяч осіб, будуть діяти лікарні з наданням як екстреної, так і високотехнологічної допомоги. Вони повинні обслуговувати пацієнтів в радіусі 80 кілометрів. Також в Кабміні мають намір чітко розмежувати медичні послуг на платні і безкоштовні. У підсумку вийде, що безкоштовний пакет, гарантований державою, буде поширюватися на всіх українців: сюди увійдуть первинна, екстрена та планова стаціонарна медична допомога. При цьому в держпакет включать і ліки, які використовуються для лікування в стаціонарі за призначенням лікарів.

Однак заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик вважає, що для проведення медичної реформи в Україні бракує політичної волі.

"Потрібна політична воля. Оскільки є ряд законопроектів, в тому числі які стосуються зміни моделі фінансування і автономності медичних закладів. І сьогодні м'яч є на боці політиків. Нам необхідні ухвалення законів України на цю тематику. Це не повинно врегульовуватися якимось підзаконними актами Кабміну чи якимись іншими нормативними документами. Для цього повинні працювати закони України. Це друге. І третє, що найважливіше: не треба боятися помилок. Треба розуміти, що ми повинні реформувати галузь і йти в тому напрямку. А якщо будуть виникати окремі помилки, вони будуть виправлятися", - заявив Ілик.

Ситуація з медикаментами катастрофічна

Медицина в Україні не може бути якісною і через те, що у державі значні перебої із закупівлею необхідної вакцини. Лише у серпні цього року Україна закупила вакцину від дифтерії та правця. Як повідомила медичний експерт дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ Катерина Булавінова, у першій партії доставили 159 960 тисяч доз вакцини. Загалом мали поставити 5 млн 122 тис доз.

Затримка вакцини в Україні була і через те, що довгий час препарати не могли зареєструвати. В ЮНІСЕФ пояснювали, що можуть завозити вакцини до України лише після того, як вони будуть тут зареєстровані. За реєстрацію вакцин і ліків відповідає уряд, а для завезення кожної партії вакцин ЮНІСЕФ отримує дозвіл від МОЗ.

Як пояснювала Катерина Булавінова, лише кілька вакцин з портфелю ЮНІСЕФ були зареєстровані в Україні: від кору, краснухи і паротиту, а також гепатиту B.

"Решту вакцини ми давно закупили і вони всі стоять у виробників і очікують поставки, але їх потрібно було зареєструвати в Україні, на кожну з них потрібно підписувати різні довідки, є багато різних бюрократичних вимог", - розповіла вона.

А поки реєстрація вакцини не проводилась, деякі пацієнти були в передсмертному стані через хвороби, про які не чули вже останні 30 років. Так, у Дніпрі 5-річна дівчинка захворіла на вкрай рідкісну та смертельну хворобу - правець. Спочатку лікарі не могли встановити діагноз, а потім виявилося, що дитину немає чим лікувати, бо сироватки проти правця в Україні вже два роки як немає. Тоді волонтери дістали необхідний препарат контрабандою.

У червні цього року на Рівненщині від сказу померла 48-річна жінка. За кілька місяців до цього її укусив кіт. Про випадок повідомили ветеринарів і санітарну службу. Спеціалісти кота забрали, а потерпіла звернулася до медиків.

"Жодної медичної допомоги у цілях профілактики лікарі не запропонували. Приписали якісь таблетки та обробили рану. Нас запевнили, щоб ми не переживали, адже кіт живий»,– пригадує син померлої Дмитро.

Однак кіт помер наступного дня після нападу. Родичі померлої запевняють: дізналися про це тільки тоді, коли жінці стало зовсім погано і її відвезли до обласної лікарні. Там медики одразу ж діагностували у жінки сказ.

"Була одразу підозра на цю хворобу. Але, на жаль, стадія захворювання вже була такою, що процес був незворотнім», – каже заступник головного лікаря Рівненської обласної лікарні Лариса Обуховська.

Медики запевняють, що вже були безсилими, тож жінка помирала у страшних муках. Натомість у ветеринарній службі переконували, що тоді у кота після всіх досліджень сказу не виявили.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення