"Усвідомте - держава померла": після вбивства Ноздровської українцям запропонували об'єднатись і озброїтись

 Страна

​Після того, як поліція повідомила, що в річці було знайдено тіло правозахисниці Ірини Ноздровської, яка зникла 29 грудня, користувачі соцмереж розповідають про погрози, які вона отримувала останнім часом. У неї залишилися донька та літня мати. Журналісти зібрали все, що відомо на даний момент про юристку і резонансну справу про загибель її сестри, якою вона займалася останнім часом.

"Усвідомте - держава померла": після вбивства Ноздровської українцям запропонували об'єднатись і озброїтись

Тіло без одягу знайшли у водоймі

Тіло Ірини Ноздровської, яка зникла 29 грудня, виявили 1 січня у водоймі поблизу села Демидів Вишгородського району Київської області.

Повідомлення в поліцію надійшло о 12:00. Жінку знайшли голою, при цьому на ній залишалися ювелірні прикраси. Видимих тілесних ушкоджень немає.

На місце виїхав начальник поліції Київської області Дмитро Ценов, він взяв розслідування цієї справи під особистий контроль. У поліції ж повідомили, що причину смерті встановить експертиза.

Відкрито кримінальне провадження за статтею "Умисне вбивство".

Справа про загибель сестри

Нардеп від БПП Мустафа Найєм у Facebook повідомив, що Ірина довгий час добивалася справедливого вироку для вбивці своєї сестри Світлани, яка загинула під час ДТП у вересні 2015 року. Дівчину збив п'яний водій, племінник голови Вишгородського райсуду Дмитро Россошанський.

"Не дивлячись на очевидний склад злочину, родичі домагалися справедливості більше двох років. Ірина Ноздровська, юрист за освітою, особисто вела цю справу, виступала в суді, за що неодноразово піддавалася погрозам з боку обвинуваченого і його родичів", - зазначив Найєм.

Він додав, що в червні Россошанського засудили до семи років позбавлення волі, а 27 грудня, напередодні зникнення Ірини, відбувся розгляд апеляційної скарги - суд відмовив адвокатам вбивці, відправив справу до першої інстанції і продовжив обвинуваченому арешт на 60 діб.

"Під час засідання суду батько обвинуваченого пригрозив Ірині: "Ти погано закінчиш", - написав нардеп.

НП із сестрою правозахисниці Світланою Сапатінською сталося 30 вересня 2015 року в селі Демидів Вишгородського району.

26-річна жінка вранці йшла на центральну автодорогу "Київ-Овруч", до якої було хвилин 25-30 пішки, коли її збила машина. У неї залишився 4-річний син.

Фото: obozrevatel.com

Коли Ірина Ноздровська з батьком прибули на місце, водія там вже не було, пише "Обозреватель". Правозахисниця заявляла, що це було зроблено для того, щоб свідки не побачили, що той був у нестямі.

Фото: obozrevatel.com

Слідчо-оперативна група приїхала через чотири години.

"Пізніше ми довели, що водій не дзвонив ані в поліцію, ані в швидку, та й сам ніякої допомоги не надавав. Він консультувався зі своїм батьком по телефону", - говорила в інтерв'ю Ноздровська.

За її словами, водій Дмитро Россошанський, який був племінником голови Вишгородського райсуду, часто приїжджав до бабусі в Демидів, а сам жив у Києві. У селі його нерідко бачили нетверезим.

За даними ЗМІ, за чотири місяці до вбивства Світлани Сапатінської, в січні 2015 року, Россошанського зупинили в Києві - він перебував за кермом в стані наркотичного сп'яніння. Відбувся штрафом.

"Народ буде об'єднуватися в клани і вершити правосуддя" - так соцмережі відреагували на страшну новину.

Користувачі соцмереж підтверджують, що в суді Ірині погрожував батько підсудного.Про це написала юрист Анна Маляр.

"Сподіваюся, громадськість і ЗМІ не залишать цю загибель без уваги, не дадуть замовчати і нишком відпустити винних. Ми не можемо мовчати. Злочинці занадто комфортно себе почувають в нашій країні. Зручно, тому що законодавство і система на їхньому боці. Суд, прокуратура і поліція повинні продемонструвати, що справедливість є. Ірина недарма за неї боролася. Інакше нас накриє хвиля самосудів", - написала вона.

Про самосуди через неефективність правоохоронної системи попередив і депутат Ігор Луценко. Він назвав Ноздровську однією з небагатьох, кому вдалося домогтися справедливості, але рівновага тривало недовго і її вбили.

"Найближчі часи обіцяють підвищений попит на послуги недержавних силовиків. Народ буде змушений об'єднуватися, як у Чечні, у клани-тейпи, і вершити правосуддя не за писаним, а за звичаєвим правом.

Це - природний наслідок того, що державні правоохоронні структури розпиляні і приватизовані між найбільшими угрупованнями Порошенка і Авакова. Працюють тільки на те, щоб обслуговувати інтереси цих груп, на все інше у них немає ні ресурсів, ні бажання. Криміналу нема чого боятись, якщо він не зазіхає на порошенківське чи аваківське, якщо не грає на стороні опозиції. Тоді ніхто нікого не знайде.

Тому наш вихід - об'єднання і озброєння. Від малого до великого. Об'єднуйтеся з сусідами, патрулюйте вночі свій район (як-от ініціативи "Лицарі міста" чи "Народні дружини"). ОСББ можуть наймати охоронців для свого кварталу. Усвідомте - держави немає, держава померла, держава нас не захистить. Країну врятуємо тільки ми", - написав нардеп.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення