В Росії великі проблеми в Криму: Кремль хоче захопити одразу два моря

 Апостроф

​Увечері 24 червня берегова служба російської ФСБ затримала в Азовському морі чергове українське судно. Це другий за тиждень випадок затримання російськими силовиками кораблів, які прямують в українські порти, що розташовані на Азові.

В Росії великі проблеми в Криму: Кремль хоче захопити одразу два моря

Для чого російські спецслужби затримують українські судна, які цілі переслідує Володимир Путін на азовському та чорноморському напрямках і що потрібно робити Україні, розповів військовий експерт, заступник директора з міжнародних питань Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння МИХАЙЛО САМУСЬ.

Періодичні затримання українських суден в Азовському морі – це стратегія Росії щодо встановлення повного контролю над морем. Справа в тому, що Росія діє в напрямку встановлення контролю над Чорним морем таким чином, щоби будь-яка інша чорноморська країна, та й нечорноморська, яка збиралася б діяти в Чорному морі, не могла б здійснювати ні вільну навігацію, ні вільну військово-морську діяльність, ні інші види діяльності, передбачені міжнародним морським правом.

Фактично Росія зараз порушує міжнародне морське право в Азовському морі. Але суть в тому, що через те, що Україна в 2003 році підписала угоду з РФ, за якою Азовське море названо історичним внутрішнім морем, Росія намагається грати на цьому. Тобто в Азовському морі за згодою України не діє міжнародне морське право.

Крім того, в угоді 2003 року вказується, що морський кордон між Україною і Росією, а також розмежування економічних зон буде проведено ще одним договором, який не був підписаний. Відповідно, існують вакуум у відносинах між Україною і Росією та вакуум міжнародного морського права. І у підсумку Росія цим користується.

Воєнний сценарій

Путін може спробувати здійснити тільки широкомасштабний наступ, який включатиме в себе наступ на 7-8 напрямках. Починаючи від Києва, Харкова, Одеси (з моря) і так далі. Сам по собі наступ з Азовського моря нічого не дасть і захлинеться, тому що там немає достатніх сил з боку Росії, щоб його здійснювати. Там може бути максимум батальйон морської піхоти.

На сьогоднішній день в Росії немає десантно-висадочних засобів, щоб здійснювати висадку навіть батальйону морської піхоти з боку Азовського моря. Але в рамках більш широкої операції Азовське море може використовуватися, наприклад, при пробитті сухопутного коридору для Криму, який зараз у зв'язку з дуже "розумними" діями російських окупантів засихає і перетворюється на пустелю.

Але головне завдання для Росії зараз – встановити повний контроль над Азовським морем, щоб повністю контролювати навігацію України. Мається на увазі комунікація України для портів Маріуполя і Бердянська, тому що вони, підприємства цих міст дуже сильно залежать від Азовського моря і виходу в Керченську протоку. Саме це є завданням Кремля. Росія може завдати удару по промисловості цих міст.

При цьому жителям цих міст немає за що ненавидіти Україну, люди будуть ненавидіти Росію. Я не думаю, що українці мають настільки вже низький інтелект, щоб ненавидіти Україну за те, що Росія перекрила вхід у Керченську протоку своїм мостом. Російська пропаганда, може, і сподівається на це, але українці пам'ятають, з чого все почалося. Адже після анексії Криму були спроби пробити коридор на півострів, але це не вдалося.

Потім побудували цей міст, який нічого не вирішив – півострів як засихав, так і засихає. Не тільки знищується сільське господарство, а й повністю змінюється еко-баланс півострова.

Що робити Україні

У Росії зараз важка ситуація. Вона намагається тиснути й ламати міжнародне морське право. А Україні слід денонсувати угоду 2003 року, яка, за моєю оцінкою, не має жодної ваги. Тобто нам не варто боятися того, що (в результаті розірвання договору) буде погіршення відносин з Росією. Боятися, що Росія теж із чогось вийде? Це не дуже небезпечно для України.

Для України буде значно небезпечніше, якщо Росія зможе скористатися правовим вакуумом і буде продовжувати безкарно забороняти навігацію українських суден в Азовському морі.Україні необхідно більш жорстко діяти, виходити з договору 2003 року, який несе незрозуміле зараз навантаження, і звертатися в міжнародні органи, які регулюють міжнародне морське право, з судовими позовами з приводу протиправних затримань українських суден.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення