В Україну повертається грип-вбивця. Як лікуватись?

Ця хвороба вбиває більше людей, ніж війни. У минулому епідсезоні в Україні від грипу померло майже 400 осіб, а перехворіли на грип 6 мільйонів. Експерти прогнозують, що разом зі звичним каліфорнійським вірусом українці хворітимуть на штами «Гонконг» та «Брісбен».

В Україну повертається грип-вбивця. Як лікуватись?

В Україні захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції на 20% перевищила рівень минулого року. За даними Міністерства охорони здоров'я, в нинішньому епідсезоні вже зареєстровано понад 472 тисячі хворих на грип і ГРВІ.

МОЗ очікує циркуляції трьох штамів грипу. За даними відомства, в сезоні 2016/2017 в Україні будуть лютувати штами "Каліфорнія", "Гонконг" і "Брісбен". За словами завідувача Українського центру грипу МОЗ Тетяни Дихановської, поява нових штамів грипу і призведе до збільшення кількості хворих на грип.

«У цьому році через те, що буде зміна штамів, ми припускаємо, що на грип може захворіти до восьми мільйонів українців», - каже завідувач Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій МОЗ.

Спалах епідемії грипу прогнозується у грудні

Пік епідемії прогнозують уже в грудні, а найбільше ускладнень буде після новорічних свят. У 2016 році лік жертвам грипу відкрився саме в розпал різдвяних свят. Першим загиблим став пенсіонер із Бердичева, а загалом Каліфорнійський грип убив 391 українця. Більшість жертв смертельного вірусу - літні люди та діти. У цю страшну статистику потрапила і Ольга, матір двох дітей. У жінки були симптоми звичайної застуди: першіння в горлі, кашель та температура. Однак потім лікарі діагностували в жінки грип, який перейшов у пневмонію. За п’ять днів Ольга померла.

Смертельний вірус грипу почав захоплювати планету ще на початку двадцятого століття. Жертвами так званої "іспанки" стали більше людей, ніж за всі світові війни. З Піренейського півострова інфекційна недуга розійшлася всіма континентами і, за підрахуваннями науковців, убила п’ятдесят мільйонів людей.

Майже через 100 років, 2009 року, той самий вірус повернувся під назвою Каліфорнійський або "свинячий" грип. Того ж року цей вид грипу вбив 1128 українців.

«У групі ризику знаходяться діти, люди похилого віку, хворі на цукровий діабет, люди, які мають надмірну вагу, люди із серцево-судинними захворюваннями. Для всіх цих людей вірус грипу смертельно небезпечний», - каже позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська.

У чому полягає підступність грипу

Грип підступний тим, що його симптоми дуже схожі на ознаки звичайної застуди, тож люди не поспішають йти на прийом до лікаря. Симптоми грипу, на відміну від застуди, з’являються раптово і супроводжуються лихоманкою (підвищенням температури тіла), головним болем, втомою, болем в тілі. Натомість застуда має такі симптоми: висока температура; біль у суглобах і м’язах; загальна слабкість; головний біль; сухий кашель, більу горлі, нежить; почервноніння шкіри та очей.

Звичайні віруси імунна система людини блокує, а от нові мікроби з легкістю атакують організм. У хворого піднімається температура, вірус продбирається до легень, які просто не витримують. Саме так діятиме й абсолютно новий для України Гонконгський штам, якого треба остерігатися цієї зими.

«Для захворювання Н3N2 Гонконг характерне ускладнення у вигляді бактеріальної пневмонії», - пояснює Дихановська.

Як уберегтися від грипу

Насамперед, треба уникати спілкування з хворою людиною, адже вона заразна вже з кінця інкубаційного періоду і весь гарячковий період. Після 5-7 днів хвороби концентрація вірусу різко знижується. Більшу епідемічну небезпеку представляють хворі, які не залишаються вдома і надалі відвідують громадські місця. Продовжуючи вести активний спосіб життя, вони встигають заразити велику кількість людей. Найбільшою мірою беруть участь у поширенні інфекції школярі. Висока мобільність поза школою робить саме їх провідними джерелами поширення інфекції серед іншого населення.

Основним і найефективнішим засобом захисту від грипу медики називають вакцинацію. Як говорять лікарі, сироватка хоч і не дає стовідсоткову гарантію,що ви не захворієте, зате щеплені люди якщо й захворіють, то легше перенесуть недугу. І точно - не помруть.

Крім того, лікарі рекомендують дотримуватися певних правил:

- уникати скупчень людей, щоб зменшити ймовірність контактів із хворими;

- користуватися одноразовими масками за необхідності – щоб захистити себе або оточення від зараження;

- регулярно провітрювати приміщення й робити вологе прибирання;

- більше харчуватися свіжими фруктами, овочами та зерновими;

- висипатися й уникати перевтоми: це потрібно для підвищення опірності організму і підвищує шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням;

- дотримуватися правил особистої гігієни: частіше мити руки, перебуваючи в місцях великого скупчення людей, користуватися вологими антисептичними серветками і спреями, намагатися використовувати одноразові паперові рушники.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення