Вакцина не врятує від "Дельти", вона діє інакше - Зоряна Скалецька

 Апостроф

Світом активно шириться новий штам коронавірусу "Дельта". Лікарі як один стверджують, що вакцинація – єдиний спосіб зберегти власне життя. Утім такі заяви піддаються сумніву через інформацію про передачу вірусу вакцинованими, необхідність третьої дози тощо. Наскільки реальною є небезпека, коли в Україні почнуть щеплювати дітей та чи варто обирати з-поміж вакцин – пояснила міністр охорони здоров’я України у 2019-2020 роках ЗОРЯНА СКАЛЕЦЬКА.

Вакцина не врятує від "Дельти", вона діє інакше - Зоряна Скалецька

- Є інформація, що штам "Дельта" можуть передавати навіть вакциновані люди. Треба особливо стерегтися?

- Однозначно потрібно, тому що вакцинація не є стовідсотковою гарантією незараження. Заразитися можуть всі, навіть вакциновані. Вакцинація на сьогодні є в першу чергу запорукою легких перебігів, а не тяжких, мінімальної госпіталізації або навіть її відсутності.

Якщо ми подивимося на останні дані, то наприклад, у Сполучених Штатах Америки дійсно відбувається зараз зараження навіть вакцинованих людей. Та менше одного відсотка тих, хто госпіталізується або має серйозні наслідки.

Коли ми говоримо про останні дослідження багатьох провакцинованих, то внутрішнє американське дослідження ЦКЗ говорить про те, що вони будуть давати рекомендації носити маски всім без виключення у закритих приміщеннях. Бо має місце передача вірусу навіть вакцинованими людьми. Зрозуміло, що вони в легкій формі можуть переносити захворювання, але вірус вони можуть поширювати. Тому зараз може повернутися масковий режим в закритих приміщеннях.

- Кажуть, що ті, хто переносить хворобу в легкій формі, не є супер поширювачем. Якщо людина вакцинована, вона вже не так сильно поширює вірус?

- На сьогодні дослідження, які проводяться, говорять про те, що чим легша форма, тим менше людина цього вірусу може поширювати. Може, але не так багато. Але я наголошую, що ці дослідження постійно тривають. Постійно відбуваються спостереження. Зокрема новий штам "Дельта" вивчають на те, наскільки вірус може бути більш інтенсивним навіть при легкій формі. Але ми говоримо про те, що Україна, яка має низьку кількість провакцинованих, має залишатися з масковим режимом в тісних приміщеннях, в тісних контактах. Навіть на концертах на відкритому повітрі, де є тісний контакт людей між собою, краще дотримуватися маскового режиму.Вірус можуть переносити навіть вакциновані. Це не є нівелюванням процесу вакцинації, це є його особливістю. В умовах пандемії і низького рівня вакцинації або нових штамів ми маємо пам’ятати про золоті правила: дистанція, маска, дезінфекція.

- У суспільстві панує безліч міфів та стереотипів. Одна з таких думок про те, що вакциновані можуть хворіти, в принципі дискредитує щеплення.

- Ні. Власне політики, які не розуміються на цій проблематиці, так і казали: "Я не захворію, якщо вакцинуюся". Одразу були запущені неправильні меседжі для людей. Насправді ми говоримо, що при екстреній вакцинації в умовах пандемії ми маємо думати в першу чергу про тих, хто в тяжкій формі переносить, хто може бути летальним, хто заповнить всі ліжка, і лікарні будуть переповнені. Їх в першу чергу вакцинувати треба, а потім всіх інших, щоб вірус не поширювався на тих людей, які не можуть вакцинуватися з тих чи інших причин.Але говорити про те, що взагалі не буде зараження – такого ніхто ніколи не говорив. Говорили про те, що ми маємо сповільнити поширення вірусу, сповільнити його випадки і поступово дійти до вакцинації 70-80% населення. Це приведе до мінімальної кількості поширення вірусу між людьми, і згодом буде все менше і менше людей, які будуть заражатися. Але це тривалий процес. На перших етапах, коли ми тільки розпочали вакцинацію, завдання цього процесу – більше подбати про тяжкі випадки.

- З наступного тижня в Україні можна буде зробити щеплення проти коронавірусу дітям від 12 років. Робитимуть це лише з дозволу лікаря або для виїзду за кордон. Для щеплення підлітків будуть використовувати тільки вакцину Pfizer. Що ви скажете?

- По-перше, вже кілька місяців триває вакцинація неповнолітніх у багатьох інших країнах. Коли ми говоримо про вакцинацію під час пандемії, вона завжди має давати нам більше користі, ніж невакцинація.Коли ми говоримо про вакцинацію неповнолітніх, які мають серйозні захворювання, і для них може бути тяжка форма, то щеплення для них є корисним. Щодо безпечності, то вже проводили дослідження. Перші країни, які допустили вакцинацію неповнолітніх - це Ізраїль, Сполучені Штати Америки. Там вже кілька місяців її проводять. До цього виробник має провести дослідження з цією групою і показати безпечність вакцини для дітей та неповнолітніх.На сьогодні вікову групу 12-18 вже по світу вакцинують. Проводяться дослідження з меншими дітьми, аби мати можливість дітей менше 12 років захистити. В першу чергу тих, кому це необхідно з метою збереження їхнього здоров’я та життя.Надалі ми бачимо таку картину: якщо ми провакцинували, наприклад, учителів у школах, якщо ми провакцинували багатьох дорослих, то в нас залишається велика вікова група неповнолітніх. Вони є в тісних колективах у школах, можуть між собою вірус передавати та потім приносити додому, де в них є люди старшого віку із захворюваннями, які не могли бути щеплені з тих чи інших причин.

Насправді для масової вакцинації ми маємо спочатку працювати зі старшими, а потім, звичайно, дітьми, тому що вони також становлять велику кількість популяції і теж можуть вірус переносити.Для України це буде поступово. По-перше, тому що в нас не так багато вакцин. По-друге, тому що ми не провакцинували цю критичну кількість людей старшого віку та людей із хронічними захворюваннями.На сьогодні штам "Дельта" вивчають в контексті небезпеки щодо дітей. Всі попередні штами не були такими критичними щодо дітей та неповнолітніх. Тому на сьогодні відбуваються паралельні процеси: десь уже покривають дітей, зокрема, в Україні почнуть, а десь вивчають, наскільки ці нові штами є активними та агресивними щодо дітей.

- А наскільки ця "Дельта" є небезпечною для підлітків?

- З’явилася більша ймовірність госпіталізацій та серйозних ускладнень взагалі. А для вікової групи зокрема.Загалом для всіх цей штам десь на півтора рази збільшує ймовірність реанімаційних заходів. Він агресивніший. Це загроза переповнення лікарень на осінь.

- У симптомах щось змінилося?

- Картина клінічна для лікарів залишається стандартною. Але ті чи інші моменти – лікарі між собою обмінюються досвідом – є різними. Я би казала, що ми залишаємося в тих самих правилах: якщо в нас підвищується температура, ми перебували в контакті з хворими або за кордоном, то треба консультуватися з сімейним лікарем. Постійно відбувається оновлення даних. Ми не можемо через ЗМІ чи між собою в інтернеті давати картину самодіагностики. Для цього є лікарі. Бажано звертатися.- Наприклад, заболіла голова, людина подумає, що перегрілася.- В першу чергу, температура, погіршення стану. Це дійсно потребує звернення. В мене є знайомі, які вже з’їздили до Європи на відпочинок і привезли протягом цієї поїздки вірус додому, і там всі захворіли. Таких прикладів доволі багато. А ми розуміємо, що з відпусток ще будуть повертатися цілий серпень, і у вересні це буде проявлятися.

- Які вакцини зараз дієві проти цього штаму та інших?

- З одного боку ми розуміємо, що всі науковці досліджують дієвість щодо власне штаму та показують свої дослідження та результати. Але ми розуміємо, що всі вакцини все одно залишаються ефективними, щоб познайомити організм та дати йому можливість бути готовим до контакту з вірусом у майбутньому. Немає зараз якихось даних, що якась вакцина впала до того рівня неефективності, який ставить під сумніви вакцинацію.

- Ізраїль планує щеплювати людей третьою дозою Pfizer.

- В Ізраїлі картина наступна: вони почали вакцинацію в грудні, і там уже досить багато людей, які в перші місяці пройшли вакцинацію. Минуло півроку. Розробники припускали, що півроку точно тримається ефективність. Враховуючи новий штам та агресивність поширення, зараз прийняли рішення про додаткову вакцинацію третьою дозою. Починають з людей старшого віку та будуть дивитися на те, щоб надалі це продовжувати. Це нормальна ситуація під час пандемії та екстреної вакцинації – спостерігати та ухвалювати рішення в процесі. Те, що це відбувається за півроку, звичайно, це інформація для всього світу, що, можливо, за півроку це доведеться робити всім іншим. Але і розробники на сьогодні вже розраховують, що наступна ревакцинація знадобиться десь через рік.Тобто все ж таки треба прийти до розуміння того, як максимально сформувати таку імунну реакцію, щоб вона трималася хоча би рік між вакцинацією. Приклад Ізраїлю гарний тим, що вони зробили це одними з перших, максимально швидко покрили практично все населення. Я вам скажу, що Ізраїль дуже довго був закритим для туристів, подорожей, щоб не привозити до країни вірус. Вони мають хороший моніторинг ситуації не тільки масовим тестуванням, але і ситуацій, з яких країн кого впускати, кого відправляти на примусову самоізоляцію при перетині кордону. Цей досвід буде перейнятий іншими країнами.Щодо третьої дози, сьогодні вже США розглядає цю можливість. У них вже пройшло півроку, при цьому "Дельта" має в Америці має дуже активне поширення. Найбільше поширюється з усіх заражень на сьогодні.

- За час кампанії з вакцинації Україна отримала майже 12 млн доз вакцини проти ковіду. Понад 7 млн доз придбали за державний кошт, 4 млн – допомога в рамках Covax, а решта – гумдопомога від країн Європи. Чого нам чекати в плані вакцинації? Ми встигнемо зробити такий імунітет, щоб не хвилюватися через третю хвилю?

- Ні, нам потрібно готуватися до третьої світової хвилі, бо вже розрахунки збилися, у кого яка хвиля. Але точно ми маємо розраховувати на осінь, зокрема наповнення лікарень на 90%.Тут все залежить від двох факторів: вакцинація і дотримання правил карантину. У нас багато хто каже, що не вдягає маску в приміщенні, попри те, що вимога така є, бо вакцинований. Людина не розуміє, що вакцинація не означає те, що ти не можеш захворіти та передавати вірус. Це призвело до того, що люди починають порушувати правила карантину.Знову таки, це спосіб поширювати вірус, і вакцинація не працює для приглушення цього процесу. Ми маємо і надалі продовжувати контроль за всіма вимогами.Що стосується безпосередньо вакцинації. В липні зростання було зумовлене туристичними цілями. Багато хто думав, що провакцинується та встигне до кінця літа кудись поїхати. У серпні ця мотивація вже не сильно працює, бо куди в вересні-жовтні подорожувати. У вересні взагалі мотивації не буде, якщо ми говоримо про внутрішні цілі людини. Потурбуватися про своє здоров’я – це вже всі зробили в травні-червні, хто хотів. Залишаються вимоги від роботодавців, додаткові стимули типу відвідування кінотеатрів.

- Але ж залишається і робоча необхідність подорожувати.

- Вона не така велика. Дуже багато бізнесів за ці півтора року вигадали, як вирішувати питання, щоб багато не подорожувати.І щоб втримати темп вакцинації, на який ми вийшли, нам необхідні додаткові інформаційні кампанії та певні стимули від держави. Десь заохочувальні, а десь каральні. В регіонах немає розуміння до кінця. Туди спускають певні цифри очікуваної вакцинації, а не всі регіони розуміють, як правильно досягти цих цілей. Вони кажуть, давайте молодих вакцинувати. Щоб на осінь ми не мали переповнених лікарень, великої кількості летальності…Багато країн, коли визначатимуть безпечність чи небезпечність України, будуть дивитися не так на рівень захворюваності, як на рівень госпіталізацій та летальності. Ми будемо розуміти, що багато вакцинованих, так само, як і в Ізраїлі, будуть мати позитивні ПЛР-тести. І вони можуть бути частиною цього показника по захворюваності, але вони не будуть впливати на госпіталізацію та летальність. Тому основним показником про небезпечність поширення вірусу в країні стануть ці показники, і ми про них маємо думати. А це люди похилого віку, люди з хронічними захворюваннями. Тому коли ми спускаємо на регіони очікувану кількість провакцинованих, хоча б частиною цього показника мають бути люди з критичної групи.

- А чим вакцинуватися? Це ж найбільше питання серед тих, хто готовий вакцинуватися. Починається вибір вакцини.

- От цього не потрібно робити. Вибір вакцини – це коли і хочеться, і колеться, і тортиків у магазині багато. А вакцинація - не про тортики. Будь-яка вакцина, яка є в Україні, - це захист організму. На період пандемії будь-яка з цих вакцин є робочою в контексті створення певного імунного захисту. Коли організм під час вакцинації будь-якою з цих вакцин знайомиться з вірусом, він стає готовим на момент контакту з вірусом в громадському транспорті чи вдома. Організм набагато краще буде здатний відреагувати в легкій формі. Ми зараз не говоримо про те, яка з вакцин краща.Те, що в нас люди говорять про кращий бренд… Грузія була забезпечена достатньою кількістю вакцини Pfizer. Приходьте, вакцинуйтеся. Коли люди починають собі придумувати різні відмазки, вони кажуть: ми не хочемо Pfizer, ми хочемо Coronavac. І країна була вимушена купити Coronavac, тому що величезна кількість людей щось собі вигадала. Ми починаємо себе обманювати: я за вакцину, але мені потрібна інша.

- Але ж ці думки з’являються з чогось. Хтось каже про те, що тут великий ризик тромбозів, а тут побічні ефекти та температура буде.

- Це ті міфи, які гуляють в інтернеті. Ми маємо розуміти одну річ: вакцинація допомагає в легкій формі переносити захворювання, не потрапити до лікарні, не потрапити під ШВЛ чи інші кисневі апарати.

- Можливо, це війна брендів?

- Ні. Я думаю, що це бажання не бути проти, бо тоді ти потрапляєш під великий каток аргументації, що вакцинація – це добре. Це спосіб тікати від цієї дискусії: я за, але не цим. І люди в такій формі не йдуть у велику контру, але уникають цього процесу.Друге – це те, що вони не розуміють, в чому суть вакцинації. Це такі пристосуванці, які під загальний тренд: вакцинація – це добре, я не буду суперечити, але я все одно з-під тренду вийду та нічого робити не буду. Це про певну інфантильну та безвідповідальну поведінку щодо власного здоров’я і про маленьку думку "а раптом мене пронесе, і я не потраплю до лікарні?".

Катерина Черновол, Адріан Радченко

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення