Варіанти захисту від нападника: вбити можна навіть жіночою сумочкою (відео)

Відбитися від нападника, влучно вистрілити чи швидко витягти ніж? "Надзвичайні новини" провели власний експеримент.

Варіанти захисту від нападника: вбити можна навіть жіночою сумочкою (відео)

В Україні криміногенний стан загострюється шаленими темпами, тому необхідно навчитися правильно діяти в екстримальних ситуаціях. Інструктори наголошують: у будь-якому випадку треба бути готовим дати відсіч, і в жодному разі не можна панікувати.

"Є багато інструментів, за допомогою яких можна захиститися від свого нападника: газета, мобільний телефон, ключі, сумка, дезодорант, парфуми. У такій ситуації можуть допомогти і підбори: можна наступити на ногу нападнику, буде боляче", - розповідає інструктор із самозахисту Юрій Глінкін.

За словами інструктора, для нападника убивчою зброєю може стати навіть звичайна жіноча сумочка. Все, що є в ній, може врятувати життя, навіть ключі.

Звичайний ліхтарик теж може стати дешевим і доступним інструментом захисту.

"Якщо нападнику посвітити ліхтариком в обличчя десь у темному під'їзді, це спрацює", - пояснює інструктор з ножового бою Костянтин Ульянов.

Ще одним методом захисту є газовий балончик, який можна без проблем купити у спеціалізованих магазинах. Якщо ж ви його не придбали, то роль балончика може виконати звичайний дезодорант або одеколон.

"Перед тим, як використовувати балончик, варто перевірити напрямок вітру. Якщо вітер віє на вас, то використовувати його не можна. Якщо ж ви ним і скористалися, то ваш нападник почне шукати воду, щоб промити очі, він втратить контроль, у нього виникає сльозотеча, дуже болять очі. У цей час можна від нього спокійно піти, навіть не тікаючи", - каже інструктор із самозахисту Юрій Глінкін.

Натомість експерти категорично не радять носити з собою холодну зброю. Звичайний ніж у невмілих руках грає проти свого власника.

"Перше, що потрібно знати про ножі і самооборону, що це погана ідея. Ніж не є засобом самозахисту. Людина без навичок володіння ножем - це майже завжди ворог собі самому",- говорить інструктор із ножового бою Костянтин Ульянов.

Найефективнішою зброєю для самозахисту експерти називають саме вогнепальну зброю, адже пістолет здатен налякати злочинця лише одним своїм виглядом. Але в такої зброї є і значний мінус, бо під час застосування пістолету летального наслідку майже не уникнути.

"Якщо вашому життю чи здоров'ю загрожує пряма небезпека, то ви маєте право зупинити цю людину. Є всі підстави і права захищати своє життя, включаючи нанесення тяжких тілесних ушкоджень і навіть спричинення загибелі нападників", - пояснює інструктор зі стрільби Микола Мікуліч.

Але поки що українці можуть дозволити собі застосовувати тільки гумові кулі. Якщо ж ви все-таки наважилися купити пістолет, то варто знати, що не останнім фактором у виборі зброї є її ціна. За травматичну зброю вам доведеться заплатити від шести тисяч гривень, а за бойову - від дев'яти тисяч. Ножі обійдуться від 150 гривень до чотирьох тисяч. Якісні ліхтарики коштують від трьохсот гривень, а газовий балончик обійдеться від 150 гривень.

Однак варто пам'ятати: в Україні самооборона може погано закінчитися для самої жертви.

"Вам прийдеться доводити, що в цій ситуації це було необхідно. Якщо жертва нападнику заподіє смерть, то за фактом смерті особи слідчі порушать кримінальну справу за ст.115 (умисне вбивство)", - пояснює адвокат Віталій Коломієць.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення