Вбивство Шеремета: все, що відомо про розслідування та підозрюваних

 Zik.ua

Вперше більш ніж за 3 роки після загибелі журналіста Павла Шеремета повідомили про проміжні результати розслідування.

Вбивство Шеремета: все, що відомо про розслідування та підозрюваних

Розслідування вбивства відомого журналіста Павла Шеремета зрушило з мертвої точки - більше трьох років не було вагомих результатів. Глава МВС Арсен Аваков заявив про оголошення підозри та затримання підозрюваних. І подробиці резонансної справи почали з’являтися з фантастичною швидкістю.

Розповідаємо детальніше, що відомо в розслідуванні вбивства Шеремета і кого підозрюють у скоєнні злочину.

12 грудня – переломний день у справі вбивства журналіста – правоохоронці не тільки розповіли про хід розслідування, підозрюваних, назвали їхні імена, провели у них обшуки та заарештували фігурантів.

Силовики навіть скликали брифінг, на якому повідомили подробиці резонансної справи.

Кого підозрюють у вбивстві журналіста

Перший заступник голови Національної поліції України Євген Коваль розповів, що під підозрою у слідства щонайменше п’ять осіб:

  • медсестра одного з парашутно-десантних батальйонів Яна Дугарь;
  • лікарка і волонтерка Юлія Кузьменко;
  • музикант й доброволець Андрій Антоненко;
  • добровольці Владислав та Інна Грищенко.

Коваль зазначив, що об’єктивно підозрюються у виконанні вбивства Павла Шеремета Яна Дугарь, Юлія Кузьменко, Антоненко і подружжя Грищенко. Поєднати їх в одну групу стало можливим після аналізу записів телефонних розмов. Також була проведена експертиза відеозразків з камер, розташованих поблизу місця вбивства Шеремета.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков розповів, що оприлюднити імена підозрюваних у вбивстві Шеремета дозволило слідство, адже це публічні особи. При цьому міністр назвав цю "інформацію не тільки сенсаційною, а й шокуючою".

Що інкримінують підозрюваним

Яна Дугарь – народилася в населеному пункті поблизу Кременчуга, навчалася в Полтаві на медика. Молодший сержант. Медична сестра одного з парашутно-десантних батальйонів 25 окремої повітряно-десантної бригади ДШВ ЗС України.

Слідство вважає, що, ймовірно, саме Дугарь проводила розвідку біля дому журналіста напередодні вбивства.

Яна Дугарь

Євген Коваль повідомив: спеціальна експертиза підтвердила, що Дугарь справді фотографувала на мобільний місця розташування камер відеоспостереження.

Проте, ймовірно, у підозрюваної є алібі – на момент вбивства Павла Шеремета вона перебувала в зоні АТО. Про це заявила народна депутатка від "Європейської солідарності" Яна Зінкевич. Про наявність алібі заявив і адвокат підозрюваної Микола Ореховський.

Юлія Кузьменко – українська волонтерка, громадський діяч, військовий медик. Середню школу вона закінчила в російському місті Краснодар. Навчалась в Медичному універститеті ім. Богомольця. З 2003 року працює в Науково-практичному центрі дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ, дитячий хірург. Займалась волонтерством у Євромайдан SOS.

Юлія Кузьменко

Підозрювану затримали 12 грудня за статтею 115 – "Умисне вбивство". За версією слідства, вона закладала вибухівку в авто, в якому загинув Павло Шеремет.

Речник Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко повідомив, що Юлію Кузьменко зафіксувала відеокамера вночі напередодні вбивства Шеремета біля його автомобіля.

Андрій Антоненко – музикант, доброволець. З 2015 року приїздив в зону АТО як музикант, пізніше вступив на службу за контрактом - дослужився до сержанта ССО. В одному з інтерв'ю розповідав, що "встиг побувати по всій лінії розмежування", зокрема на Світлодарській дузі. У 2017 році отримав відзнаку Міноборони "За сприяння збройним силам України" та відзнаку президента "За гуманітарну участь в АТО".

Андрій Антоненко

За версією слідства, Андрій Антоненко брав участь у закладенні вибухівки під авто Павла Шеремета. Його вважають організатором вбивства журналіста.

Також повідомлялося, що Антоненку та Кузьменко вручили підозру за ч.3 ст.28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), п.п.5, 12 ч.2 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу.

Трьом підозрюваним уже обрали запобіжні заходи. Печерський районний суд Києва заарештував на два місяці (до 8 лютого 2020 року) музиканта і ветерана АТО Андрія Антоненка.

Прокурори просили для Антоненка арешт без альтернативи застави. Серед ризиків вони назвали можливість втечі, тиск на слідство і свідків, а також знищення доказів. Прокурори також просили долучити до матеріалів інформацію про міну МОН-50, яку Антоненко нібито просив свого родича винести з дому перед обшуками.

Вказаний вище суд залишив під вартою волонтерку і дитячого лікаря Юлію Кузьменко до 8 лютого 2020 року. Рішення підлягає оскарженню.

Третю підозрювану – Яну Дугарь – суд відправив під цілодобовий домашній арешт.

Подружжя Грищенко уже під вартою за інший злочин. Їх підозрюють у підготовці до вбивства, яке так і не відбулося. Суд взяв їх під варту на час розслідування невдалого замаху на вбивство Михайла Чекурака в Косові (Івано-Франківська область).

Інна Грищенко після арешту її чоловіка заявляла, що на нього "вішають" як замах на вбивство в Косові, так і вбивство Павла Шеремета.

Наразі немає достеменних даних щодо їхньої участі в організації вбивства Шеремета. Відомо, що Владислав є спеціалістом мінно-вибухової справи.За словами Євгена Коваля, підозрювані розглядали викрадення дітей відомої волонтерки Марусі Звіробій, щоб зробити з неї "сакральну жертву". Мета цього – дестабілізація в країні.

"Одна з нещодавніх розмов Кузьменко (підозрювана в закладенні вибухівки волонтер-медик Юлія Кузьменко, - ред.) свідчить про обговорення і схвалення певного сценарію з дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні шляхом обрання "сакральної жертви" з кола відомих і популярних у суспільстві осіб, а саме жінок цього разу. Обговорює вчинення певних протиправних дій, які мають сколихнути суспільство", - зазначив Коваль.

Версії слідства щодо вбивства журналіста

За інформацією першого заступника голови Національної поліції України Євгена Коваля, спочатку слідство висунуло низку версій.

"Перша версія – помилка в об’єкті злочину з огляду на те, що підірваний автомобіль належав і використовувався Оленою Притулою, керівником сайту "Українська правда", а не Павлом Шереметом особисто. Друга версія – побутові та міжособистісні конфліктні ситуації. Версія номер три – професійна діяльність потерпілого журналіста в Україні, Білорусі та Росії. І четверта версія – це дестабілізація соціально-політичної ситуації у державі шляхом – підкреслюю – вбивства відомої особи", - зазначив він.

Проте, відпрацювавши усі версії, слідство дійшло висновку, що основна версія - "дестабілізація соціально-політичної ситуації у державі шляхом вбивства відомої особи". Таку версію підтверджує і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Хто "замовив" Шеремета

Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що затримані особи – фігуранти справи – є лише виконавцями вбивства. Особа чи група осіб, яких можна вважати замовниками вбивства, поки не відомі.

"На сьогодні статус затриманих осіб – це виконавці цього злочину. Слідство продовжує встановлювати всі обставини. Голова Національної поліції Ігор Клименко публічно звернувся… з пропозицією до громадян, які знають підозрюваних осіб, приходити і допомагати слідству будь-якою інформацією про їхні біографії, про їхні зв’язки для того, щоб встановлювати максимально більше інформації про те, що вони могли ще накоїти, і про мотиви, які у них були", – заявив Антон Геращенко.

За його словами, коли у слідства буде достатньо фактів і доказів про осіб, які є замовниками, вони будуть затримані, їм будуть пред’явлені звинувачення і справи будуть передані до суду.

Подробиці вбивства Павла Шеремета

Відомий журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в результаті вибуху авто, яким він керував. Вибух стався о 7:45 під час зупинки на перехресті вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка. Авто належало керівниці "Української правди" Олені Притулі.

Від отриманих травм Павло Шеремет помер у кареті швидкої допомоги.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення