Від пістолетів до штурмових гвинтівок: хто заховав у себе нагородну зброю від влади? (відео)

Скільки обраних отримали нагородну зброю, починаючи з 2010 року?

Від пістолетів до штурмових гвинтівок: хто заховав у себе нагородну зброю від влади? (відео)

Доки українці міркують, як захистити себе та сім’ю, поки їм заборонено купувати і використовувати пістолети, МВС направо й наліво роздає нагородну зброю. За рішенням суду і на адвокатський запит у відомстві зрештою повідомили, скільки ж їх – обдарованих коротко стволами. Починаючи з 2010 року, на руки обраним видали більше тисячі пістолетів. У документах міститься багато цікавого, адже під пістолет, виявляється, потрапляють навіть справжні штурмові гвинтівки.

Утім, насолоджуватися прізвищами тих, кому подарували пістолети і гвинтівки, суспільство не може. Замість імен обраних героїв лише сухе і неінформативне «особа». При цьому політикам, суддям та бізнесменам нагородну зброю роздають без обмежень, дозвіл на носіння видається «крізь пальці», а облік нагороджених вогнепалами взагалі не ведеться.

«Ми маємо знати їх в обличчя! Покажіть цих героїв на всю країну, покажіть, що ви їм подарували, скільки це коштувало офіційно», - зазначає інструктор зі стрільби Микола Мікуліч.

Нагороджувати вогнепальною зброєю в Україні можуть президент і керівники силових відомств. Офіційно таку високу відзнаку вручають за особливі заслуги перед державою.

У Міністерстві оборони запевняють: зброю видають переважно військовим, які відзначилися у зоні АТО. Але, судячи із документів, багато героїв є й серед високопосадовців. Скажімо, екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Йому за виявлення військової доблесті та зміцнення національної безпеки подарували справжній раритет – пістолет-кулемет «Томпсон». І, якщо вірити документам, справжній кулемет «Максим».

«Людина, яку нагородили, може на абсолютно законних підставах ходити з цим пістолетом. Ну, або з цим кулеметом «Максим». Катати його за собою може Яценюк Хрещатиком», - каже інструктор зі стрільби.

Нагороджених дійсно за справу, кажуть експерти, відсотків 15. Решта, скоріше, мають інші заслуги. Перед керівництвом. Арсен Аваков, приміром, нагороджує свого друга і заступника Тигряна Авакяна та радника Зоряна Шкіряка. В останнього – «Глок».

«За що Зорян Шкіряк (нагороджений, - Ред.)? За те, що він під час Революції Гідності, тут ось поруч, ночами, ніс службу народу України. Ось, наприклад, за це», - каже міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У переліку нагороджених, які самі зізнаються у тому, що отримували короткостволи, до сотні нардепів, судді і просто друзі та знайомі керівництва МВС.

Можливістю самозахисту зі зброєю вже звично хизуються лише обрані. Закон, що дозволив би придбати, зберігати та носити з собою пістолет, парламент не може ухвалити останні 10 років.

Про героїв-політиків, які отримали нагородні пістолети, читайте в матеріалі «Надзвичайних новин» Кому з українських чиновників і навіщо видають вогнепальну зброю (відео).

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення