Відтік кадрів: Польща знизила вимоги до українських лікарів

 Вести.UA

​В українських лікарнях почався дефіцит лікарів. Доходить до того, що лікарям, які залишилися, доводиться чергувати за себе і за колегу, який вже не працює, а анестезіологів перевозять з відділення до відділення, аби не зривати операції. Причина - фахівці масово їдуть працювати в Європу, а замінити їх просто ніким.

Відтік кадрів: Польща знизила вимоги до українських лікарів

Один замість чотирьох

Катастрофічна ситуація склалася в Нікополі Дніпропетровської області - тут місцевих жителів просто нікому оперувати. «Більша частина хірургів КП «Нікопольська міська лікарня №1», які оперують, звільнилися, і зараз на добовій зміні замість чотирьох ургентних хірургів, які чергують парами, по 12 годин кожна, працює всього один протягом доби. Також дефіцит кадрів виник серед середнього медперсоналу відділення анестезіології, реанімації та інтенсивної терапії лікарні. З причин, зрозумілих кожному, молода частина колективу звільнилася і рвонула за кордон», - розповідає житель Нікополя Роман Авдєєнко. За його словами, ситуація вже настільки плачевна, що бригади швидкої допомоги возять анестезіологів, що лишилися, з операції на операцію по 5-6 разів на добу.

У самій лікарні звільнення лікарів підтверджують.

«На сьогоднішній день у нас в міській лікарні відбувається те саме, що і в інших медустановах країни. Якщо раніше на чергуванні цілодобово перебували два лікаря, то тепер, в умовах дефіциту, чергує один лікар-хірург, а другий - на дому і за необхідності приїжджає. Крім того, у нас надають невідкладну допомогу всьому регіону і навантаження тут більше. За останні два місяці у нас звільнилися два хірурги, які оперують: один із них пішов працювати в приватний медцентр, а другий - в медсанчастину, але вони і зараз працюють за сумісництвом і беруть чергування», - розповіла головний лікар Нікопольської міськлікарні №1 Олена Соломаха, запевняючи, що на якості наданої допомоги це ніяк не позначається.

З молодих фахівців, за її словами, за останні 10 років прийшов працювати лише один лікар-хірург, інші йдуть в фармацевтичні компанії, де зарплати значно вище.

Поїхали вже 66 тисяч лікарів

Експерти кажуть: відтік лікарів з України в країни ближнього зарубіжжя зростає кожного дня.

«Молодь працювати не йде, адже зарплати низькі (наприклад, у хірургів - всього 3-6 тисяч гривень), а вимоги досить високі. Вихід - шукати роботу в іншій країні. Сьогодні Чехія і Польща активно запрошують до себе наших фахівців, особливо в пошані у них наші педіатри», - розповідає голова правління Дніпропетровської громадської організації «Регіональна асоціація пацієнтів» Лариса Бабич.

У свою чергу, голова Профспілок працівників медицини Києва Лариса Канаровська уточнила, що з країни за останні два роки вже виїхали щонайменше 66 тисяч спеціалістів: «Зараз, володіючи мінімальним рівнем англійської мови, лікарі можуть виїхати практично в усі країни світу, за винятком США, Великобританії і Канади, де для роботи потрібно обов'язково отримувати диплом місцевих вузів».

У результаті, попереджає Канаровська, Україна опиняється в ситуації, коли медиків просто ніким замінювати: «З-за кордону до наших світил з інститутів Амосова та Шалімова приїжджають хіба що на навчання, але ніхто з цих фахівців не залишається працювати».

Польща знизила вимоги до українських лікарів

Українські лікарі найчастіше їдуть до Польщі, Чехії, Німеччини, Лівії, Кувейту, ОАЕ, Естонії, Білорусі, Росії та Болгарії, розповіла HR-експерт Тетяна Пашкіна.

«Польща зараз значно знизила вимоги до наших лікарів із підтвердження дипломів, так як у них також гостра нестача фахівців. Як правило, приймаюча сторона крім зарплати (в залежності від країни і кваліфікації лікаря - від 12 тисяч до 130 тисяч гривень) забезпечує житлом, автомобілями, харчуванням», - каже експерт.

Але висока зарплата, за її словами, не завжди єдине, заради чого лікарі їдуть за кордон: «Лікарі їдуть ще й тому, що за кордоном можна працювати на хорошому обладнанні, яке дозволяє не лише більше заробляти, але і професійно розвиватися».

Крім того, у нас стає все більше агентств, які відправляють медиків в країни Європи. А ось заповнити дірки в Україні ніхто не береться.

«Поки у нас буде низький рівень зарплати, до нас можуть приїхати хіба що лікарі з Азії або ті люди, які біжать від війни. Але навіть вони навряд чи зможуть працювати у нас медиками - вивчити українську мову є для них великою проблемою», - резюмує Пашкіна.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення