Війна на порозі: Туреччина планує закрити Босфор для Росії (фото, відео)

 Страна

​Туреччина готується оголосити війну Сирії і закрити протоку Босфор для військових судів Росії.

Війна на порозі: Туреччина планує закрити Босфор для Росії (фото, відео)

Такі заяви пролунали після величезних турецьких втрат в сирійській провінції Ідліб 27 лютого. При спробі наступу на позиції сирійської армії загинуло більше 30 турецьких військових. За неофіційними даними - вдвічі більше.

Це сталося в ході авіаційного удару Сирії у міста Бехун.

Росія каже, що її літаки участі в ударі не брали. Одночасно в Туреччині офіційно звинувачують поки тільки Сирію. І вже фактично оголосили їй війну, заявляючи, що тепер все військові об'єкти Дамаска - законна мета для Анкари.

Однак звучать в Туреччині голоси і проти Росії - оскільки зрозуміло, що жорсткий удар по турецьким військовим в Ідлібі навряд чи міг статися без російського схвалення та підтримки. Парламентарії країни вимагають закрити для російських кораблів Босфор, а місцеві активісти почали брати в облогу російське посольство.

Одночасно Туреччина запросила допомоги у НАТО. І почала тиснути на Євросоюз, відкривши прохід сирійським біженцям, які вже рушили на межі ЄС.

З чого почався конфлікт

Загострення в Сирії почалося десь тиждень тому. Тоді сирійсько-російські ВПС розгромили наступальні сили турків і союзних їм бойовиків Ідліб. В цілому ситуація така: Анкара хоче утримати сирійську провінцію за собою. Тобто попросту кажучи - відкусити шматок сирійської території. Однак Асад та Москва намагаються вибити протурецькі формування з північного заходу країни, і останнім часом серйозно просунулися вперед, взявши стратегічну трасу, що веде на Алеппо.

Чи почнеться війна Туреччини і Росії в Сирії.

Переможна хода сирійців змушує турків нарощувати військову активність на території сусідньої країни. І зараз конфлікт увійшов в найнебезпечнішу фазу.Адже очевидно, що Росія не дасть Ердогану розгромити сирійців. Але і турецький президент поки не має наміру поступатися - це для нього втрата обличчя і рейтингів. Тобто війна в кінцевому рахунку може перерости в російсько-турецьку. А значить - не виключено і втручання НАТО. Що породжує небезпеку вже світового конфлікту.

Загострення в Ідлібі.

Російські фрегати "Адмірал Макаров" і "Адмірал Григорович" з крилатими ракетами "Калібр-НК" проходять Босфор і Дарданелли з Криму в Середземне море. Це судна Чорноморського флоту РФ.

"Фрегат" Адмірал Макаров" і "Адмірал Григорович", оснащені високоточною зброєю (ракетним комплексом "Калібр-НК"), здійснюють плановий перехід з Севастополя в далеку морську зону.

Що маємо на даний момент. Короткий аналіз ситуації.

Зачистка Ідліб - це одна з найболючіших тем для Ердогана, який сприймає ці території приблизно як Росія ставиться до "ДНР" і "ЛНР", тобто по суті вторглася на чужу територію.

Консенсус з приводу цієї провінції, яка межує з Туреччиною, був досягнутий з Росією ще в 2018 році. Територія віддавалася туркам під контроль, але як завжди з Росією, на певних умовах: зачистка радикальних бойовиків-ісламістів, спільне патрулювання, створення зони безпеки.

У Дамаску і Москві чомусь вважають, що Анкара цих умов не виконувала. І тому Асад почав операцію в Ідлібі, яка викликала ряд його прямих зіткнень з турецькими військами, які вже вдруге потрапляють під авіаудари з неприємним для себе результатом.

Судячи з військової напруженості, поки на переговорний формат за Ідліб Ердоган не налаштований. Тобто обговорювати тему він буде, але паралельно буде і воювати. Настрою на деескалацію і угоду поки в Туреччині не відчувається.

Цілком ймовірно, в Анкарі вважають, що на пряму війну з Туреччиною - членом НАТО і важливим партнером РФ - Москва не піде. Як не пішла вона в 2015 році, коли турецькі військові збили російський винищувач.

Ердоган вважає, що біля кордонів Туреччини він має більше прав вирішувати долю Ідліб, ніж далека Москва. У РФ мають свії плани на місцеву геополітику.

Тому тут логіка "Росія побоїться втручатися" може не спрацювати: війна йде на території Сирії. І поки турецькі війська там будуть знаходитися, Москва може їх знищувати скільки завгодно, не завдаючи ударів по самій Туреччині. Що до речі зараз і відбувається.І формально НАТО не може тут нічого зробити: Туреччина воює в чужій країні, на неї ніхто не нападає.

Однак ситуація все одно небезпечна тим, що конфлікт йде поблизу турецького кордону. І якщо з кордону почнеться атака на сирійську територію, то це може призвести вже до офіційної війні між Дамаском і Анкарою, що поставить Росію перед нелегким вибором: захищати союзника чи воювати з важливим стратегічним партнером (і до того ж країною НАТО).

Тобто потенціал підвищення ставок невеликий що у Анкари, що у Москви. Великої війни не хочуть обидві сторони. Але і поступатися поки ніхто не планує.

За матеріалами "Страна.ua"

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення