Вийшов сухим з води: в президентській охороні працює причетний до вбивства (відео)

 FaceNEWS

Сезон водних прогулянок по Дніпру - це не завжди лише приємне проведення часу. Відпочиваючих може підстерігати небезпека, часом навіть смертельна.

Вийшов сухим з води: в президентській охороні працює причетний до вбивства (відео)

Коли людина дізнається про трагічні події, в яких хтось загинув, а хтось залишився калікою, вона каже сама до себе: «Цього не станеться ані зі мною, ані з моїми рідними». Відмахнутися від чужого горя - своєрідна захисна реакція.

Перед травневими святами в Києві відновили роботу станції із човнами, сервіси оренди катамаранів і байдарок. А вже завтра, 6 червня, на всіх водосховищах Київської області знімається заборона на рибну ловлю. А це означає, що дозволяється вихід на воду і ловля з човна. У зв'язку з цим ми хочемо нагадати вам історію, яка сталася в столиці 10 років тому. 21 травня 2009 року в затоці Десни на житловому масиві Троєщина швидкісний катер на величезній швидкості влетів в дерев'яний човен, в якому було подружжя пенсіонерів. Жінку буквально розірвало на частини: їй відірвало ногу. Медична експертиза показала, що у неї були відбиті всі органи, переламані ребра і хребет. Чоловіка відкинуло на кілька метрів - він дивом вижив.

Після удару катер пролетів по воді ще кілька сотень метрів. Розвернувся і поплив назад. Але родичі і очевидці трагедії впевнені, що повернутися компанію змусила не трагедія, а особисті речі.«На березі стояли кілька чорних джипів і причіп для катера, - говорить сусід потерпілих Олександр Миколайович. - Я працюю охоронцем на човнової станції і бачив, як все сталося».

Пізніше з'ясувалося, що за кермом катера Maxum-1800 перебував офіцер Управління військової контррозвідки СБУ Сергій Дроботов. Тоді ця історія наробила багато шуму, але згодом її зам'яли. Винуватець одразу після аварії звільнився з органів за власним бажанням, а на сьогоднішній день відомо, що він працює заступником директора Департаменту оперативного забезпечення охорони Управління державної охорони України, в званні підполковника. Це підтвердила в своїй декларації мати Сергія, яка працює у Вищому господарському суді України.

У програмі однієї з конференцій наукового товариства, яка пройшла в травні 2016-го, Сергій Дроботов значиться також як кандидат юридичних наук:

Вийшов сухим з води

Як людині з такою біографією вдалося зайняти місце в такій серйозній і шанованій структурі? Враховуючи події останніх 10-ти років - як розслідувалася ця справа - можна з упевненістю заявити про класичну історію беззаконня. Це випливає з кількох фактів, які міцно з'єднані в ланцюжок безкарності.

Це історія, в якій батьки Сергія - дуже впливові люди: Мати - Тетяна Дроботова, суддя Вищого господарського суду, батько - Анатолій Дроботов, народний депутат 2-го і 3-го скликання Верховної Ради, прем'єр-міністр Криму в 1995 році, пізніше зайнявся бізнесом. Чи могли вони через свої зв'язки вплинути на те, щоб їх син не сів за грати після вбивства? Відповідь очевидна: своїх дітей від неприємностей рятують всі батьки.

Це історія, в якій СБУшник Сергій Дроботов став обвинуваченим у справі через аж два роки. Тому що тільки перші півтора року кримінальна справа кочувала від слідчого до слідчого: цим випадком займалося і РВВС Деснянського району, і транспортна прокуратура, і прокуратура Києва, і столичний главк МВС... Гальмували навіть проведення експертизи.

Це історія, коли через 4 роки з'являється якийсь кримчанин і заявляє, що винуватець аварії на воді - саме він. Нібито чоловік, побачивши повідомлення в газеті, згадав, що він в той день був на катері, яким дійсно керував службовець СБУ, але в момент зіткнення передав кермо йому. І дивом звинувачення з Дроботова зняли.

«Різко було змінено напрям слідчих дій. Закрито кримінальну справу проти працівника СБУ і заведено на ту особу, яка взяла на себе провину», - констатував адвокат сім'ї загиблої Віктор Кашпур.

Таким чином, Сергій Дроботов у новій справі проходив як свідок. І станом на 2013 рік був уже не просто службовцем СБУ, а капітаном одного з відомств держохорони.

Лишається відкритим на сьогодні питання, чи проведе новий керівник управління державної охорони Олексій Оцерклевич чистку в своїх рядах.

«Знаю Олексія як принципову людину, бойового командира, який живе одним життям зі своїм підрозділом і вміє слухати і розуміти людей. Вважаю, що призначення на УДО бойового піхотного підполковника - це честь для держохорони», - так відгукнувся про відомого кіборга головний редактор сайту Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

Як то кажуть, нова мітла по-новому мете. Як швидко новий начальник УДО роззнайомиться з підлеглими, і чи знає він про «скелети в шафі» Сергія Дроботова? Якщо персона з сумнівною біографією залишиться на держслужбі, це буде означати тільки одне: всіх все влаштовує.

А поки мораль всієї історії така: потенційно кожен з простих громадян України знаходиться на місці потерпілих та їхніх рідних. Таких, як в історії з Ніною Лавриненко.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення