VIP-пограбування: у справі бутіка «Graff» судді беруть самовідвід, а прокуратура мовчить (відео)

Вже два роки триває слідство щодо пограбування правоохоронцями ювелірного бутіка «Graff» у центрі Києва. Коштовностей винесли на 2,5 мільйони євро, а повернули у ході слідства майно лише на 4,7 млн грн. Ані замовник, ані виконавці злочину не покарані. Хто свідомо гальмує розслідування?

VIP-пограбування: у справі бутіка «Graff» судді беруть самовідвід, а прокуратура мовчить (відео)

Пограбування правоохоронцями ювелірного бутіка «Graff» у центрі Києва – чи не найгучніша крадіжка в історії кримінальної України. У кріслі генерального прокурора тричі змінювалися обличчя, які обіцяли відшукати та покарати винних. Минуло два роки, та перевертні в погонах, які винесли коштовностей на 2,5 мільйони євро (понад сімдесят мільйонів гривень), і досі на волі.

«В тому то й справа: нічого не змінилось. Судді самовідводяться. Прокуратура мовчить», - розповідає директор ювелірного магазину Ігор Бриков.

Потерпілі резюмують, що злочин своїх колег слідчі прокуратури розслідували дуже неохоче. Багато чого не зробили, а найголовніше – залишили за лаштунками організаторів пограбування. Без них справа пішла до суду, там пройшла через трьох суддів, і застрягла.

«Після того, як справа за пограбування «Graff» потрапила до Печерського суду для розгляду, вона почала кочувати між суддями за допомогою різних суддівських хитрощів. З нашої точки зору, це було зроблено для того, щоб врешті-решт вивести цю справу на суддю, який буде вигідним в прийнятті потрібного рішення замовнику цього злочину», - припускає адвокат Ігор Степанов.

Чому затягується процес, а судді самовідводяться – журналісти «Надзвичайних новин» запитали безпосередньо у представників Феміди. Втім, на запит журналістів судді так і не відповіли. В Генпрокуратурі за запит відреагували, але відповідь прокурорів схожа на звичайну відписку, з сухою констатацією фактів та оперуванням юридичними термінами.

Зокрема, у відповіді на запит повідомляється, що у кримінальних провадженнях повідомлено про підозру усього десяти особам, з яких на момент вчинення злочину двоє були прокурорами, семеро – працівниками органів внутрішніх справ та одній цивільній особі (понятий).

«За наслідками досудового розслідування пред’явлено цивільний позов на суму 26 млн грн та накладено арешт на майно обвинувачених на загальну суму 1 млн грн. При цьому викрадені ювелірні вироби та інше майно на суму 4,7 млн грн повернуто у ході слідства. На даний час триває судовий розгляд. Також Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України розслідується кримінальне провадження за фактом таємного викрадення чужого майна співробітниками ВШР «Сокіл» УБОЗ ГУ МВС України в м. Києві та перевищення службових повноважень останніми та керівництвом Печерського РУ ГУ МВС України в м. Києві. На цей час досудове розслідування триває», - йдеться у відповіді Генпрокуратури.

«Обшук» з діамантами в трусах і розпиття елітного алкоголю

Усе сталося серед білого дня 20 серпня 2014 року. Правоохоронці – співробітники прокуратури, міліції Печерського району та бійці спецпідрозділу «Сокіл» – з рішенням суду прийшли провести обшук. Стражі порядку перед тим, як набивати кишені, знешкодили систему відеонагляду. Та вона була не єдина – подвиги перевертнів у погонах зафіксувала дубль-камера.

«Ось це ваша кімната на 15 хвилин. Все, що тут цінне побачите, все, що вам сподобається, забирайте собі», - лунає до правоохоронців «цінна вказівка».

«Ну, що це таке? Прикраси якісь? Ну, типу кажуть, що вони якісь там масивні, ох…нні. Так, від годинників ремінці. Ну що, беремо? (і в кишеню, - Ред.). Це, здається, ох…нний годинник. (розфасовує по кишеням, - Ред.)»:

А ось ця слідча, не відриваючись від обіду, розбагатіла на 20 тисяч доларів. Дві пачки доларів з каси магазину поклала собі просто до сумки. На додачу – робить фото на згадку.

Співучасник пограбування, який ховає коштовності в... труси:

І наостанок – співучасники «обшуку» вирішили обмити грандіозний успіх: прямо з бару ювелірного бутіка розпили все, що призначалося для vip-клієнтів, а також викурили дорогі сигари.

Фігуранти справи

25 серпня 2014 року було відкрито кримінальну справу за підозрою співробітників прокуратури Печерського району столиці Козлова П.Б., Савчука В.В., співробітників Печерського райвідділу міліції Забуги В.В., Жданова О.М., Арцюха Р.М., Коберника Р.В., Цегельника В.І. в скоєнні пограбування. Козлова і Забугу заарештували, але ненадовго: суми застав знизили, і вони вийшли на волю. Та ж історія сталася з підозрюваними Арцюхом і Коберником. Колишній міліціонер Цегельник як тільки отримав підозру, негайно відправився служити до лав ЗСУ.

Серед зірок відео: підставний понятий Володимир Філоненко, майстерно ховавший діаманти в труси, колишня співробітниця Печерського райвідділу міліції Марія Васильєва, яка прискіпливо підбирала собі годинник, прикраси, так само як і її колега Олег Вітко, зникли. Знайти їх колеги з правоохоронних органів не могли протягом року. Причину цього знає лише слідчий прокуратури Віктор Авдєєв, який вів справу.

Чому генпрокурори змінюється, а найгучніша крадіжка в історії кримінальної України так і не рухається з місця? Журналістське розслідування триває.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення