Випробування для Луценка: хто з друзів сяде за розбій у бутіку «Graff»?

Злочин без кари. Саме так можна назвати й досі не розслідувану справу щодо пограбування на 2,5 мільйони євро правоохоронцями ювелірного бутіка «Graff» у центрі Києва. Ані замовник, ані виконавці злочину не покарані, хоча фігуранти справи зафіксовані на відео.

Випробування для Луценка: хто з друзів сяде за розбій у бутіку «Graff»?

Це саме та кімната, яка прославила перевертнів у погонах на всю країну. Тут шиканули два прокурори, сім міліціонерів, та з півтора десятка спецпризначенців. Правоохоронці сюди прийшли із санкцією суду на обшук – нібито перевіряти коштовності на оригінальність та радіоактивність. Але все відбулося за іншим сценарієм.

«Ось це ваша кімната на 15 хвилин. Все, що тут цінне побачите, все, що вам сподобається, забирайте собі», - пролунала до правоохоронців «цінна вказівка».

Звісно, стражі порядку спершу знешкодили систему відеонагляду. Але не знали, що їх було дві. Друга справно фільмувала хід «обшуку»: до документів інтереси не проявили, а от сейфи – зламували.

Приховані камери відеоспостереження зафіксували, як співробітники прокуратури, міліції, бійці підрозділу «Сокіл» та підставний понятий розпихували по кишенях, в шкарпетки і в нижню білизну дорогоцінні ювелірні прикраси та годинники. Грандіозний успіх нальотчики відсвяткували прямо у барі ювелірного бутіка, розпивши те, що призначалося для клієнтів-олігархів, і навіть викуривши сигари.

В результаті, розповідає директор ювелірного магазину Ігор Бриков, винесли близько 365 одиниць годинників і ювелірних прикрас. Брали навіть ручки і мобільні телефони.

ГПУ два роки переливає з пустого в порожнє?

Після того, як відео стало хітом на YouTube , тодішнє керівництво МВС та ГПУ на емоціях наробили гучних заяв.

«Це не останні особи, які винні будуть в крадіжці. Встановлюються також ті, хто ще могли бути причетні до злочину», - пообіцяв начальник столичної міліції (2014-2015) Олександр Терещук.

Тоді ж Генеральний прокурор України (2014-2015) Віталій Ярема повідомив, що прокурор і слідчий, які проводили так званий обшук, були затримані: «Вони знаходяться в ізоляторі тимчасового тримання».

Минуло два роки, і жоден з фігурантів скандального пограбування не сів за ґрати. Від арешту просто відкупилися.

«Вони були всі заарештовані, застава була у них у всіх 365 тисяч гривень. Заарештовані заплатили заставу і вийшли на свободу», - розповів Ігор Бриков.

Залишився у СІЗО (і то – ненадовго) лише понятий Володимир Філоненко, який був при обшуку. Заставу йому визначили в один мільйон гривень, який він був не в змозі заплатити. Але пізніше він, як і інші фігуранти справи, опинився на волі – суддя відпустив його під домашній арешт.

Суд «футболяє» справу

У Печерському районному суді за резонансну справу довго не бралися. Служителі Феміди займалися тим, що перекидали її один на одного. Завдяки таким маніпуляціям за півроку змінилося чотири судді. Коли справа пройшла через трьох суддів, то на четвертому – просто застрягла.

При цьому до суду справа пішла без найважливішого – організатори зачистки залишились за лаштунками. Це дає можливість припускати, що слідчі прокуратури розслідували пограбування недобросовісно.

«Після того як справа за пограбування «Graff» потрапила до Печерського суду для розгляду, вона почала кочувати між суддями за допомогою різних суддівських хитрощів. З нашої точки зору, це було зроблено для того, щоб врешті-решт вивести цю справу на суддю, який буде вигідним в прийнятті потрібного рішення замовнику цього злочину», - припускає адвокат Ігор Степанов.

Пояснення цьому потерпілі отримали від своїх інформаторів. Як розповів директор ювелірного магазину, їм надійшла інформація про те, що в Печерський суд занесли 200 тисяч доларів, аби допомогти прокурорам і міліціонерам уникнути покарання.

У кріслі генерального прокурора тричі змінювалися обличчя, які обіцяли відшукати та покарати винних. Але за два роки нічого не змінилось. «Судді самовідводяться. Прокуратура мовчить», - розповідає директор ювелірного магазину Ігор Бриков.

Журналісти «Надзвичайних новин» надіслали запит до Феміди, але судді так і не відповіли. В Генпрокуратурі на запит відреагували, але відповідь прокурорів схожа на звичайну відписку – з сухою констатацією фактів та оперуванням юридичними термінами.

Зокрема, у відповіді на запит повідомляється, що у кримінальних провадженнях повідомлено про підозру усього десяти особам, з яких на момент вчинення злочину двоє були прокурорами, семеро – працівниками органів внутрішніх справ, та одній цивільній особі (понятий).

«За наслідками досудового розслідування пред’явлено цивільний позов на суму 26 млн грн та накладено арешт на майно обвинувачених на загальну суму 1 млн грн. При цьому викрадені ювелірні вироби та інше майно на суму 4,7 млн грн повернуто у ході слідства. На даний час триває судовий розгляд. Також Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України розслідується кримінальне провадження за фактом таємного викрадення чужого майна співробітниками ВШР «Сокіл» УБОЗ ГУ МВС України в м. Києві та перевищення службових повноважень останніми та керівництвом Печерського РУ ГУ МВС України в м. Києві. На цей час досудове розслідування триває», - йдеться у відповіді Генпрокуратури.

У відомстві ще у березні обіцяли збільшити компанію підсудних. Але для чого обіцянки, якщо замовники та кришувальники злочину досі уникають покарання?

«Слідство ще триває, незважаючи, що 9 обвинувальних актів скеровано до суду. У нас є також дані, які можуть підтверджувати також порушення закону іншими особами, які були в цьому магазині у день обшуку, а також особами, які в магазині не були, але фактично керували цією операцією. По цій справі нас всіх ще чекають цікаві сюрпризи, і не виключаю, що гучні прізвища скоро теж наша держава почує», - обіцяв тоді прокурор Генеральної прокуратури України Владислав Куценко.

Утім, навіть якщо коло обвинувачених збільшиться, останнє слово все одно – за судом. А він може звести нанівець усі старання слідства. Бо карати тих, кому самі ж видавали дозвіл на обшук в ювелірці, судді, вочевидь, не зацікавлені.

В Антикорупційній прокуратурі увімкнули ігнор

Остання надія потерпілих була на антикорупційного прокурора Назара Холодницького. Йому ще у січні занесли заяву з усім фактажем пограбування ювелірного салону.

«Слідство півтора року, як воно проводилося, нас не влаштовувало. Всі злочинці перебувають на сьогоднішній день на свободі – ходять спокійно, посміхаються, заходять в суди, якісь вирішують свої моменти – а це так і є. Тому доводиться звертатися до антикорупційного прокурора», - пояснював Ігор Бриков.

Заявники виклали у зверненні усе, що знали. Туди ж увійшла інформація, отримана від одного з грабіжників. Той розповів усе, як було, директору бутіка.

Втім, заяву у прокуратурі проігнорували.

«Звернення до антикорупційного прокурора не дало жодного результату. Ми навіть відповіді не отримали», - повідомив директор ювелірного магазину.

Куди поділося награбоване

Коштовностей винесли на 2,5 мільйони євро, а повернули у ході слідства майно лише на 4,7 мільйонів гривень.

А далі – серія «обшук після обшуку». Справа скандальної чистки правоохоронцями ювелірного салону «Graff» отримала новий виток, коли за півтора роки зниклі коштовності були знайдені під час обшуку вже іншого столичного магазину.

«Головне слідче управління Генеральної прокуратури разом із СБУ провело обшуки в рамках цього кримінального провадження і знайшло частину з викрадених у магазині «Graff» ювелірних виробів», - повідомив прокурор ГПУ Владислав Куценко.

Награбованими прикрасами торгували підпільно. Хто і де саме – в прокуратурі не сказали. Так само, як і про кількість вилученого ними добра. Куценко пояснив, коштовності були в магазині, який навіть не має ліцензії на реалізацію таких виробів.

«Крім того, було обшукано помешкання працівників оцих вже колишніх правоохоронних органів, і в них також було вилучено частину майна», - додає прокурор ГПУ.

Завітали слідчі й у помешкання фігурантів справи. Виявилося – сходили не дарма. Знайшли ще частину поцупленого з елітної ювелірки.

Фігурантам ювелірної зачистки нічого сказати

Віталій Забуга – обвинувачений екс-слідчий Печерського райвідділу міліції:

Павло Козлов – обвинувачений екс-прокурор:

Понятий Володимир Філоненко, який пхав коштовності в труси, вдає, ніби нічого не брав і на відео себе не бачив:

Між ним і журналістом «Надзвичайних новин» виникає наступний діалог:

– Я не бачив, що мене хтось знімав. Хто Вам таке сказав, що там хтось знімав? Камери, є відео. Хто? Де? Покажіть. А хто це? (дивиться відео) Ви себе не впізнаєте? Я не знаю, хто це. Без поняття, що це за відео. Ви мені показували. І що на цьому відео видно? Ви говорите, що це не Ви, чи як? Я нічого не кажу, бо це безглуздо говорити. Те, що звідти хтось щось виносив – дякую, я від вас дізнався.

А на цьому фото – колишня співробітниця Печерського райвідділу міліції Марія Васильєва разом із Віталієм Забугою.

Марія Васильєва і Віталій Забуга

Під час «обшуку» вона прискіпливо підбирала собі годинник, прикраси. Коли розпочалося слідство – на деякий час вона зникла. Знайти її колеги з правоохоронних органів не могли протягом року.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення