Витягти з бюджету 54 мільйона «Золотому мандарину» допомогла помічниця Логвинського

 Наші гроші

​Помічниця народного депутата Георгія Логвинського, Марія Швець, консультувала ТОВ «Золотий мандарин ойл» в справі про повернення її 54 млн грн. боргу «Київенерго». Ці гроші їй було зрештою компенсовано за рахунок державного бюджету.

Витягти з бюджету 54 мільйона «Золотому мандарину» допомогла помічниця Логвинського

Про це йдеться в розслідуванні Надії Бурдєй для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Компанія «Золотий мандарин ойл» в середині 2000-х років займалася торгівлею пальним. У 2008 році фірма передала на зберігання «Київенерго» 75 тис. тон мазуту. З цієї партії їй належало тільки 25 тис

Після того, як «Київенерго» відмовилося повернути мазут, «Золотий мандарин ойл» почав судитися за нього і дійшов в 2013 році до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), де вимагав вже компенсації гроші від держави Україна, чиї інституції не забезпечили фірмі своєчасного повернення боргу від «Київенерго».

У ЄСПЛ справа пролежала два роки. В 2015 році урядовий уповноважений Міністерства юстиції з прав людини Борис Бабін погодився укласти з «Золотим мандарином» мирову угоду. Цю угоду надіслали в ЄСПЛ і там впродовж однієї доби було прийнято рішення про закриття судової справи. Після цього фірма отримала 54 млн грн. боргу з державного бюджету України.

Проблемний мазут «Золотий мандарин ойл» купив у ТОВ «Торговий дім «Ресурси», якому заплатив гроші тільки за третину партії 25 тисяч тонн. Саме по цій партії фірма і судилась з Україною на 54 млн грн.

Решту 50 тисяч тонн «ТД «Ресурси» розділило на дві частини: 25 тис тонн були відразу продані, а ще стільки ж передано в заставу «Комерційному банку «Столиця». Далі банк продав права вимоги мазуту іншій фірмі – «І.С.Інвест». У 2016 році це пальне викупила компанія «Іссахар-Зевулун Імпорт-Експорт». Це сталося через два місяці після успішного повернення Мін’юстом боргу «Золотому мандарину ойл».

Консультувала «Золотий мандарин ойл» в справі повернення 54 млн грн. адвокат Марія Швець. Це помічниця народного депутата Георгія Логвинського (Народний фронт). Вона є партнером адвокатської компанії «Золота середина», яка безпосередньо приймала участь у справі.

З оточенням депутата пов’язана і «Іссахар-Зевулун Імпорт-Експорт», яка тепер є власником 25 тис тонн проблемного мазуту на суму 55 млн грн. Співзасновником цієї фірми донедавна був Дмитро Єфимович Слуцький. Чоловік зареєстрував свій автомобіль за адресою реєстрації дружини народного депутат Георгія Логвинського Ганни Юдкiвської. Сама фірма зареєстрована у селі Вишневе Київської області за однією адресою із компанією «Союзторгінвест», що належить рідному брата нардепа Логвинського – Ігорю.

Після виплати боргу «Золотому мандарину» власник інших 25 тис тонн проблемного мазуту «Іссахар-Зевулун Імпорт-Експорт» продав своє паливо «Юридичній компанії «Анкіл», співзасновницею якої є вищезгадана помічниця Логвинського Марія Швець.

В червні 2017 року кримінальне провадження по схемі виплати боргу «Золотому мандарину» відкрило Національне антикорупційне бюро України (№52017000000000361). За кілька днів після перерахування державою грошей «Золотий мандарин ойл», та відразу перерахувала їх на інші фірми. НАБУ називає їх фіктивним, детективи агентства також провели обшуки в Мін’юсті.

НАБУ заявило, що у грудні 2017 року провело обшуки в Мін’юсті для того, щоб завадити першому заступнику міністра Наталії Бернацькій (до одруження Севастьянова) знищити документи в справі про виплату 54 млн грн. «Золотий мандарин ойл».

Також слідчі вважають причетною до цієї оборудки суддю Європейського суду з прав людини від України Ганну Юдківську – дружину нардепа Логвинського.

На початку квітня 2018 року НАБУ оприлюднило фрагменти розмов, записані в рамках негласних слідчих дій в кабінеті очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. Один з записів засвідчив візит до прокурора нардепа Георгія Логвинського. Слідство вважає, що Логвинський та Холодницький обговорювали саме справу «Золотого мандарину ойл». Після цієї розмови НАБУ провело обшуки в квартирі Ігоря Логвинського.

ТОВ «Золотий мандарин ойл» нині записане на Ігоря Качмолу. Під час перерахунку грошей Мінюстом директором та засновником фірми був Олександр Успенський.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення