Волосся стає дибом: українки розповідають особисті історії про сексуальні домагання

У мережі Facebook набуває розголосу тема протидії замовчуванню насильства – українки оприлюднюють особисті історії про сексуальні домагання під хештегом #‎яНеБоюсьСказати.

Волосся стає дибом: українки розповідають особисті історії про сексуальні домагання

Вже протягом двох днів у мережі Facebook із напрочуд високою швидкістю ширяться історії про сексуальні домагання. Під хештегом #‎яНеБоюсьСказати своїми відвертими, шокуючими і досі нерозказаними розповідями поділились сотні людей. Більшість із них – жінки.

Про випадкових перехожих чи знайомих, які їх ґвалтували; про вчителів, сусідів та родичів, які демонстрували їм статеві органи; однокласників, які задирали їм одяг та знущалися; колег та керівників на роботі, які їх домагалися тощо. Чимало історій присвячені реакціям на такі випадки в родинах.

Акцію започаткувала на своїй сторінці громадська активістка, журналістка Анастасія Мельниченко.

Дівчина звернулася до жінок із проханням говорити про свій негативний досвід.

«Я хочу, аби сьогодні говорили ми, жінки. Аби ми говорили про насильство, яке пережила більшість із нас. Я хочу, аби ми не виправдовувалися «я йшла у спортивках серед дня, а мене все одно схопили». Бо нам не треба виправдовуватися. Ми не винні, винен завжди насильник», – пише дівчина на своїй сторінці у мережі.

На заклик Мельниченко «не мовчати» відреагувало жінок. Для багатьох власна відвертість у соцмережі, перед усім світом, стала сюрпризом. Втім, більшість із них підкреслює – проблему не можна замовчувати.

Також Мельниченко запропонувала і чоловікам розповісти про сексуальні домагання до них.

На її флешмоб відреагував відомий художник Ілля Стронговський.

Під хештегом він запостив свої дитячі спогади про сексуальне насилля.

У мережі соціальний флешмоб оцінюють по-різному. Втім, переважна більшість користувачів згодні з його необхідністю, підкреслюючи важливість демонструвати масштаби проблеми насильства.

Саме про це пише і сама Анастасія. «Я знаю про рани, але також знаю, наскільки проговорювання важливе для подолання психотравмуючих подій.Тому і заохочую говорити. Іноді, для зміни суспільних норм необхідно приватне зробити публічним», – резюмує Мельниченко.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення