Вулканолог Максим Криппа - історія оволодіння надзвичайною професією

Вулканологія - надзвичайно важлива, небезпечна та захоплююча наука. вона допомагає розкрити таємниці нашої планети, попередити катастрофи, відтворити масштабні потрясіння минулого та навчитись використовувати силу стихії.

Вулканолог Максим Криппа - історія оволодіння надзвичайною професією

Саме тому науковець Максим Криппа вулкан зробив своїм головним об'єктом досліджень. Цей надзвичайно небезпечний, однак заворожуючий об'єкт природи у перспективі може стати незамінним помічником для людства.Становлення наукової кар'єри вулканолога Максима Криппа.

Незважаючи на молодий вік, цей спеціаліст встиг, закінчивши Інститут фізики землі ім. О.Ю. Шмідта та Інститут вулканології та сейсмології РАН, провести дослідження гейзерів та вулканів на Камчатці, пройти стажування в італійській Обсерваторії, що розташована біла легендарного Везувія, а також відвідати вулкан Сент-Хеленс в США та об'єкти в Індонезії и Африці.

При цьому Максим Криппа підкреслює, що за нинішніх умов в пострадянських країнах фінансування науки вкрай незадовільне. Тож отримати сучасне обладнання та організувати експедицію, особливо зарубіжну, для вивчення сейсмічно активних зон неможливо.

Втім, енергійний вчений, який до того ж встиг стати медіаперсоною, знайшов вихід - він звернувся до приватних фондів та розпочав пошук грантів. Зрештою партнерами Максима Криппа стали екологічний фонд «Polyakov» та дослідницький проект «Vulkan». Останній, власне, профінансував експедицію до знаменитого вулкану Кіліманджаро в Африці.Там дослідникам вдалося встановити апаратуру для збору даних про те, чи може вулканічна енергія використовуватись людством. Це дало можливість рухатись за абсолютно новим напрямком у пошуку альтернативної екологічно чистої енергії. Зокрема, саме цим займаються науковці з Інституту вулканології та сейсмології в місті Петропавлівськ-Камчатський.

Максим Криппа про перспективність вулканології

Максим Криппа підкреслює, що без постійних фінансових вливань проводити практичні дослідження такого рівня неможливо. Тож вченим доводиться “ловити момент” і співпрацювати з багатьма організаціями заради мети. Втім, окрім експедицій до супервулканів науковець також є автором і теоретичних робіт. Вони присвячені здебільшого алгоритмам, які допомагають розрахувати вірогідність виверження вулканів.

Максим Криппа вважає, що професія вулканолога, незважаючи на всі труднощі, є привабливою та перспективною. Однак для тих, хто не боїться труднощів, хто готовий постійно піддавати критиці гіпотези та шукати нові шляхи. Для тих, хто жодного дня не може проводити без роздумів про наукову справу всього життя. Яка, до того ж може стати проривною для всього людства.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення