Задихнутися від смороду: сміття зі Львова нікуди вивозити

Львів – це кава та шоколад? Як би не так! Сьогодні місто з романтичною репутацією переживає справді складні часи – львів’янам загрожує екологічна катастрофа. Останні новини з Грибовицького сміттєзвалища дізнавалися «Надзвичайні новини».

Задихнутися від смороду: сміття зі Львова нікуди вивозити

Ситуація навколо Грибовицького сміттєзвалище стає все більш критичною – у вівторок ввечері воно знову загорілося. Температура в епіцентрі – 360 градусів за Цельсієм. Для того щоб загасити пожежу рятувальники використовували два літаки головного управління ДСНС України.

Сам полігон і надалі продовжує рухатися – нова тріщина досягла вже 2 метрів, тому наступний зсув – вже не за горами. Усі роботи там припинили на невизначений термін. Інфільтрати будь-якої миті можуть прорватися назовні.

«Усі хмари ідуть на Львів», – повідомив на своїй сторінці у Facebook депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич 7 червня.

Підкреслимо, що розмовляючи із журналістом «Надзвичайних новин» вчора ввечері, Зінкевич заявив, що позитивні результати у ліквідації трагедії все-таки є.

«Повноцінно ліквідувати пожежу виключно літаком неможливо. Там хімія, пластик. Однак літак зараз скидає велику кількість води, хлопці (рятувальники – НН) працюють максимально, 150 людей, техніка. Процес іде, вже більше пару, а не чорного диму. Тож не все так погано, є позитивні результати. Львів за себе буде стояти міцно», - сказав він.

Тим часом, міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак заявив, що зараз у Львові працює спеціальна комісія, створена обласною адміністрацією, яка вивчає причини та наслідки катастрофи, а фахівці здійснюють відповідні заміри викидів продуктів горіння в атмосферу.Також він підкреслив, що на Львів насувається інша проблема – відсутність місця, куди вже найближчим часом сміття можна буде вивозити.

Нагадаємо, що вперше сміттєзвалище загорілося в ніч з 28 на 29 травня. Протягом цілої ночі ДСНС боролося з вогнем. Після того, як пожежу загасили, на місці події залишилось троє рятувальників і еколог. Неочікуваний зсув відібрав життя рятувальників, еколог – зник. Після трагедії сміттєзвалище закрили на невизначений термін.

Грибовицьке сміттєзвалище – місце,куди вивозять сміття зі Львова та частини районів області, діє з 1957 року і є одним із найбільших забруднювачів навколишнього середовища на території Львівської області.

Хто блокує вивезення сміття із міста?

Міський голова Львова Андрій Садовий просить президента та прем'єра оголосити місто Лева та ще два села – зоною екологічного лиха. Йдеться про території, прилеглі до сміттєзвалища.За його словами, вивезення сміття із міста систематично блокується.

«Тільки інформація взнається, куди ми веземо, зразу приїжджають невідомі люди починають блокувати.Якщо держава не втрутиться і не посприяє – буде надзвичайно важко. Тобі ми,дійсно, у Львові будемо мати зону екологічного лиха», – пояснює Садовий.

Відповідаючи на запитання «Надзвичайних новин», хто може бути цими «невідомими», виходець зі Львівщини, народний депутат України Володимир Парасюк сказав, що ситуація навколо сміттєзвалища вже давно заполітизована. «У Андрія Івановича є конкуренти і у Львові, і на всеукраїнському рівні. І їм, напевно, вигідно, щоб сміттєзвалище горіло, а у місті був хаос – від цього Андрій Іванович втрачає рейтинг. Я думаю, це всім зрозуміло».

Більше того, Садовий заявляє,що на сьогодні чимало міст відмовляються приймати сміття зі Львова: «Велика кількість міст відмовилась. Відмовились Броди, Мостиська, Сокаль, Новий Розділ,Миколаїв, Самбір, Дрогобич та інші міста».

Мер Львова відмовився називати міста, які досі продовжують приймати побутові відходи зі Львова. «Я вам не скажу, куди зараз вивозять сміття. Тому що якщо я скажу, куди зараз вивозять сміття, то вже сьогодні там будуть блокувати машини», – наголосив він.

Наразі Львів щодня продукує близько 700-800 тон відходів.

Потонути у смітті?

Вирішити ситуацію, що склалася, за словами заступниці голови міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Ірини Маруняк, може лише термінове виділення земельної ділянки на території Львівщини для тимчасового вивозу сміття з подальшим облаштуванням там сміттєпереробного заводу.

«Якщо так не зробити, Львів може потонути у смітті», – наголосила вона.

Відмітимо, що на Львівщині вже обрали п'ять ділянок для розміщення нового сміттєзвалища та будівництва сміттєпереробного заводу. Відповідні ділянки запропонувала Львівська облдержадміністрація.

Що говорять «сильні цього світу»?

Депутати Львівської обласної ради закликали Кабмін та президента України визнати Грибовицьке сміттєзвалище зоною надзвичайної екологічної ситуації. Втім, навряд чи президент України на це піде. У телефонній розмові з Андрієм Садовим Петро Порошенко висловився проти політизації проблеми із вивезенням сміття у місті Львові. «Сміття треба прибирати, а не робити на ньому велику політику», – сказав він.

Тим часом Володимир Парасюк переконаний: в першу чергу, саме заява Петра Порошенка є політичною.

«Я би хотів сказати нашому президенту, що Грибовицьке сміттєзвалище знаходиться не в Польщі і не в Німеччині, а в Україні. Він є президентом України, і в першу чергу він мав би бути тут, оскільки ця масштабна трагедія загрожує не тільки місту, а й усій Україні. Президент України мав би втрутитись в процес, щоб відразу були ліквідовані і вогонь, і дим, і всі наслідки пожежі. Потім треба було би сідати за стіл перемовин, визнавати помилки, шукати альтернативу,куди вивозити сміття, як залучати інвесторів. І, звичайно, треба бути об’єктивним у розслідуванні трагедії, визначити, хто її допустив».

Підкреслимо, що у повідомленні прес-служби голови держави йдеться про те, що президент все-таки доручив відповідним органам розібратися з причинами трагедії і пообіцяв повне сприяння Львову з боку центральних органів влади у вирішенні проблеми.

Сміттєзвалище 7.06.2016/ Facebook Ігоря Зінкевича

У скільки львів’янам обійдеться чистка міста?

До трагедії транспортувати відходи було легко і дешево – до Грибовицького сміттєзвалища рукою подати – менше 10 кілометрів. Тепер же у фінансовому плані проблема не підйомна.

Розповідає керівник відділу логістики сміттєперевізної компанії Андрій Слонцький: «Раніше сам відрізок дороги від завантаження до звалища в нас займав півгодини – 40 хвилин. Зараз займає орієнтовно 3-4 години. Це дуже буде важко, накладно, і це буде коштувати дуже дорого».

Таким чином, чистка міста обійдеться у кругленьку суму, яку наразі ще ніхто не підраховував. Однак, чиновники заспокоюють: цей тягар впаде на їхні плечі –та обіцяють, що львів’яни через сміття не збідніють.

«Не йде мова про підвищення тарифу квартирного, про підвищення тарифу за вивіз ТПВ. Я думаю, що коли пройде цей ажіотаж, питання врегулюється, тоді будуть компенсуватися певні суми перевізникам, за те що вони витрачали над тарифом», – резюмує Ірина Маруняк.

Автор Ірина Шевченко

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення